ZA OVIM ŽITOM VLADA OGROMNA POTRAŽNJA Srpsko seme raži čuva se u Svetskom trezoru biljaka na udaljenom norveškom ostrvu
Umesto pšenice i kukuruza, Milovan Langović iz prijepoljskog sela Babine, godinama unazad na svojim parcelama smeštenim na oko 1.000 metara nadmorske visine seje strna žita.
Nastavio je porodičnu tradiciju, ali i otišao korak napred jer je na vreme osetio pomeranja na tržištu hrane i to u pravcu autohtonih vrsta žitarica.
"Raž je među najtraženijim žitaricama, kako u Srbiji tako i na inostranom tržištu. Bez ikakavih problema prodaju se svi viškovi proizvedene raži, jer ljudi sada više nego ikad odlučuju da se zdravo hrane. Kupci velikih količina uzimaju raž ne pitajući za cenu iako je ona skoro dva šuta viša od uobičajenih za žito proizvedeno uz prilično učešće hemisjkih sredstava od sejanja, pa sve do žetve", rekao je Milovan.
Možda vas zanima:
TRADICIONALNI SRPSKI SPECIJALITETI SVE TRAŽENIJI Gotova jela za ljude koji nemaju vremena da kuvaju
Sve su traženija gotova i kuvana jela za poneti, a naročito jela tradicionale srpske kuhinje, kažu u firmama koje se bave keteringom.
SVE ĆE ZAVRŠITI NA BEOGRADSKIM TRPEZAMA Selo na obalama Zapadne Morave prestonica srpskog kupusa (FOTO)
Sa plodne moravske zemlje kod Čačka hrani se pola Srbije, a na desetine hektara je pod krompirom, kupusom i paprikom.
Možda vas zanima:
TRADICIONALNI SRPSKI SPECIJALITETI SVE TRAŽENIJI Gotova jela za ljude koji nemaju vremena da kuvaju
Sve su traženija gotova i kuvana jela za poneti, a naročito jela tradicionale srpske kuhinje, kažu u firmama koje se bave keteringom.
SVE ĆE ZAVRŠITI NA BEOGRADSKIM TRPEZAMA Selo na obalama Zapadne Morave prestonica srpskog kupusa (FOTO)
Sa plodne moravske zemlje kod Čačka hrani se pola Srbije, a na desetine hektara je pod krompirom, kupusom i paprikom.
Možda vas zanima:
TRADICIONALNI SRPSKI SPECIJALITETI SVE TRAŽENIJI Gotova jela za ljude koji nemaju vremena da kuvaju
Sve su traženija gotova i kuvana jela za poneti, a naročito jela tradicionale srpske kuhinje, kažu u firmama koje se bave keteringom.
SVE ĆE ZAVRŠITI NA BEOGRADSKIM TRPEZAMA Selo na obalama Zapadne Morave prestonica srpskog kupusa (FOTO)
Sa plodne moravske zemlje kod Čačka hrani se pola Srbije, a na desetine hektara je pod krompirom, kupusom i paprikom.
U proizvodnju žitarica ovaj Prijepoljac ne koristi nikakve veštačke suplemente koji uvećavaju prinose, vodi se isključivo parolom da kvalitet prodaje proizvod.
"Prinosi su manji, ali ne prodaje brašno dobijena količina već kvalitet hleba koji se od njega ispeče. Najviše se traži upravo raž a ona je aktuelna posebno kod privatnih pekara koji kupuju moje žito da oplemene hleb pa je, tako, prošle godine cena ražanog brašna išla i do 100 dinara za kilogram", priča Milovan.
Foto: Rina
Na predlog Poljoprivredne savetodavne i stručne službe „Moravica“ kandidovao je autohtona semena strnih žita. Stručnjaci sa Instituta su više puta obilazili njegovo imanje i žitarice koje seje, a sve analize su pokazale da se radi o posebnoj, vrlo izdržljivoj i potpunoj prirodnoj vrsti semena, pa je njihov izbor pao na raž koja je pokazala najbolje rezultate u brojnim analizama. Upravo to seme čuva se u Svetskom trezoru biljaka koji se nalazi na udaljenom norveškom ostrvu Svilbard.
"Među više od milion vrsta semena iz svih delova sveta, u napuštenom rudniku u Norveškoj, čuva se i moje seme raži. U davno napuštenom rudniku smeštena je „Nojeva barka za biljke“ sa preko milon različitih vrsta žitarica i drugog hranljivog bilja. Srbija je za sada deponovala 96 domaćih sorti pšenice, ječma, ovsa i raži a naučnici tvrde da je na taj način napravljen ogroman korak za prehrambenu sigurnost budućih generacija", otkriva ovaj poljoprivrednik.
Milovan je, u međuvremenu, „sazreo“ i za aktuelna političko-ekonomska strujanja, pa je sa 10 osnivača formirao Centar za održivi razvoj „Babine“. Aktivnosti za referencu autohtonog semena ječma vodi upravo preko Centra. Ubeđen je da će analize potvrditi njegov osećaj da se radi o maksimalno prirodnom semenu a možda će, veli, put Norveške uskoro i seme njegovog ječma.
BONUS VIDEO
Najzdravija biljka na svetu, a niko je NE JEDE
Potočarka ima više gvožđa od spanaća! Biljka za detoks jetre koja leči srce, jača kosu i čisti krv. Zašto je još ne koristite?
3 trika da meso uvek bude sočno i mekano: Jedan način primenjivale su i naše bake, uspeva bez greške
Ove savete treba da zna svaka domaćica.
Zarada od ove biljke ide i do 9.000 evra, na 10 ari zemljišta, a malo ko u Srbiji je gaji: Pravo je blago
Od njega su naše bake pravile džemove i slatko, a danas može postati i izvor solidne zarade
Brat kneza Mihaila osumjičen za njegov atentat, od užasnih detalja surovog ubistva i danas podilazi jeza
Mnogima je bilo u interesu da knez Mihailo bude ubijen, s obzirom na to da je težio nezavisnosti Srbije i nije dozvoljavao uplitanje velikih sila.
ISTINA O POREKLU MILE JOVOVIĆ: Stekla svetsku slavu ali nije zaboravila korene - "Jedini sam član porodice koji nije bio u zatvoru"
Mila Jovović, srpska manekenka i glumica, Forbesova najplaćenija manekenka 2004. godine, ostvarila je karijeru u Holivudu i franšizom „Pritajeno zlo“, a ovo je njeno pravo ime.
Komentari(0)