SPREMAJU SE NA KRSTOVDAN, A JEDU NA BOGOJAVLJENJE Kako spremiti pihtije naših baka (RECEPT)
Običaj je da ih pripremamo na Krstovdan, kada se inače posti, jedemo ih na Bogojavljenje u čast krštenja Isusa Hrista. One su nezaobilazne i na slavi Sveti Jovan.

Spremaju se na Krstovdan, a jedu na Bogojavljenje.
Sastojci:
4-5 svinjskih mladih nogica
1 suva svinjska kolenica ili rebra
soli..bibera u zrnu
lovorov list
1 glavica belog luka
voda
Priprema:
Nogice dobro očistiti oprati i staviti u dublji lonac. Ako kuvate u ekspres loncu sipajte vode da ogrezne. Dodaj so, biber lovorov list.
Možda vas zanima:

Bogojavljenje, Krstovdan, Sveti Jovan: Pred nama su 3 velika praznika, evo kada se posti i šta obavezno morate da radite
U subotu slavimo Krstovdan, u nedelju Bogojavljenje, a u ponedeljak Svetog Jovana Krstitelja. Ovo su tri velika praznika koja će svaki vernik ispoštovati

SPECIJALITET JUGA SRBIJE Napravite pihtije uz stari recept s kojim nema greške
Mnogi ih obožavaju.
Možda vas zanima:

Bogojavljenje, Krstovdan, Sveti Jovan: Pred nama su 3 velika praznika, evo kada se posti i šta obavezno morate da radite
U subotu slavimo Krstovdan, u nedelju Bogojavljenje, a u ponedeljak Svetog Jovana Krstitelja. Ovo su tri velika praznika koja će svaki vernik ispoštovati

SPECIJALITET JUGA SRBIJE Napravite pihtije uz stari recept s kojim nema greške
Mnogi ih obožavaju.
Možda vas zanima:

Bogojavljenje, Krstovdan, Sveti Jovan: Pred nama su 3 velika praznika, evo kada se posti i šta obavezno morate da radite
U subotu slavimo Krstovdan, u nedelju Bogojavljenje, a u ponedeljak Svetog Jovana Krstitelja. Ovo su tri velika praznika koja će svaki vernik ispoštovati

SPECIJALITET JUGA SRBIJE Napravite pihtije uz stari recept s kojim nema greške
Mnogi ih obožavaju.
Ostavi da kuvaju 10-15 min. pa pokupiti penu. Zatvoriti poklopac i ostaviti na tiho 1-1,5 sat da kuvaju. Ako kuvate u običnom loncu sipajte dva puta više vode on nogica stavite sve navedeno i kuvajte oko 3 sata na tihoj vatri.
Kad su skuvane ocediti čorbicu a meso odvojiti od kostiju. U tanjire rasporediti sitno seckani beli luk i odvojeno meso.
Pihtije posoliti i čorbicom preliti meso sa belim lukom. Po želji odozgo staviti tucane i slatke paprike.
Ostaviti preko noći da se stegnu.
Detalje pripreme pogledati u videu:
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Najbolja uskršnja torta ''Spartak'': Domaćice je godinama prave za veliki praznik - recept sa kojim nema greške
Jedna od najčešćih gosti na uskršnjoj trpezi je svakako slojevita torta ''Spartak''

Zaboravljeni sirup od borovih iglica: Prirodni lek koji su Srbi koristili protiv kašlja i “teške krvi”
Recept iz Zlatibora i Golije: zeleni napitak mladih devojaka i starinskog imuniteta

Ovaj uskršnji slatki hleb mora da se nađe na stolu u nedelju! Unosi duh praznika i nestaje u trenu
Ako ne pojedete sve, možete ga držati u kesama i zamrznutog i do tri meseca.

Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.
Komentari(0)