SRPSKI SVINJSKI PUDING Nekada hrana za siromašne a danas tradicionalni srpski specijalitet
Ljudi ne vole ili obožavaju pihtije, stavovi prema njima su toliko različiti, da su ili omiljeno ili najomraženije jelo.

Pihtije su srpsko jelo napravljeno od jeftinijih svinjskih delova, kao što su glava, butina ili skočna zrna. Meso se često kuva zajedno sa biberom, lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne postane toliko mekano da padne sa kosti. Zajedno sa temeljcem, meso se stavlja u činije koje se zatim ostavljaju da se ohlade i jelo je spremno za zamrzavanje.
Tokom srpskih zima, štedljive porodice su maksimalno iskoristile oskudne resurse i niske temperature pripremajući pihtije. Svinjski starter sa želeom, koji se i danas jede širom zemlje, nastao je iz potrebe i rezervnih delova svinja.
Možda vas zanima:

NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.

Možda vas zanima:

NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.

Naš narod ovo hladno predjelo uparuju sa turšijom ili kiselim povrćem poput kiselog kupusa, kiselih krastavaca, paprike i ljute paprike i zelenog paradajza. A da bi se zagrejali, sve to ispiru rakijom, tradicionalnom balkanskom rakijom od voća koja se često pravi od šljiva.

shutterstock
U srpskoj tradiciji postoji običaj da se jede za Bogojavljenje, ili 19. januar. Ipak, oni najveći obožavaoci ih još uvek pripremaju za Novu godinu ili ih jednostavno uključuju u neki od božićnih običaja i služe kao poslastica samo za Božić.
Međutim, pihtije se ne pripremaju samo kod nas. Na primer, Nemci vole komade mesa u svojim pitama vidljivim. Kod nas to nije toliko važno, sivkaste su i neprozirne, jer žele da se pripremaju od vode u kojoj se kuvaju.

shutterstock
Pihtije se u različitim delovima Srbije nazivaju različito: aspik, nivo, piće ili jednostavno smrznuta supa. Na neki način, to je smrznuta supa. Međutim, u ovoj smrznutoj supi ima mesa samo u naznakama, dok su glavni sastojci nogice, butki, uši ili neki drugi delovi svinje koje u sebi imaju dosta želatina.
Još jedna zanimljivost ove tradicionalne srpske poslastice je ta što su nekada bili hrana za siromašne. Pripremali su se isključivo od najjeftinijih sastojaka i jela ih je sirotinju. Vremenom su prerasli u jedan od najpoznatijih srpskih tradicionalnih specijaliteta.

shutterstock

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini
Komentari(0)