Koledari i "protivlek" za Nekrštene dane, KAŽU DA NOĆU MOGU DA SE DESE STRAŠNE STVARI: Ovo je jedno od NAJJEZIVIJIH VEROVANJA!

Lepote Srbije

12:00

Aktuelno 2

Veruje se da je ovo period godine kada Isus Hrist još uvek nije bio kršten. Tokom nekrštenih dana donji svet je otvoren, pa po zemlji u to doba šetaju aveti, veštice i druge nečastive sile.

Koledari i "protivlek" za Nekrštene dane, KAŽU DA NOĆU MOGU DA SE DESE STRAŠNE STVARI: Ovo je jedno od NAJJEZIVIJIH VEROVANJA!
Shutterstock/Koledari

Prema starim srpskim verovanjima, od 10. januara do Bogojavljenja, odnosno 19. januara, traju "Nekršteni dani".

Nekršteni dani uvek su mrsni, a ne posti se čak ni sredom ni petkom. Samo je Krstovdan dan za post.

Verovanje za Nekrštene dane od davnina je duboko utkano u svest našeg naroda, a mnogi smatraju da je ovo možda i jedno od najjezivijih predanja u narodu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Veruje se da je ovo period godine kada Isus Hrist još uvek nije bio kršten. Tokom nekrštenih dana donji svet je otvoren, pa po zemlji u to doba šetaju aveti, veštice i druge nečastive sile.

Predanja kažu da u ovo doba mrtvi izlaze, a zajedno sa njima i đavoli i razni drugi demoni.

Ove nečastive sile vladaju od trenutka kada se smrkne pa sve dok ne zapevaju prvi petlovi. Zbog toga, narod kaže, preko noći nikako ne treba izlaziti iz kuće. Onaj ko se usudi da putuje nakon zalaska sunca, kaže predanje, neće dobro proći, a ako neko baš mora da izlazi trebalo bi da sa sobom nosi beli luk, krst ili neki oštar metalni predmet, piše Istorijski zabavnik.

Koledari i Promo/Firefly productions
 

Slično, u nekim krajevima Srbije još se i danas pažljivo pazi da u Nekrštene dane žene nikako ne predu, ne tkaju i ne peru. Napolju se ne ostavlja ništa belo, a naročito se brine da van ne ostane dečja odeća jer bi zle sile bajalicama i urocima mogle preko stvari da naškode deci.

Po nekim selima, naročito u Vlaškim krajevima, krije se čak i svetlost iz kuća tako što se na prozore stavljaju zavese ili spuštaju roletne. Noću se ne pije voda jer predanje kaže da se demoni uvlače u kućne posude i tu vrebaju neoprezne.

Koledari i Shutterstock/Koledari
 

Narod kaže da Nekršteni dani nisu dobro vreme za rađanje. Veruje se da će dete koje dođe na svet između Božića i Bogojavljanja biti bolešljivo i nesrećno. Da bi se mališani “odbranili od uroka”, stari su smislili ovo – deca rođena u Nekrštene dane moraju svake godine u tom periodu da sa sobom nose posebnu košulju, tkanu na kaminu, navodi Istorijski zabavnik.

Koledari i "protivlek" za Nekrštene dane

Nekada je tokom ovog perioda u Srbiji postojao običaj teranja zlih sila. Glavna uloga pripala je Koledarima koji su imali zadatak da šalom, igrom i pesmom oteraju nečastive.

Koledari su maskirane grupe, obično mladih, koji su na sebe oblačili gunjeve, stavljali maske raznih duhova, mitoloških bića i čudovišta. Neke maske su predstavljale i mrtve pretke.

Koledari i Shutterstock/Koledari
 

Išli su od kuće do kuće i tražili priloge kao što su mleko, rakija, vino, slanina, jaja, meso...

Sakupljač darova bio je torbonoša, a glavni Koledar nosio bi fenjer okićen ruzmarinom.

Koliko god jezivo zvučala priča o Nekrštenim danima, znamo šta nam je činiti! Uz muziku, smeh, vesele teme, iće i piće sve se lakše prebrodi, a preci su nam ostavili predanje da se tako i nečastive sile teraju.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

srpsko srce johanovo

Nemac dobio srce Srbina sa Kosova i krenuo da pronađe njegovu porodicu i pomogne deci: Potresna istinita priča iz krvave 1999. godine biće prikazana na filmu, angažovana i dva Oskarovca

Aktuelno

10:00

18 april, 2024

Dramatična istinita i ratna priča sa Kosova i Metohije sada će biti prikazana i na filmksom platnu, i to po događajima opisanim u knjizi Vesellina Dželetovića „Srpsko srce Johanovo”. Ratnih godina Srbin je kidnapovan, a potom bio žrtva trgovine organima jer je usmrćen a njegovo srce prodato je u Nemačku. Nakon operacije, Nemac koji je dobio srpsko srce počeo da sanja neke čudne snove, neke nepoznate predele i ljude i želeo je da sazna ko je taj čovek zahvaljujući kome je živ i čije srce nosi. Dobio je informaciju da se radi o Srbinu sa Kosova i Metohije i on se uputio tamo kako bi pomogao porodici nastradalog čoveka, a čije srce je kucalo u njegovim grudima.

Komentari(2)

Loading
malilopov

20.01.2023 23:26

Noću se ne pije voda jer predanje kaže da se demoni uvlače u kućne posude i tu vrebaju neoprezne. Demoni ne mogu da se zavlace u lonce puno vode niti u bilo koju vodu posto demoni beze od vode i soli. Zato, ako navece natocite vodu u posudu i osolite malo po coskovima kuce, nema sanse da demoni i vestice dodju do vas.

ludi milojko

21.01.2023 04:30

iz kog kraja su ovi obuceni kao kkk? lici malo i na siptarsku nosnju.