Slatki ukus zaborava: Kako se pravi pravi vojvođanski kitnikez – dezert koji nestaje sa naših trpeza?

Kiza R

15:00

Gastronomija 0

Otkrijte recept i priču o starinskoj poslastici od dunja koja je nekada krasila vojvođanske stolove, a danas postaje prava retkost

kitnikez
Shutterstock

Vojvođanska kuhinja obiluje brojnim specijalitetima koji polako padaju u zaborav, a jedan od njih svakako je kitnikez. Ova starinska poslastica, napravljena od dunja, nekada je bila obavezan deo zimnice, ali danas je sve ređe prisutna na našim trpezama. Šta je to kitnikez i zašto je važno da ga ponovo otkrijemo?

Šta je zapravo kitnikez?

Kitnikez je tradicionalna vojvođanska slatka zimnica napravljena od dunja, šećera i malo limunovog soka. Ova ukusna poslastica ima oblik guste žele mase koja se seče na kocke i služi kao dezert ili prilog raznim jelima. Posebno je cenjen zbog svoje aromatičnosti i dugotrajnosti.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Poreklo kitnikeza

Kitnikez potiče iz Austrougarske, gde je bio omiljen među višim društvenim slojevima, da bi se kasnije proširio među svim stanovnicima Vojvodine. Ova poslastica postala je simbol domaćinske kuhinje i važan deo vojvođanske gastronomske tradicije.

Kako se pravi pravi kitnikez?

Za pripremu autentičnog vojvođanskog kitnikeza potrebni su:

  • 2 kg zrelih dunja

  • 1 kg šećera

  • sok od jednog limuna

Dunje se operu, oljušte i skuvaju dok ne omekšaju, zatim se propasiraju kroz sito. U pasiranu masu dodaju se šećer i limunov sok, pa se kuva na laganoj vatri uz stalno mešanje dok ne postane gusta i prozirna masa. Zatim se izliva u kalupe ili manje posude, ostavlja se da se ohladi i očvrsne, nakon čega se seče na kocke.

Kitnikez u tradicionalnoj kuhinji

Nekada je kitnikez bio neizostavan deo slatke zimnice i servirao se gostima kao posebna poslastica uz kafu ili čaj. Takođe, bio je omiljeni dodatak bogatim slavskim trpezama i prazničnim okupljanjima.

Zašto sačuvati kitnikez od zaborava?

Ova ukusna i mirisna poslastica ne samo da obogaćuje vojvođansku gastronomiju već i čuva duh prošlosti i tradicije. Oživljavanjem recepta za kitnikez čuvamo kulturno nasleđe Vojvodine i prenosimo ga novim generacijama.

Probajte sami – obnovite uspomene i uživajte u slatkom ukusu vojvođanskog kitnikeza!

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

domaći sir

Lekovito bilje u siru, mudrost u ukusu: Zanat sa obronaka Srbije

Gastronomija

16:00

1 avgust, 2025

U srpskim krajevima, gde se pašnjaci spajaju s planinskim vetrovima i šumama punim lekovitog bilja, nastaju sirevi koji u sebi nose više od ukusa — oni nose duh predela. Dodavanje aromatičnog i lekovitog bilja u sir nije nova praksa, već povratak starim znanjima, gde se miris i zdravlje susreću u svakom zalogaju.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading