TITOV AJVAR U DVE BOJE: Po receptu čuvenog kuvara Škrbe
I Tito je voleo ajvar! Doživotni predsednik SFRJ i osvedočeni gurman uživao je u ukusnim zalogajima, a omiljena zimnica spremala mu se u dve boje.
Tito je bio hedonista kakav se retko sreće. Na njegovom jelovniku smenjivali su se najukusniji specijaliteti iz svih krajeva sveta, a savremenici otkrivaju da je naročito voleo domaća jela, iznad svega ajvar.
Legenda kaže da je za kralja Aleksandra, a potom i za Tita, kuvar Škrba spremao ajvar u dve boje, zeleni i crveni. Recept se razlikovao utoliko što se za maršala izostavljala kašika šećera.
Stambol Geštamov, legenda srpske gastronomije, od zaborava je sačuvao mnoge recepte, poput ovog.
Možda vas zanima:
Domaćice sa juga Srbije otkrile kako odabrati savršenu papriku za ajvar: Samo 3 sorte su najbolje, a ovo je ključno
Domaćice sa juga Srbije, iznele su svoje trikove pri odabiru savršene paprike za ajvar, kao i sorte paprike koje su najbolje.
Recept za zagorski specijalitet, jedno od omiljenih Titovih jela: I ne, nije kolač!
Najslasniji specijalitet iz Zagorja: Originalni recept za zagorske štrukle!
Možda vas zanima:
Domaćice sa juga Srbije otkrile kako odabrati savršenu papriku za ajvar: Samo 3 sorte su najbolje, a ovo je ključno
Domaćice sa juga Srbije, iznele su svoje trikove pri odabiru savršene paprike za ajvar, kao i sorte paprike koje su najbolje.
Recept za zagorski specijalitet, jedno od omiljenih Titovih jela: I ne, nije kolač!
Najslasniji specijalitet iz Zagorja: Originalni recept za zagorske štrukle!
Možda vas zanima:
Domaćice sa juga Srbije otkrile kako odabrati savršenu papriku za ajvar: Samo 3 sorte su najbolje, a ovo je ključno
Domaćice sa juga Srbije, iznele su svoje trikove pri odabiru savršene paprike za ajvar, kao i sorte paprike koje su najbolje.
Recept za zagorski specijalitet, jedno od omiljenih Titovih jela: I ne, nije kolač!
Najslasniji specijalitet iz Zagorja: Originalni recept za zagorske štrukle!
Ajvar u dve boje
Potrebno je:
- - 25 komada crvenih ili zelenih paprika babura
- - 1 plavi patlidžan, ulje, so, esencija
Priprema:
Na 10 kilograma očišćenih paprika ide litar ulja, 200 grama soli i kašičica esencije.
Babure i patlidžan ispecite na plotni, nikako u rerni, a potom ih ostavite da se potpare. Oljuštene paprike ocedite i samo jednom sameljite na mašini za mlevenje mesa.
U širokoj šerpi dobro zagrejte ulje, ubacite samlevene paprike i neprestano mešajte. Pred kraj prženja, kad varjača počne da ostavlja trag na dnu šerpe, dodajte so i esenciju. Još kratko pržite i sklonite sa šporeta.
U međuvremenu u rerni zagrejte čiste tegle na 100 stepeni i u njih sipajte vreo ajvar. Vratite tegle u rernu na pola sata da se na površini ajvara uhvati korica. Zatvorite tegle pek-papirom, uvijte u ćebe i ostavite da se tako ohlade.
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba
Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog
POJEŠĆE SE DOK TREPNETE! Punjene i pohovane paprike oduševiće vas ukusom
Fil je fenomenalan.
Komentari(0)