SPREMAJU SE NA KRSTOVDAN, A JEDU NA BOGOJAVLJENJE Kako spremiti pihtije naših baka (RECEPT)
Običaj je da ih pripremamo na Krstovdan, kada se inače posti, jedemo ih na Bogojavljenje u čast krštenja Isusa Hrista. One su nezaobilazne i na slavi Sveti Jovan.
Spremaju se na Krstovdan, a jedu na Bogojavljenje.
Sastojci:
4-5 svinjskih mladih nogica
soli..bibera u zrnu
lovorov list
1 glavica belog luka
voda
Priprema:
Nogice dobro očistiti oprati i staviti u dublji lonac. Ako kuvate u ekspres loncu sipajte vode da ogrezne. Dodaj so, biber lovorov list.
Možda vas zanima:
Koledari i "protivlek" za Nekrštene dane, KAŽU DA NOĆU MOGU DA SE DESE STRAŠNE STVARI: Ovo je jedno od NAJJEZIVIJIH VEROVANJA!
Veruje se da je ovo period godine kada Isus Hrist još uvek nije bio kršten. Tokom nekrštenih dana donji svet je otvoren, pa po zemlji u to doba šetaju aveti, veštice i druge nečastive sile.
SLAVIMO Bogojavljenje: Običaji i verovanja za jedan od najznačajnijih praznika
Pravoslavni vernici posle Krstovdana slave i Bogojavljenje, a poštuju se brojni običaji.
Možda vas zanima:
Koledari i "protivlek" za Nekrštene dane, KAŽU DA NOĆU MOGU DA SE DESE STRAŠNE STVARI: Ovo je jedno od NAJJEZIVIJIH VEROVANJA!
Veruje se da je ovo period godine kada Isus Hrist još uvek nije bio kršten. Tokom nekrštenih dana donji svet je otvoren, pa po zemlji u to doba šetaju aveti, veštice i druge nečastive sile.
SLAVIMO Bogojavljenje: Običaji i verovanja za jedan od najznačajnijih praznika
Pravoslavni vernici posle Krstovdana slave i Bogojavljenje, a poštuju se brojni običaji.
Možda vas zanima:
Koledari i "protivlek" za Nekrštene dane, KAŽU DA NOĆU MOGU DA SE DESE STRAŠNE STVARI: Ovo je jedno od NAJJEZIVIJIH VEROVANJA!
Veruje se da je ovo period godine kada Isus Hrist još uvek nije bio kršten. Tokom nekrštenih dana donji svet je otvoren, pa po zemlji u to doba šetaju aveti, veštice i druge nečastive sile.
SLAVIMO Bogojavljenje: Običaji i verovanja za jedan od najznačajnijih praznika
Pravoslavni vernici posle Krstovdana slave i Bogojavljenje, a poštuju se brojni običaji.
Ostavi da kuvaju 10-15 min. pa pokupiti penu. Zatvoriti poklopac i ostaviti na tiho 1-1,5 sat da kuvaju. Ako kuvate u običnom loncu sipajte dva puta više vode on nogica stavite sve navedeno i kuvajte oko 3 sata na tihoj vatri.
Kad su skuvane ocediti čorbicu a meso odvojiti od kostiju. U tanjire rasporediti sitno seckani beli luk i odvojeno meso.
Pihtije posoliti i čorbicom preliti meso sa belim lukom. Po želji odozgo staviti tucane i slatke paprike.
Ostaviti preko noći da se stegnu.
Detalje pripreme pogledati u videu:
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
DVA BRZA I ZDRAVA RECEPTA Posne poslastice sa medom, gotove za deset minuta, svi će ih OBOŽAVATI!
Bliži se kraj Vaskršnjeg posta. Cvetna nedelja je u toku i već se oseća radost Vaskrsa. danas donosimo dva brza i zdrava recepta da se zasladite.
3 STARINSKA JELA OD KOPRIVE: Srbi su vekovima verovali da JAČAJU TELO u proleće i da obavezno treba da se nađu na stolu
Kopriva u Srbiji ima status maltene svete biljke, dok naši stari obožavaju jela koja u sebi sadrže ovu biljku
ZDRAVA I UKUSNA Posna čorba od KOPRIVE, naberete je i za čas napravite ovo ODLIČNO jelo!
Posna čorba od kopriva je ukusno i zdravo jelo koje možete lako pripremiti, pogotovu što je sada vreme kada kopriva može lako da se pronađe i nabere, a veoma je bogata vitaminima.
OVO JE BIO OMILJENI DORUČAK U JUGOSLAVIJI ZA VREME USKRŠNJEG POSTA: Svi su obožavali taj ukus, a jeftin je i VEOMA ZDRAV
Ako ste se ikada pitali koji je bio omiljeni doručak mešu Srbima u Jugoslaviji, mi vam donosimo starinski recept!
NEZAMENJIVI KOLAČI Posni galeti, poslastica za svaku priliku!
Zna se šta se uvek pakovalo kao grickalica za put, ekskurziju, izlet, odličan i brz doručak, poslastica posle ručka, domaći keks na koji se uvek računa.
Komentari(0)