Najsočnija starinska pita sa šljivama pravi se očas posla: Dezert bez jaja i mleka spaja tradiciju i božanstven ukus
Gotove kore za pitu, šljive, još nekoliko sastojaka i malo vremena treba vam za slatkiš s kojim nema greške! Ukusan, sočan i s mirisom na detinjstvo, on je nezaobilazan u porodičnom kuvaru, zar ne?
                                Mirisne poslastice koje podsećaju na detinjstvo uvek su dobrodošle na našim trpezama, a starinska pita sa šljivama je pravi izbor u svakoj prilici.
Slatka pita koju vam danas predstavljamo je jednostavna za pripremu, a prepuna sočnih plodova, pa će vas sigurno osvojiti na prvi zalogaj. Šljive se savršeno uklapaju sa grizom i vanilinim šećerom, dok cimet daje toplu, domaću aromu kojoj je teško odoleti.
Recept je idealan za one koji vole domaće slatkiše bez previše komplikacija, ali s puno ukusa i duhom tradicije. Poslužite je posutu šećerom u prahu i uživajte u ukusu stare dobre domaće kuhinje.
Sastojci:
pakovanje kora za pitu
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                800 g šljiva
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                150 ml ulja
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                5 kašika griza
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                200 ml kisele, gazirane vode
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                150 g šećera
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                2 kesice vanilinog šećera
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                2 kašičice cimeta
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                šećer u prahu za posipanje
                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Priprema
Dobro operite i isecite šljive na polovine ili na četvrtine, a pleh za pečenje podmažite uljem. Uključite rernu da se greje na 180 stepeni.
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                    
                                                                                                                                                                                                                                                                                                
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Pomešajte kiselu vodu i ulje, pa time namažite jednu koru za pitu, preko nje stavite još jednu, pa namažite i nju, a potom isto uradite i sa trećom korom.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Po čitavoj površini poslednje kore za pitu poređajte iseckane šljive, pa pospite šećerom i grizom.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Labavo motajte kore u "frulice" i ređajte po plehu, pa ponavljajte sve dok ne potrošite sav materijal.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Na kraju poprskajte uljem i kiselom vodom, pa ostavite da odstoji još pet do deset minuta.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Pecite u dobro zagrejanoj rerni oko 40-45 minuta.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Kad izvadite, pokrijte čistom krpom, pa kad se ohladi pospite šećerom u prahu, pa secite na manje komade.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
            Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
            Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
            Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
                
            
            
Komentari(0)