TITOV AJVAR U DVE BOJE: Po receptu čuvenog kuvara Škrbe
I Tito je voleo ajvar! Doživotni predsednik SFRJ i osvedočeni gurman uživao je u ukusnim zalogajima, a omiljena zimnica spremala mu se u dve boje.

Tito je bio hedonista kakav se retko sreće. Na njegovom jelovniku smenjivali su se najukusniji specijaliteti iz svih krajeva sveta, a savremenici otkrivaju da je naročito voleo domaća jela, iznad svega ajvar.
Legenda kaže da je za kralja Aleksandra, a potom i za Tita, kuvar Škrba spremao ajvar u dve boje, zeleni i crveni. Recept se razlikovao utoliko što se za maršala izostavljala kašika šećera.
Stambol Geštamov, legenda srpske gastronomije, od zaborava je sačuvao mnoge recepte, poput ovog.
Možda vas zanima:

Omiljena torta Josipa Broza Tita: Ovako su je pravile stare domaćice
Starinska torta od oraha, jaja i mleka najbolja je od svih - a kada je napravite shvatićete i zašto

NAJBRŽE LJUŠĆENJE PAPRIKA: Trikovi koji skraćuju put do ajvara
Evo kako da oljuštite pečene paprike za tili čas
Možda vas zanima:

Omiljena torta Josipa Broza Tita: Ovako su je pravile stare domaćice
Starinska torta od oraha, jaja i mleka najbolja je od svih - a kada je napravite shvatićete i zašto

NAJBRŽE LJUŠĆENJE PAPRIKA: Trikovi koji skraćuju put do ajvara
Evo kako da oljuštite pečene paprike za tili čas
Možda vas zanima:

Omiljena torta Josipa Broza Tita: Ovako su je pravile stare domaćice
Starinska torta od oraha, jaja i mleka najbolja je od svih - a kada je napravite shvatićete i zašto

NAJBRŽE LJUŠĆENJE PAPRIKA: Trikovi koji skraćuju put do ajvara
Evo kako da oljuštite pečene paprike za tili čas
Ajvar u dve boje
Potrebno je:
- - 25 komada crvenih ili zelenih paprika babura
- - 1 plavi patlidžan, ulje, so, esencija
Priprema:
Na 10 kilograma očišćenih paprika ide litar ulja, 200 grama soli i kašičica esencije.
Babure i patlidžan ispecite na plotni, nikako u rerni, a potom ih ostavite da se potpare. Oljuštene paprike ocedite i samo jednom sameljite na mašini za mlevenje mesa.
U širokoj šerpi dobro zagrejte ulje, ubacite samlevene paprike i neprestano mešajte. Pred kraj prženja, kad varjača počne da ostavlja trag na dnu šerpe, dodajte so i esenciju. Još kratko pržite i sklonite sa šporeta.
U međuvremenu u rerni zagrejte čiste tegle na 100 stepeni i u njih sipajte vreo ajvar. Vratite tegle u rernu na pola sata da se na površini ajvara uhvati korica. Zatvorite tegle pek-papirom, uvijte u ćebe i ostavite da se tako ohlade.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini
Komentari(0)