Ovako se prave čuvene ruske krofne! Tajna je u preciznoj MERI brašna, ovo nigde nema na internetu
"Piške" su simbol Sankt Peterburga, a sastojci su toliko prosti da ih možete spremiti i kod kuće.
Da biste probali ove krofne, ne morate ići u Sankt Peterburg.
"Piške" su simbol ovog grada, a sastojci su toliko prosti da ih možete spremiti i kod kuće.
SASTOJCI:
230 g brašna
150 ml vode
Možda vas zanima:
Domaće krofne po starinskom receptu Mire Banjac: Recept generacijama kruži u njenoj porodici, vredi probati
Možete ih napraviti ne samo u posebnim prilikama već i u onim danima kada želite da se podsetite detinjstva.
Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.
Možda vas zanima:
Domaće krofne po starinskom receptu Mire Banjac: Recept generacijama kruži u njenoj porodici, vredi probati
Možete ih napraviti ne samo u posebnim prilikama već i u onim danima kada želite da se podsetite detinjstva.
Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.
Možda vas zanima:
Domaće krofne po starinskom receptu Mire Banjac: Recept generacijama kruži u njenoj porodici, vredi probati
Možete ih napraviti ne samo u posebnim prilikama već i u onim danima kada želite da se podsetite detinjstva.
Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.
15 g putera
20 g šećera
Prstohvat soli
2 g suvog kvasca
Ulje za pršenje
Šećer u prahu za posipanje
NAČIN PRIPREME:
Pomešajte kvasac i šećer u toploj vodi.
Dodajte otopljeni puter.
Sipajte brašno i so.
Zamesite testo. Bolje je da to uraditi pomoću miksera, jer je testo tečno i lepiće vam se za ruke. Takvo i treba da bude. Nemojte dodavati brašno da bi komadi testa ostali lagani i vazdušasti. Ako mesite ručno, radite silikonskim špatulom.
Dublju posudu namažite uljem i prebacite u nju testo. Prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da narasta sat vremena.
Intenzivno premesite testo, pa ostavite da stoji još sat vremena.
Testo podelite na male loptice, približne težine od po 30 grama. Dok radite sa testom, namažite ruke uljem. Nemojte koristiti brašno jer će pri prženju goreti. Stavite ih na uljem podmazanu površinu i ostavite da narastu 15-20 minuta.
U dubokoj šerpi zagrejte suncokretovo ulje (da li je ulje spremno za prženje možete da proverite pomoću čačkalice – spustite je u ulje i ako se pojave mehurići, spremno je). Palcem i srednjim prstom napravite rupu u sredini svake loptice od testa.
Pržite ih sa obe strane i stalno okrećite.
Gotove krofne izvadite na papirni ubrus.
Pre serviranja krofne pospite šećerom u prahu i poslužite dok su tople.
Jelo ratnika i čobana – Zaboravljena srpska energetska bomba sa planine
Kako je specijalitet od sira, kajmaka i kukuruznog brašna, simbolizujući snagu i izdržljivost, preživeo vekove i postao gastronomski izazov za moderne sladokusce.
Najjeftinija zimnica se pravi najbrže! Slasna ljutenica je pikantnija od ajvara, a možda već imate sve što vam treba
Ljutenica od šargarepe je tradicionalni, domaći namaz ili umak koji se sve češće vraća na naše trpeze, naročito kada želimo nešto brzo, zdravo i aromatično... a sprema se tako lako i od jeftinih sastojaka!
3 najlepša recepta za starinske (jeftine) oblande: Savršene za slavsku trpezu, a pun pleh košta samo 500 dinara
Jedan od najomiljenijih kolača među starijima svakako je oblanda, a ako je ovako napravite sigurno će vas vratiti nekoliko decenija u prošlost
KOLAČ KOJI SE ČUVA DVE NEDELJE: Zaboravljeni posni recept sa orasima naših baka, tajna mirisa i mekoće
U vremenima dugih postova, srpska trpeza je bila puna domišljatih recepata. Otkrivamo tajnu "Bakine torte" – izuzetno bogatog, ali potpuno posnog kolača koji se pravi bez jaja i mleka. Ovaj kolač, premazan medom i orasima, ostaje mekan i svež danima, zbog čega je bio idealna zimska poslastica za slavlja.
Srpkinje će biti oduševljene ovim starinskim receptom: Orasnice kakve smo jeli samo kod bake, pravo savršenstvo
Bilo da ih pravite za praznike, porodične okupljanja ili jednostavno za uživanje uz kafu orašnice su pravi izbor koji će osvojiti sve.
Komentari(0)