ZA OVIM ŽITOM VLADA OGROMNA POTRAŽNJA Srpsko seme raži čuva se u Svetskom trezoru biljaka na udaljenom norveškom ostrvu
Umesto pšenice i kukuruza, Milovan Langović iz prijepoljskog sela Babine, godinama unazad na svojim parcelama smeštenim na oko 1.000 metara nadmorske visine seje strna žita.

Nastavio je porodičnu tradiciju, ali i otišao korak napred jer je na vreme osetio pomeranja na tržištu hrane i to u pravcu autohtonih vrsta žitarica.
"Raž je među najtraženijim žitaricama, kako u Srbiji tako i na inostranom tržištu. Bez ikakavih problema prodaju se svi viškovi proizvedene raži, jer ljudi sada više nego ikad odlučuju da se zdravo hrane. Kupci velikih količina uzimaju raž ne pitajući za cenu iako je ona skoro dva šuta viša od uobičajenih za žito proizvedeno uz prilično učešće hemisjkih sredstava od sejanja, pa sve do žetve", rekao je Milovan.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNI SRPSKI SPECIJALITETI SVE TRAŽENIJI Gotova jela za ljude koji nemaju vremena da kuvaju
Sve su traženija gotova i kuvana jela za poneti, a naročito jela tradicionale srpske kuhinje, kažu u firmama koje se bave keteringom.

SVE ĆE ZAVRŠITI NA BEOGRADSKIM TRPEZAMA Selo na obalama Zapadne Morave prestonica srpskog kupusa (FOTO)
Sa plodne moravske zemlje kod Čačka hrani se pola Srbije, a na desetine hektara je pod krompirom, kupusom i paprikom.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNI SRPSKI SPECIJALITETI SVE TRAŽENIJI Gotova jela za ljude koji nemaju vremena da kuvaju
Sve su traženija gotova i kuvana jela za poneti, a naročito jela tradicionale srpske kuhinje, kažu u firmama koje se bave keteringom.

SVE ĆE ZAVRŠITI NA BEOGRADSKIM TRPEZAMA Selo na obalama Zapadne Morave prestonica srpskog kupusa (FOTO)
Sa plodne moravske zemlje kod Čačka hrani se pola Srbije, a na desetine hektara je pod krompirom, kupusom i paprikom.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNI SRPSKI SPECIJALITETI SVE TRAŽENIJI Gotova jela za ljude koji nemaju vremena da kuvaju
Sve su traženija gotova i kuvana jela za poneti, a naročito jela tradicionale srpske kuhinje, kažu u firmama koje se bave keteringom.

SVE ĆE ZAVRŠITI NA BEOGRADSKIM TRPEZAMA Selo na obalama Zapadne Morave prestonica srpskog kupusa (FOTO)
Sa plodne moravske zemlje kod Čačka hrani se pola Srbije, a na desetine hektara je pod krompirom, kupusom i paprikom.
U proizvodnju žitarica ovaj Prijepoljac ne koristi nikakve veštačke suplemente koji uvećavaju prinose, vodi se isključivo parolom da kvalitet prodaje proizvod.
"Prinosi su manji, ali ne prodaje brašno dobijena količina već kvalitet hleba koji se od njega ispeče. Najviše se traži upravo raž a ona je aktuelna posebno kod privatnih pekara koji kupuju moje žito da oplemene hleb pa je, tako, prošle godine cena ražanog brašna išla i do 100 dinara za kilogram", priča Milovan.
Foto: Rina
Na predlog Poljoprivredne savetodavne i stručne službe „Moravica“ kandidovao je autohtona semena strnih žita. Stručnjaci sa Instituta su više puta obilazili njegovo imanje i žitarice koje seje, a sve analize su pokazale da se radi o posebnoj, vrlo izdržljivoj i potpunoj prirodnoj vrsti semena, pa je njihov izbor pao na raž koja je pokazala najbolje rezultate u brojnim analizama. Upravo to seme čuva se u Svetskom trezoru biljaka koji se nalazi na udaljenom norveškom ostrvu Svilbard.
"Među više od milion vrsta semena iz svih delova sveta, u napuštenom rudniku u Norveškoj, čuva se i moje seme raži. U davno napuštenom rudniku smeštena je „Nojeva barka za biljke“ sa preko milon različitih vrsta žitarica i drugog hranljivog bilja. Srbija je za sada deponovala 96 domaćih sorti pšenice, ječma, ovsa i raži a naučnici tvrde da je na taj način napravljen ogroman korak za prehrambenu sigurnost budućih generacija", otkriva ovaj poljoprivrednik.
Milovan je, u međuvremenu, „sazreo“ i za aktuelna političko-ekonomska strujanja, pa je sa 10 osnivača formirao Centar za održivi razvoj „Babine“. Aktivnosti za referencu autohtonog semena ječma vodi upravo preko Centra. Ubeđen je da će analize potvrditi njegov osećaj da se radi o maksimalno prirodnom semenu a možda će, veli, put Norveške uskoro i seme njegovog ječma.
BONUS VIDEO

Ako imate ovu novčanicu, možete danas da je zamenite za 10.000 evra! Na ovom mestu možete da je predate uz naknadu
Poznavaoci bi platili mnogo novca da postanu ponosni vlasnici ovog novčića od 20 centi.

Milovan je bio Titova desna ruka, svuda sa njim putovao i jela mu pripremao: A onda ispričao kako je prošao kad je video ono što ne treba
Priča o Milovanu Mići Stojanoviću, život pod nadzorom, putovanja sa svetskim liderima, tajne dvora i kulinarske anegdote koje je zabeležio u knjizi

Evo kako je zaista umro Boško Buha: Nije hteo da ostavi čuvenu doktorku koju su trudnu držali u kavezu, u 17-oj jezivo skončao
27. septembra pre 82 godine poginuo je Boško Buha – dečak, partizan, borac protiv fašizma.

Vile sa Radana: Da li još uvek čuvaju blago i igraju vilinska kola?
Na jugu Srbije, između Lebana i Bojnika, Kuršumlije i Prokuplja, prostire se planina Radan – krajolik ispresecan gustim šumama, bistrim izvorima i tihim selima. Ali Radan nije poznat samo po prirodnim lepotama i čuvenoj Đavoljoj varoši, ovo je i planina obavijena legendama, naročito o vilama, koje narod i danas pominje s poštovanjem.

Kako nastaje dobra rakija – Od šljive do kazana, od kazana do čašice
U Srbiji se od davnina kaže da je rakija više od pića – ona je deo doma, običaja i tradicije. Od šljive u Šumadiji, kajsije u Vojvodini, pa sve do dunje i viljamovke u južnim krajevima, pečenje rakije predstavlja poseban događaj u životu porodice i sela. Nije se radilo samo o pripremi zimnice, već o ritualu u kojem se okupljala rodbina, komšije i prijatelji, dok je miris voća i dima iz kazana obavijao avlije.
Komentari(0)