SVE ĆE ZAVRŠITI NA BEOGRADSKIM TRPEZAMA Selo na obalama Zapadne Morave prestonica srpskog kupusa (FOTO)

J. K.

17:11

Aktuelno 0

Sa plodne moravske zemlje kod Čačka hrani se pola Srbije, a na desetine hektara je pod krompirom, kupusom i paprikom.

SVE ĆE ZAVRŠITI NA BEOGRADSKIM TRPEZAMA Selo na obalama Zapadne Morave prestonica srpskog kupusa (FOTO)
rina.rs

 

Vučkovići iz Zablaća decenijama unazad se bave povrtvarstvom, a uprkos suši i zahvljajući obaveznom sistemu nadvodnjavanja prinosi kupusa ove sezone su odlični, ali i kvalitet ovog povrća.

„Imamo oko sedam hektara pod kupusom, i nadamo se oko sedam do osam vagona prinosa po hektaru. Imamo već obezbeđen plasman, kupus će završiti na beogradskim trpezama, tamo su nam sigurni kupci”, rekao je Dejan.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U ovoj prestonici kupusa u zapadnoj Srbiji radi se danonoćno da bi se došlo do kvaliteta povrtarskih kultura, a kako sezonski radnici sa juga zemlje kažu, takav kvalitet kupusa teško se nalazi u Leskovcu. S obzirom na to da je tri meseca ovaj kraj bio bez kiše, Dejan ističe značaj da se kao i u svakom poslu moraju pratiti trendovi i mora se ići u korak s vremenom, kako bi se i u beskišnom periodu očuvao očekivani prinos.

Kvalitet kupusa je ove godine vrhunski, ovakav nema ni u čitavoj Evropi. Mi da bi ovo postigli, moramo non - stop da ulažemo, te da pratimo tehnologiju, jer, ako ne pratimo i ostanemo na tehnologiji od osamdesetih godina, slobodno mogu da kažem da se tako propada. Ulaganje u poljoprivredu je veoma važno za sve koji se njom ozbiljno bave”, objasnio je Dejan.

Njegova žena Sanja mu je značajna podrška u svim poslovima na polju, koja je naglasila da su do kvaliteta došli zahvaljujući novom sistemu za navodnjavanje koji je dosta pomogao, kao i subvencijama od države.

"Da bi se došlo do kvaliteta u povrtarstvu na plodnim poljima zapadnog pomoravlja mora se raditi u tri smene, noću navodnjavanje, a danju sadnja i seča kupusa", zaključila je Sanja.

Komentari(0)

Loading