OMILJENA JESENJA POSLASTICA SVAKOG SRBINA Provereni recept bake za najukusniju pitu
Pita od jabuka je pravo osveženje i jedna stara izvrna poslatica koja se uvek pojede brzinom svetlosti.

Pita od jabuka ili kako je mnogi moderno nazivaju tart pravi se tako što je primarni sastojak svakako jabuka. Nekad se servira sa šlagom ili sladoledom na vrhu, ili sa sirom čedarom.
Pecivo obično ima gornji i donji deo, što je čini pitom s dve kore; gornja može da bude okrugla ili rešetkasta istkana od ukrštenih trakica. U zavisnosti od vaših prohteva, donja kora može da se ispeče prvo, kako bi se sprečilo da donji deo bude namočen. Pita od jabuka je nezvanični simbol SAD, a još jedna od njenih karakteristika je to što predstavlja tzv. komfortnu hranu, ipak, srpska pita od jabuka ostaje neprevaziđena.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNI SRPSKI SPECIJALITETI SVE TRAŽENIJI Gotova jela za ljude koji nemaju vremena da kuvaju
Sve su traženija gotova i kuvana jela za poneti, a naročito jela tradicionale srpske kuhinje, kažu u firmama koje se bave keteringom.

ZA OVIM ŽITOM VLADA OGROMNA POTRAŽNJA Srpsko seme raži čuva se u Svetskom trezoru biljaka na udaljenom norveškom ostrvu
Umesto pšenice i kukuruza, Milovan Langović iz prijepoljskog sela Babine, godinama unazad na svojim parcelama smeštenim na oko 1.000 metara nadmorske visine seje strna žita.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNI SRPSKI SPECIJALITETI SVE TRAŽENIJI Gotova jela za ljude koji nemaju vremena da kuvaju
Sve su traženija gotova i kuvana jela za poneti, a naročito jela tradicionale srpske kuhinje, kažu u firmama koje se bave keteringom.

ZA OVIM ŽITOM VLADA OGROMNA POTRAŽNJA Srpsko seme raži čuva se u Svetskom trezoru biljaka na udaljenom norveškom ostrvu
Umesto pšenice i kukuruza, Milovan Langović iz prijepoljskog sela Babine, godinama unazad na svojim parcelama smeštenim na oko 1.000 metara nadmorske visine seje strna žita.

shutterstock
Možda vas zanima:

TRADICIONALNI SRPSKI SPECIJALITETI SVE TRAŽENIJI Gotova jela za ljude koji nemaju vremena da kuvaju
Sve su traženija gotova i kuvana jela za poneti, a naročito jela tradicionale srpske kuhinje, kažu u firmama koje se bave keteringom.

ZA OVIM ŽITOM VLADA OGROMNA POTRAŽNJA Srpsko seme raži čuva se u Svetskom trezoru biljaka na udaljenom norveškom ostrvu
Umesto pšenice i kukuruza, Milovan Langović iz prijepoljskog sela Babine, godinama unazad na svojim parcelama smeštenim na oko 1.000 metara nadmorske visine seje strna žita.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNI SRPSKI SPECIJALITETI SVE TRAŽENIJI Gotova jela za ljude koji nemaju vremena da kuvaju
Sve su traženija gotova i kuvana jela za poneti, a naročito jela tradicionale srpske kuhinje, kažu u firmama koje se bave keteringom.

ZA OVIM ŽITOM VLADA OGROMNA POTRAŽNJA Srpsko seme raži čuva se u Svetskom trezoru biljaka na udaljenom norveškom ostrvu
Umesto pšenice i kukuruza, Milovan Langović iz prijepoljskog sela Babine, godinama unazad na svojim parcelama smeštenim na oko 1.000 metara nadmorske visine seje strna žita.
SASTOJCI:
Jabuka rendana 500 g, brašno meko 1 kg, mlaka voda 500 ml, med 50 ml, limunov sok, so, šećer, 200 g, ulje, cimet.
PRIPREMA:
Prvo ćemo umesiti testo od brašna, vode, soli i malo šećera. Ostaviti sa strane da se odmori testo. Bitno je da se dobro umesi. Uzećemo zrelu jabuku koju ćemo oljuštiti i dobro izrendati. Sipaćemo limunov sok preko jabuka da ne bi potamnele. Pomešaćemo je sa cimetom, šećerom i sa malo meda. Kada je testo odležalo, premesićemo ga i napravićemo pet jufki. Svaku jufku ćemo razvući oklagijom da bude veoma tanko. Bitno je da imamo dobro brašno. Kada smo razvukli koru, dobro ćemo je nauljiti i dodati šećera u kristalu i zatim sipati nadev na koru. Urolaćemo koru u vidu štapa, i krenućemo da je uvijamo u kružić, da bi dobili izgled puža. Poonovo ćemo je nauljiti i posuti šećerom. Prebacićemo u nauljen pleh, staviti u rernu na temperaturu od 220 stepeni 40 minuta.

Plavi biser planina: Tajne i lekovita moć srpske borovnice i recept za tradicionalnu pitu
Sitna, tamnoplava bobica koja krije izuzetnu lekovitost i vekovima je hranila planince i čuvala njihovo zdravlje.

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.

KORAK PO KORAK DO SAVRŠENOG POSNOG PREBRANCA ZA BADNJI DAN: Samo pratite uputstvo, nema šanse da pogrešite (RECEPT)
Tradicionalni prebranac na najprostiji način - recept koji ćete prepisati u svesku

Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije
Komentari(0)