Ovako se prave čuvene ruske krofne! Tajna je u preciznoj MERI brašna, ovo nigde nema na internetu

10:00

Gastronomija 0

"Piške" su simbol Sankt Peterburga, a sastojci su toliko prosti da ih možete spremiti i kod kuće.

domaće krofne
Shutterstock

Da biste probali ove krofne, ne morate ići u Sankt Peterburg.

"Piške" su simbol ovog grada, a sastojci su toliko prosti da ih možete spremiti i kod kuće.

SASTOJCI:

 

230 g brašna

150 ml vode

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

15 g putera

20 g šećera

Prstohvat soli

2 g suvog kvasca

Ulje za pršenje

Šećer u prahu za posipanje

NAČIN PRIPREME:

Pomešajte kvasac i šećer u toploj vodi.

Dodajte otopljeni puter.

Sipajte brašno i so.

Zamesite testo. Bolje je da to uraditi pomoću miksera, jer je testo tečno i lepiće vam se za ruke. Takvo i treba da bude. Nemojte dodavati brašno da bi komadi testa ostali lagani i vazdušasti. Ako mesite ručno, radite silikonskim špatulom.

Dublju posudu namažite uljem i prebacite u nju testo. Prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da narasta sat vremena.

Intenzivno premesite testo, pa ostavite da stoji još sat vremena.

Testo podelite na male loptice, približne težine od po 30 grama. Dok radite sa testom, namažite ruke uljem. Nemojte koristiti brašno jer će pri prženju goreti. Stavite ih na uljem podmazanu površinu i ostavite da narastu 15-20 minuta.

U dubokoj šerpi zagrejte suncokretovo ulje (da li je ulje spremno za prženje možete da proverite pomoću čačkalice – spustite je u ulje i ako se pojave mehurići, spremno je). Palcem i srednjim prstom napravite rupu u sredini svake loptice od testa.

Pržite ih sa obe strane i stalno okrećite.

Gotove krofne izvadite na papirni ubrus.

Pre serviranja krofne pospite šećerom u prahu i poslužite dok su tople.

šaran

Nesvakidašnji posni delikates, Čačani oduševljeni: Kuvar Goran u ribarnici pravi čips od šarana

Gastronomija

15:00

20 decembar, 2024

Veliki broj Srba danas slavi, ali takođe veliki broj ide u goste. Sveti Nikola jedna je od najrasprotranjenijih slava u našoj zemlji, a ono što je nepisano pravilo jeste da je slavska trpeza posna. Na meniju nikako nisu pečenje, čvarci i ruska salata već riba, povrće i posni kolači. Kako bi trpeza bila bogata, u jednoj ribarnci u Čačku osmislili su nesvakdašnji specijalitet – čips od šarana.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading