OMILJENA JESENJA POSLASTICA SVAKOG SRBINA Provereni recept bake za najukusniju pitu

Jelena Vamović

16:53

Gastronomija 0

Pita od jabuka je pravo osveženje i jedna stara izvrna poslatica koja se uvek pojede brzinom svetlosti.

OMILJENA JESENJA POSLASTICA SVAKOG SRBINA Provereni recept bake za najukusniju pitu
shutterstock

 

Pita od jabuka ili kako je mnogi moderno nazivaju tart pravi se tako što je primarni sastojak svakako jabuka. Nekad se servira sa šlagom ili sladoledom na vrhu, ili sa sirom čedarom.

Pecivo obično ima gornji i donji deo, što je čini pitom s dve kore; gornja može da bude okrugla ili rešetkasta istkana od ukrštenih trakica. U zavisnosti od vaših prohteva, donja kora može da se ispeče prvo, kako bi se sprečilo da donji deo bude namočen.  Pita od jabuka je nezvanični simbol SAD, a još jedna od njenih karakteristika je to što predstavlja tzv. komfortnu hranu, ipak, srpska pita od jabuka ostaje neprevaziđena.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

SASTOJCI:

Jabuka rendana 500 g, brašno meko 1 kg, mlaka voda 500 ml, med 50 ml, limunov sok, so, šećer, 200 g, ulje, cimet.

 

PRIPREMA:

Prvo ćemo umesiti testo od brašna, vode, soli i malo šećera. Ostaviti sa strane da se odmori testo. Bitno je da se dobro umesi. Uzećemo zrelu jabuku koju ćemo oljuštiti i dobro izrendati. Sipaćemo limunov sok preko jabuka da ne bi potamnele.  Pomešaćemo je sa cimetom, šećerom i sa malo meda. Kada je testo odležalo, premesićemo ga i napravićemo pet jufki. Svaku jufku ćemo razvući oklagijom da bude veoma tanko. Bitno je da imamo dobro brašno. Kada smo razvukli koru, dobro ćemo je nauljiti i dodati šećera u kristalu i zatim sipati nadev na koru. Urolaćemo koru u vidu štapa, i krenućemo da je uvijamo u kružić, da bi dobili izgled puža. Poonovo ćemo je nauljiti i posuti šećerom. Prebacićemo u nauljen pleh, staviti u rernu na temperaturu od 220 stepeni 40 minuta.

Komentari(0)

Loading