Prema tradiciji ovo jelo se sprema na Krstovdan, a jede na Bogojavljenje: Na svetskoj je listi najgorih srpskih jela
Jelo koje nije za svakoga, ili ih vole ili ih ne vole, baš kao masline

Pihtije koje se spremaju na Krstovdan ostavljaju za Bogojavljenje, a treba reći i da im na slavskoj trpezi za Svetog Jovana pripada važno mesto.
Međutim, pihtije su se našle na spisku „15 najgorih srpskih jela“ koji je objavio „Taste Atlas“.
Pihtije su srpsko jelo koje se pravi od jeftinijih delova svinjskog mesa kao što su glava, kolenica ili skočni zglob. Meso se često kuva zajedno sa biberom, lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne postane toliko mekano da otpadne od kosti. Zajedno sa temeljcem, meso se stavlja u činije koje se zatim ostavi da se ohladi i stegne.
Možda vas zanima:

Bogojavljenje, Krstovdan, Sveti Jovan: Pred nama su 3 velika praznika, evo kada se posti i šta obavezno morate da radite
U subotu slavimo Krstovdan, u nedelju Bogojavljenje, a u ponedeljak Svetog Jovana Krstitelja. Ovo su tri velika praznika koja će svaki vernik ispoštovati

Koledari i "protivlek" za Nekrštene dane, KAŽU DA NOĆU MOGU DA SE DESE STRAŠNE STVARI: Ovo je jedno od NAJJEZIVIJIH VEROVANJA!
Veruje se da je ovo period godine kada Isus Hrist još uvek nije bio kršten. Tokom nekrštenih dana donji svet je otvoren, pa po zemlji u to doba šetaju aveti, veštice i druge nečastive sile.
Možda vas zanima:

Bogojavljenje, Krstovdan, Sveti Jovan: Pred nama su 3 velika praznika, evo kada se posti i šta obavezno morate da radite
U subotu slavimo Krstovdan, u nedelju Bogojavljenje, a u ponedeljak Svetog Jovana Krstitelja. Ovo su tri velika praznika koja će svaki vernik ispoštovati

Koledari i "protivlek" za Nekrštene dane, KAŽU DA NOĆU MOGU DA SE DESE STRAŠNE STVARI: Ovo je jedno od NAJJEZIVIJIH VEROVANJA!
Veruje se da je ovo period godine kada Isus Hrist još uvek nije bio kršten. Tokom nekrštenih dana donji svet je otvoren, pa po zemlji u to doba šetaju aveti, veštice i druge nečastive sile.
Možda vas zanima:

Bogojavljenje, Krstovdan, Sveti Jovan: Pred nama su 3 velika praznika, evo kada se posti i šta obavezno morate da radite
U subotu slavimo Krstovdan, u nedelju Bogojavljenje, a u ponedeljak Svetog Jovana Krstitelja. Ovo su tri velika praznika koja će svaki vernik ispoštovati

Koledari i "protivlek" za Nekrštene dane, KAŽU DA NOĆU MOGU DA SE DESE STRAŠNE STVARI: Ovo je jedno od NAJJEZIVIJIH VEROVANJA!
Veruje se da je ovo period godine kada Isus Hrist još uvek nije bio kršten. Tokom nekrštenih dana donji svet je otvoren, pa po zemlji u to doba šetaju aveti, veštice i druge nečastive sile.
Pihtije se služe narezane kao predjelo, uz hladno kiselo povrće i čašicu rakije.
Pripremite sastojke na vreme, kako biste mogli da prionete na ovaj višečasovni kulinarski posao.
Sastojci:
veća dimljena svinjska kolenica
2 sveže svinjske nogice
2 dimljene svinjske nogice
500 gr junećeg ribića
2 lista lorbera
pola kesice bibera u zrnu
velika glavica belog luka
so
voda
Priprema:
Operite svinjske nogice i kolenicu, spustite ih u lonac, dodajte juneći ribić, lorber i biber, pa nalijte vodom i kuvajte na tihoj vatri dok meso dobro ne omekša i počne da se odvaja od kostiju.
Prohladite, pa procedite tečnost i opet je sipajte u dublji sud da provri.
U međuvremenu, odvojite kožuru i meso od kostiju, pa iseckajte, kao što ćete iseckati i meso od junećeg ribića. Rasporedite meso (i iseckanu kožuru, ko voli) po dnu posude u kojoj će biti pihtije.
Proključalu tečnost sipajte na tacnicu, pa proverite da li se dobro lepi. Ako volite čvršće pihtije i tečnost se dobro lepi, nemojte dodavati vodu, već skinite posudu sa šporeta i u nju sipajte očišćen i sitno iseckan beli luk, kao i soli po ukusu.
Ako volite da pihtije budu malo mekše, dolijte još vode i ostavite da provri.
Sve dobro promešajte i sipajte u posudu preko mesa. Ostavite da se ohladi, a onda posudu sa pihtijama prebacite u frižider da odstoji preko noći.
Sutradan kašikom skinite sloj masti koji ume da se „uhvati“ na površini pihtija, pa ih pospite alevom ili ljutom tucanom paprikom, isecite i služite.
Pihtije odlično idu uz proju i kiseli kupus.

Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.


Slani pekmez iz Crne Trave: Zaboravljeno jelo koje spaja šljive, beli luk i začinsko bilje
U planinskim selima jugoistočne Srbije nekada se pripremao neobičan „slani pekmez“ – od kuvanih šljiva, belog luka i divljeg bilja. Bio je dodatak uz kačamak, sir ili suvo meso, a danas ga gotovo niko ne pravi.

Šumadijska slatka pita sa kvasom: Zaboravljeni recept koji se pravio samo kad se rodi muško dete
Nekada je postojala pita koja se nije pravila iz gladi, već iz radosti – slatka, bogata i simbolična, pripremana samo u najradosnijim trenucima života.
Komentari(0)