SRPSKI SVINJSKI PUDING Nekada hrana za siromašne a danas tradicionalni srpski specijalitet
Ljudi ne vole ili obožavaju pihtije, stavovi prema njima su toliko različiti, da su ili omiljeno ili najomraženije jelo.
Pihtije su srpsko jelo napravljeno od jeftinijih svinjskih delova, kao što su glava, butina ili skočna zrna. Meso se često kuva zajedno sa biberom, lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne postane toliko mekano da padne sa kosti. Zajedno sa temeljcem, meso se stavlja u činije koje se zatim ostavljaju da se ohlade i jelo je spremno za zamrzavanje.
Tokom srpskih zima, štedljive porodice su maksimalno iskoristile oskudne resurse i niske temperature pripremajući pihtije. Svinjski starter sa želeom, koji se i danas jede širom zemlje, nastao je iz potrebe i rezervnih delova svinja.
Možda vas zanima:
TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.
NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.
Možda vas zanima:
TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.
NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.
Naš narod ovo hladno predjelo uparuju sa turšijom ili kiselim povrćem poput kiselog kupusa, kiselih krastavaca, paprike i ljute paprike i zelenog paradajza. A da bi se zagrejali, sve to ispiru rakijom, tradicionalnom balkanskom rakijom od voća koja se često pravi od šljiva.

shutterstock
U srpskoj tradiciji postoji običaj da se jede za Bogojavljenje, ili 19. januar. Ipak, oni najveći obožavaoci ih još uvek pripremaju za Novu godinu ili ih jednostavno uključuju u neki od božićnih običaja i služe kao poslastica samo za Božić.
Međutim, pihtije se ne pripremaju samo kod nas. Na primer, Nemci vole komade mesa u svojim pitama vidljivim. Kod nas to nije toliko važno, sivkaste su i neprozirne, jer žele da se pripremaju od vode u kojoj se kuvaju.

shutterstock
Pihtije se u različitim delovima Srbije nazivaju različito: aspik, nivo, piće ili jednostavno smrznuta supa. Na neki način, to je smrznuta supa. Međutim, u ovoj smrznutoj supi ima mesa samo u naznakama, dok su glavni sastojci nogice, butki, uši ili neki drugi delovi svinje koje u sebi imaju dosta želatina.
Još jedna zanimljivost ove tradicionalne srpske poslastice je ta što su nekada bili hrana za siromašne. Pripremali su se isključivo od najjeftinijih sastojaka i jela ih je sirotinju. Vremenom su prerasli u jedan od najpoznatijih srpskih tradicionalnih specijaliteta.

shutterstock
Najbolji starinski recept za sitne kolače: Od jedne smese 3 vrste bombica, savršene za slave
Recept koji obavezno morate da sačuvate - od jedne smese dobiju se čak 3 različite vrste sitnih kolača za slavu!
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Komentari(0)