ZRNO ZDRAVLJA Konzumacija semenki od bundeve je veoma korisna za zdravlje, pročitajte zašto
Jesen nam donosi mnoge plodove među kojima se izdvaja bundeva,, koju Srbi obožavaju pečenu ili u popularnoj bundevari, mnogi vole da grickaju i semenke bundeve, a evo zašto je to dobro.

Semenke bundeve imaju mnogo korisnih svojstava za zdravlje i zbog toga se od davnina koriste u domaćoj medicini.
Ove moćne semenke sadrže proteine, vitamine, minerale i ulje. Neki od minerala koje seme bundeve sadrži su magnezijum, fosfor, gvožđe, bakar, cink i mangan. Takođe su izvor vitamina B, K, E i folne kiseline. Zbog ogromne hranljive vrednosti, semenke bundeve spadaju u kategoriju takozvane superhrane.
Dobre su za zdravlje prostate, sve veći broj muškaraca konzumira semenke bundeve za prostatu. Istraživanja pokazuju da ulje od semena bundeve smanjuje šansu za benignu hipertrofiju prostate, stanje pri kojem dolazi do uvećanja prostate. Semenke bundeve se posebno preporučuju ljudima koji imaju problema sa uriniranjem zbog ovog stanja.
Pomažu u mršavljenju, iako na prvi pogled semenke bundeve imaju dosta kalorija, one su pune vlakana i lako svarljivih proteina. Zato su dobar izbor za ljude koji žele da smršaju. Preporučuje se konzumiranje šake semenki od bundeve pre doručka.
Bogate su vitaminom K, seme bundeve sadrži velike količine vitamina K, koji ima ulogu u stvaranju krvnih ugrušaka i sprečavanju prekomernog krvarenja.
Semenke bundeve su bogate nezasićenim masnim kiselinama, uključujući omega-3 i omega-6 masti. Ove masne kiseline su važne za ćelijski metabolizam, normalan razvoj nerava i krvnih sudova, održavanje kože i drugih tkiva mladim.
Uključivanjem semenki bundeve u vašu ishranu možete poboljšati svoje zdravlje i izbeći mnoge bolesti bez sporednih efekata. Dakle, sledeći put kada budete imali priliku, ne zaboravite da grickate ove male, ali moćne semenke.
Sirove semenke bundeve
Sirove semenke bundeve su odlična grickalica i bogate su magnezijumom, mineralom koji je neophodan za pravilnu funkciju srca, obezbeđivanje telesne energije i rad mišića.
Takođe su bogate proteinima, biljnim vlaknima, mineralima i vitaminima, što ih čini superhranom.
Možete ih jesti samostalno kao užinu ili dodavati salatama, čorbama, jelima od mesa i povrća, uz žitarice ili u miksu sa jezgrastim voćem.
Pečene semenke bundeve
Da biste napravili savršene pečene semenke bundeve, sledite ove korake:
Stavite semenke u cedilo i isperite ih pod mlazom hladne vode nekoliko puta.
Rasporedite semenke na tacnu u tankom sloju i ostavite da se potpuno osuše od vode.
Posolite ih krupnijom morskom solju.
Pecite ih u rerni na 150°C oko 10-15 minuta, dok ne postanu hrskave.
U suštini, izbor između sirovih i pečenih semenki bundeve zavisi od vašeg ličnog ukusa. Obe verzije imaju svoje prednosti, pa možete uživati u njima na način koji vam najviše odgovara.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini
Komentari(0)