SPREMAJU SE NA KRSTOVDAN, A JEDU NA BOGOJAVLJENJE Kako spremiti pihtije naših baka (RECEPT)
Običaj je da ih pripremamo na Krstovdan, kada se inače posti, jedemo ih na Bogojavljenje u čast krštenja Isusa Hrista. One su nezaobilazne i na slavi Sveti Jovan.
Spremaju se na Krstovdan, a jedu na Bogojavljenje.
Sastojci:
4-5 svinjskih mladih nogica
1 suva svinjska kolenica ili rebra
soli..bibera u zrnu
lovorov list
1 glavica belog luka
voda
Priprema:
Nogice dobro očistiti oprati i staviti u dublji lonac. Ako kuvate u ekspres loncu sipajte vode da ogrezne. Dodaj so, biber lovorov list.
Možda vas zanima:
Bogojavljenje, Krstovdan, Sveti Jovan: Pred nama su 3 velika praznika, evo kada se posti i šta obavezno morate da radite
U subotu slavimo Krstovdan, u nedelju Bogojavljenje, a u ponedeljak Svetog Jovana Krstitelja. Ovo su tri velika praznika koja će svaki vernik ispoštovati
SPECIJALITET JUGA SRBIJE Napravite pihtije uz stari recept s kojim nema greške
Mnogi ih obožavaju.
Možda vas zanima:
Bogojavljenje, Krstovdan, Sveti Jovan: Pred nama su 3 velika praznika, evo kada se posti i šta obavezno morate da radite
U subotu slavimo Krstovdan, u nedelju Bogojavljenje, a u ponedeljak Svetog Jovana Krstitelja. Ovo su tri velika praznika koja će svaki vernik ispoštovati
SPECIJALITET JUGA SRBIJE Napravite pihtije uz stari recept s kojim nema greške
Mnogi ih obožavaju.
Možda vas zanima:
Bogojavljenje, Krstovdan, Sveti Jovan: Pred nama su 3 velika praznika, evo kada se posti i šta obavezno morate da radite
U subotu slavimo Krstovdan, u nedelju Bogojavljenje, a u ponedeljak Svetog Jovana Krstitelja. Ovo su tri velika praznika koja će svaki vernik ispoštovati
SPECIJALITET JUGA SRBIJE Napravite pihtije uz stari recept s kojim nema greške
Mnogi ih obožavaju.
Ostavi da kuvaju 10-15 min. pa pokupiti penu. Zatvoriti poklopac i ostaviti na tiho 1-1,5 sat da kuvaju. Ako kuvate u običnom loncu sipajte dva puta više vode on nogica stavite sve navedeno i kuvajte oko 3 sata na tihoj vatri.
Kad su skuvane ocediti čorbicu a meso odvojiti od kostiju. U tanjire rasporediti sitno seckani beli luk i odvojeno meso.
Pihtije posoliti i čorbicom preliti meso sa belim lukom. Po želji odozgo staviti tucane i slatke paprike.
Ostaviti preko noći da se stegnu.
Detalje pripreme pogledati u videu:
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Komentari(0)