MIT ili istina: Specijalista otkriva da li su semenke bundeve toliko zdrave?
Ruski nutricionista i trener Georgij Surenjan osvetljava da li su semenke bundeve zaista toliko zdrave

Kako koristiti semenke bundeve
Seme bundeve možete ispeći u rerni sa malo ulja i začina za hrskavu i ukusnu užinu. Dodajte sirovo seme u salate, supe ili jogurt, u omiljena peciva, palačinke, mafine ili hleb. Koristite semenke kao preliv za kašu ili granolu. Seme se takođe može samleti u prah i dodati u smutije, sokove ili sosove.
Seme bundeve je odličan izvor vitamina, minerala i zdravih masti. Ovo seme se može konzumirati u bilo kom obliku: sirovo, prženo, soljeno i ne. Imaju orašasti ukus i koriste se u raznim jelima, uključujući salate, supe i peciva.
Sastav i hranljiva vrednost 100 grama semenki bundeve:
Možda vas zanima:

ZRNO ZDRAVLJA Konzumacija semenki od bundeve je veoma korisna za zdravlje, pročitajte zašto
Jesen nam donosi mnoge plodove među kojima se izdvaja bundeva,, koju Srbi obožavaju pečenu ili u popularnoj bundevari, mnogi vole da grickaju i semenke bundeve, a evo zašto je to dobro.

Pred nama je jedan od najstrožijih postova uoči Vaskrsa: Nutricionista nam pojašnjava kako se telo priprema za restrikciju kalorija
Vernici Srpske pravoslavne crkve širom Srbije pripremaju se za Veliki post, naime, ova je poslednja sedmica pred početak posta i poznatija je kao Siropusna nedelja kada se ne jede meso, već se samo konzumiraju beli mrs i jaja i prestavlja jedan od najstrožijih u godini.
Možda vas zanima:

ZRNO ZDRAVLJA Konzumacija semenki od bundeve je veoma korisna za zdravlje, pročitajte zašto
Jesen nam donosi mnoge plodove među kojima se izdvaja bundeva,, koju Srbi obožavaju pečenu ili u popularnoj bundevari, mnogi vole da grickaju i semenke bundeve, a evo zašto je to dobro.

Pred nama je jedan od najstrožijih postova uoči Vaskrsa: Nutricionista nam pojašnjava kako se telo priprema za restrikciju kalorija
Vernici Srpske pravoslavne crkve širom Srbije pripremaju se za Veliki post, naime, ova je poslednja sedmica pred početak posta i poznatija je kao Siropusna nedelja kada se ne jede meso, već se samo konzumiraju beli mrs i jaja i prestavlja jedan od najstrožijih u godini.
Možda vas zanima:

ZRNO ZDRAVLJA Konzumacija semenki od bundeve je veoma korisna za zdravlje, pročitajte zašto
Jesen nam donosi mnoge plodove među kojima se izdvaja bundeva,, koju Srbi obožavaju pečenu ili u popularnoj bundevari, mnogi vole da grickaju i semenke bundeve, a evo zašto je to dobro.

Pred nama je jedan od najstrožijih postova uoči Vaskrsa: Nutricionista nam pojašnjava kako se telo priprema za restrikciju kalorija
Vernici Srpske pravoslavne crkve širom Srbije pripremaju se za Veliki post, naime, ova je poslednja sedmica pred početak posta i poznatija je kao Siropusna nedelja kada se ne jede meso, već se samo konzumiraju beli mrs i jaja i prestavlja jedan od najstrožijih u godini.
Kalorije: 559
Masti: 49,05 g
Proteini: 30,23 g
Ugljeni hidrati: 10,71 g
Vlakna: 6 g
Šećer: 1,4 g
Kalcijum: 46 mg
Gvožđe: 8,82 mg
Magnezijum: 592 mg
Fosfor: 1233 mg
Kalijum: 809 mg
Natrijum: 7 mg
Cink: 7,64 mg
Vitamin A: 16 mcg
Vitamin B1 (tiamin): 0,179 mg
Vitamin B2 (riboflavin): 0,153 mg
Vitamin B3 (Niacin): 4,987 mg
Vitamin B5 (pantotenska kiselina): 0,750 mg
Vitamin B6: 0,143 mg
Vitamin E: 2,18 mg
Vitamin K: 7,5 mcg
Prednosti semena bundeve
- Seme bundeve je bogato proteinima i zdravim mastima koje vam pomažu da ostanete siti i puni energije. Savršeni su za brzu užinu tokom dana. Takođe, ove semenke pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi, poboljšavaju osetljivost tela na insulin. To je zato što sadrže magnezijum, koji je neophodan za proizvodnju insulina i metabolizam glukoze - objašnjava Georgij Surenjan.
Seme bundeve sadrži fitosterole, jedinjenja koja snižavaju nivo holesterola i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Takođe sadrži antioksidante koji pomažu u smanjenju upale i štite od oksidativnog stresa. Smatraju se izvorom cinka, koji igra važnu ulogu u podršci imuniteta. Cink pomaže telu da se bori protiv infekcija i virusa i može smanjiti trajanje i težinu prehlade i gripa. Pored toga, cink je neophodan za zdravlje prostate, a kada se kombinuje sa fitosterolima, pomaže u smanjenju rizika od raka prostate.
Šteta semena bundeve
Seme bundeve se smatra bezbednim za većinu ljudi kada se konzumira umereno. Neki ljudi mogu imati neželjene efekte kao što su uznemireni stomak, nadimanje i gasovi, posebno ako se konzumiraju velike količine. Osim toga, semenke bundeve su bogate kalorijama i mastima i trebalo bi ih štedljivo konzumirati kao dodatak zdravoj ishrani.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Kuvarica otkrila caku za savršenu sarmu: Domaćice bi bogatstvo dale da znaju ovaj recept, baš kao iz bakine kuhinje
Postoje dva postupka za pravljenje sarme.

Slatko i lako: Stari srpski recept za tufahije, desert koji osvaja na prvi zalogaj
Nekada su naše bake znale da pravi ukus najviše zavisi od jednostavnosti i kvalitetnih sastojaka, a upravo je takav stari srpski desert – tufahije. Iako mnogi misle da je reč o bosanskoj poslastici, tufahije su već decenijama prisutne i u Srbiji, gde su ih domaćice sa velikom pažnjom pripremale u posebnim prilikama.

Kao iz bakine kuhinje: Štrudla meka ko duša, zagarantovano će nestati sa tanjira za tili čas
Ova poslastice se priprema jednostavno, a efekat je savršen.

Sastojci koje koriste profesionalni kuvari za vrhunski slatki kupus! Obavezno ih dodajte u jelo i videćete razliku
Priprema ovog jeftinog, a ukusnog jela je vrlo jednostavna, ali uvek može da bude bolja.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Komentari(0)