SRPSKI SVINJSKI PUDING Nekada hrana za siromašne a danas tradicionalni srpski specijalitet

Jelena Vamović

18:00

Gastronomija 0

Ljudi ne vole ili obožavaju pihtije, stavovi prema njima su toliko različiti, da su ili omiljeno ili najomraženije jelo.

SRPSKI SVINJSKI PUDING Nekada hrana za siromašne a danas tradicionalni srpski specijalitet
shutterstock

 

Pihtije su srpsko jelo napravljeno od jeftinijih svinjskih delova, kao što su glava, butina ili skočna zrna. Meso se često kuva zajedno sa biberom, lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne postane toliko mekano da padne sa kosti. Zajedno sa temeljcem, meso se stavlja u činije koje se zatim ostavljaju da se ohlade i jelo je spremno za zamrzavanje.

Tokom srpskih zima, štedljive porodice su maksimalno iskoristile oskudne resurse i niske temperature pripremajući pihtije. Svinjski starter sa želeom, koji se i danas jede širom zemlje, nastao je iz potrebe i rezervnih delova svinja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Naš narod ovo hladno predjelo uparuju sa turšijom ili kiselim povrćem poput kiselog kupusa, kiselih krastavaca, paprike i ljute paprike i zelenog paradajza. A da bi se zagrejali, sve to ispiru rakijom, tradicionalnom balkanskom rakijom od voća koja se često pravi od šljiva.

shutterstock

 

U srpskoj tradiciji postoji običaj da se jede za Bogojavljenje, ili 19. januar. Ipak, oni najveći obožavaoci ih još uvek pripremaju za Novu godinu ili ih jednostavno uključuju u neki od božićnih običaja i služe kao poslastica samo za Božić.

Međutim, pihtije se ne pripremaju samo kod nas. Na primer, Nemci vole komade mesa u svojim pitama vidljivim. Kod nas to nije toliko važno, sivkaste su i neprozirne, jer žele da se pripremaju od vode u kojoj se kuvaju.

shutterstock

 

Pihtije se u različitim delovima Srbije nazivaju različito: aspik, nivo, piće  ili jednostavno smrznuta supa. Na neki način, to je smrznuta supa. Međutim, u ovoj smrznutoj supi ima mesa samo u naznakama, dok su glavni sastojci nogice, butki, uši ili neki drugi delovi svinje koje u sebi imaju dosta želatina.

Još jedna zanimljivost ove tradicionalne srpske poslastice je ta što su nekada bili hrana za siromašne. Pripremali su se isključivo od najjeftinijih sastojaka i jela ih je sirotinju. Vremenom su prerasli u jedan od najpoznatijih srpskih tradicionalnih specijaliteta.

shutterstock

 

 

Komentari(0)

Loading