Najsočnija starinska pita sa šljivama pravi se očas posla: Dezert bez jaja i mleka spaja tradiciju i božanstven ukus
Gotove kore za pitu, šljive, još nekoliko sastojaka i malo vremena treba vam za slatkiš s kojim nema greške! Ukusan, sočan i s mirisom na detinjstvo, on je nezaobilazan u porodičnom kuvaru, zar ne?

Mirisne poslastice koje podsećaju na detinjstvo uvek su dobrodošle na našim trpezama, a starinska pita sa šljivama je pravi izbor u svakoj prilici.
Slatka pita koju vam danas predstavljamo je jednostavna za pripremu, a prepuna sočnih plodova, pa će vas sigurno osvojiti na prvi zalogaj. Šljive se savršeno uklapaju sa grizom i vanilinim šećerom, dok cimet daje toplu, domaću aromu kojoj je teško odoleti.
Recept je idealan za one koji vole domaće slatkiše bez previše komplikacija, ali s puno ukusa i duhom tradicije. Poslužite je posutu šećerom u prahu i uživajte u ukusu stare dobre domaće kuhinje.
Sastojci:
pakovanje kora za pitu
800 g šljiva
150 ml ulja
5 kašika griza
200 ml kisele, gazirane vode
150 g šećera
2 kesice vanilinog šećera
2 kašičice cimeta
šećer u prahu za posipanje
Priprema
Dobro operite i isecite šljive na polovine ili na četvrtine, a pleh za pečenje podmažite uljem. Uključite rernu da se greje na 180 stepeni.
Pomešajte kiselu vodu i ulje, pa time namažite jednu koru za pitu, preko nje stavite još jednu, pa namažite i nju, a potom isto uradite i sa trećom korom.
Po čitavoj površini poslednje kore za pitu poređajte iseckane šljive, pa pospite šećerom i grizom.
Labavo motajte kore u "frulice" i ređajte po plehu, pa ponavljajte sve dok ne potrošite sav materijal.
Na kraju poprskajte uljem i kiselom vodom, pa ostavite da odstoji još pet do deset minuta.
Pecite u dobro zagrejanoj rerni oko 40-45 minuta.
Kad izvadite, pokrijte čistom krpom, pa kad se ohladi pospite šećerom u prahu, pa secite na manje komade.

Najsočnija starinska pita sa šljivama pravi se očas posla: Dezert bez jaja i mleka spaja tradiciju i božanstven ukus
Gotove kore za pitu, šljive, još nekoliko sastojaka i malo vremena treba vam za slatkiš s kojim nema greške! Ukusan, sočan i s mirisom na detinjstvo, on je nezaobilazan u porodičnom kuvaru, zar ne?

Slatka tajna jeseni: Tufahije sa orasima i kapljicom rakije
Svi znaju za tufahije iz Bosne, ali u pojedinim delovima zapadne Srbije i Šumadije pripremale su se drugačije tufahije – jednostavnije i siromašnije, ali podjednako ukusne.

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka

Starinski recept za knedle koje će biti spremne za tren oka: Prave se od samo 2 sastojka i uspevaju baš svima
Bez domaće supe ne može da prođe nedeljni ručak, a ako su u njoj mekane knedle, e tada je užitak zagarantovan.
Komentari(0)