OMILJENA JESENJA POSLASTICA SVAKOG SRBINA Provereni recept bake za najukusniju pitu
Pita od jabuka je pravo osveženje i jedna stara izvrna poslatica koja se uvek pojede brzinom svetlosti.

Pita od jabuka ili kako je mnogi moderno nazivaju tart pravi se tako što je primarni sastojak svakako jabuka. Nekad se servira sa šlagom ili sladoledom na vrhu, ili sa sirom čedarom.
Pecivo obično ima gornji i donji deo, što je čini pitom s dve kore; gornja može da bude okrugla ili rešetkasta istkana od ukrštenih trakica. U zavisnosti od vaših prohteva, donja kora može da se ispeče prvo, kako bi se sprečilo da donji deo bude namočen. Pita od jabuka je nezvanični simbol SAD, a još jedna od njenih karakteristika je to što predstavlja tzv. komfortnu hranu, ipak, srpska pita od jabuka ostaje neprevaziđena.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNI SRPSKI SPECIJALITETI SVE TRAŽENIJI Gotova jela za ljude koji nemaju vremena da kuvaju
Sve su traženija gotova i kuvana jela za poneti, a naročito jela tradicionale srpske kuhinje, kažu u firmama koje se bave keteringom.

ZA OVIM ŽITOM VLADA OGROMNA POTRAŽNJA Srpsko seme raži čuva se u Svetskom trezoru biljaka na udaljenom norveškom ostrvu
Umesto pšenice i kukuruza, Milovan Langović iz prijepoljskog sela Babine, godinama unazad na svojim parcelama smeštenim na oko 1.000 metara nadmorske visine seje strna žita.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNI SRPSKI SPECIJALITETI SVE TRAŽENIJI Gotova jela za ljude koji nemaju vremena da kuvaju
Sve su traženija gotova i kuvana jela za poneti, a naročito jela tradicionale srpske kuhinje, kažu u firmama koje se bave keteringom.

ZA OVIM ŽITOM VLADA OGROMNA POTRAŽNJA Srpsko seme raži čuva se u Svetskom trezoru biljaka na udaljenom norveškom ostrvu
Umesto pšenice i kukuruza, Milovan Langović iz prijepoljskog sela Babine, godinama unazad na svojim parcelama smeštenim na oko 1.000 metara nadmorske visine seje strna žita.

shutterstock
Možda vas zanima:

TRADICIONALNI SRPSKI SPECIJALITETI SVE TRAŽENIJI Gotova jela za ljude koji nemaju vremena da kuvaju
Sve su traženija gotova i kuvana jela za poneti, a naročito jela tradicionale srpske kuhinje, kažu u firmama koje se bave keteringom.

ZA OVIM ŽITOM VLADA OGROMNA POTRAŽNJA Srpsko seme raži čuva se u Svetskom trezoru biljaka na udaljenom norveškom ostrvu
Umesto pšenice i kukuruza, Milovan Langović iz prijepoljskog sela Babine, godinama unazad na svojim parcelama smeštenim na oko 1.000 metara nadmorske visine seje strna žita.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNI SRPSKI SPECIJALITETI SVE TRAŽENIJI Gotova jela za ljude koji nemaju vremena da kuvaju
Sve su traženija gotova i kuvana jela za poneti, a naročito jela tradicionale srpske kuhinje, kažu u firmama koje se bave keteringom.

ZA OVIM ŽITOM VLADA OGROMNA POTRAŽNJA Srpsko seme raži čuva se u Svetskom trezoru biljaka na udaljenom norveškom ostrvu
Umesto pšenice i kukuruza, Milovan Langović iz prijepoljskog sela Babine, godinama unazad na svojim parcelama smeštenim na oko 1.000 metara nadmorske visine seje strna žita.
SASTOJCI:
Jabuka rendana 500 g, brašno meko 1 kg, mlaka voda 500 ml, med 50 ml, limunov sok, so, šećer, 200 g, ulje, cimet.
PRIPREMA:
Prvo ćemo umesiti testo od brašna, vode, soli i malo šećera. Ostaviti sa strane da se odmori testo. Bitno je da se dobro umesi. Uzećemo zrelu jabuku koju ćemo oljuštiti i dobro izrendati. Sipaćemo limunov sok preko jabuka da ne bi potamnele. Pomešaćemo je sa cimetom, šećerom i sa malo meda. Kada je testo odležalo, premesićemo ga i napravićemo pet jufki. Svaku jufku ćemo razvući oklagijom da bude veoma tanko. Bitno je da imamo dobro brašno. Kada smo razvukli koru, dobro ćemo je nauljiti i dodati šećera u kristalu i zatim sipati nadev na koru. Urolaćemo koru u vidu štapa, i krenućemo da je uvijamo u kružić, da bi dobili izgled puža. Poonovo ćemo je nauljiti i posuti šećerom. Prebacićemo u nauljen pleh, staviti u rernu na temperaturu od 220 stepeni 40 minuta.

Ovo makedonsko jelo je najviše voleo Karađorđe! Na glasu je od davnina, toliko je dobro da ga je nosio za pojasom
Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
Komentari(0)