Slatki ukus zaborava: Kako se pravi pravi vojvođanski kitnikez – dezert koji nestaje sa naših trpeza?
Otkrijte recept i priču o starinskoj poslastici od dunja koja je nekada krasila vojvođanske stolove, a danas postaje prava retkost

Vojvođanska kuhinja obiluje brojnim specijalitetima koji polako padaju u zaborav, a jedan od njih svakako je kitnikez. Ova starinska poslastica, napravljena od dunja, nekada je bila obavezan deo zimnice, ali danas je sve ređe prisutna na našim trpezama. Šta je to kitnikez i zašto je važno da ga ponovo otkrijemo?
Šta je zapravo kitnikez?
Kitnikez je tradicionalna vojvođanska slatka zimnica napravljena od dunja, šećera i malo limunovog soka. Ova ukusna poslastica ima oblik guste žele mase koja se seče na kocke i služi kao dezert ili prilog raznim jelima. Posebno je cenjen zbog svoje aromatičnosti i dugotrajnosti.
Možda vas zanima:

Recept za domaće ćevape: Uz male trikove će biti kao iz restorana
Ideja za nedeljni ručak

Recept: JANIJA SA ŠLJIVAMA – zaboravljeno jelo juga Srbije
Spoj mesa, voća i tradicije u jednom tanjiru
Možda vas zanima:

Recept za domaće ćevape: Uz male trikove će biti kao iz restorana
Ideja za nedeljni ručak

Recept: JANIJA SA ŠLJIVAMA – zaboravljeno jelo juga Srbije
Spoj mesa, voća i tradicije u jednom tanjiru
Možda vas zanima:

Recept za domaće ćevape: Uz male trikove će biti kao iz restorana
Ideja za nedeljni ručak

Recept: JANIJA SA ŠLJIVAMA – zaboravljeno jelo juga Srbije
Spoj mesa, voća i tradicije u jednom tanjiru
Poreklo kitnikeza
Kitnikez potiče iz Austrougarske, gde je bio omiljen među višim društvenim slojevima, da bi se kasnije proširio među svim stanovnicima Vojvodine. Ova poslastica postala je simbol domaćinske kuhinje i važan deo vojvođanske gastronomske tradicije.
Kako se pravi pravi kitnikez?
Za pripremu autentičnog vojvođanskog kitnikeza potrebni su:
-
2 kg zrelih dunja
-
1 kg šećera
-
sok od jednog limuna
Dunje se operu, oljušte i skuvaju dok ne omekšaju, zatim se propasiraju kroz sito. U pasiranu masu dodaju se šećer i limunov sok, pa se kuva na laganoj vatri uz stalno mešanje dok ne postane gusta i prozirna masa. Zatim se izliva u kalupe ili manje posude, ostavlja se da se ohladi i očvrsne, nakon čega se seče na kocke.
Kitnikez u tradicionalnoj kuhinji
Nekada je kitnikez bio neizostavan deo slatke zimnice i servirao se gostima kao posebna poslastica uz kafu ili čaj. Takođe, bio je omiljeni dodatak bogatim slavskim trpezama i prazničnim okupljanjima.
Zašto sačuvati kitnikez od zaborava?
Ova ukusna i mirisna poslastica ne samo da obogaćuje vojvođansku gastronomiju već i čuva duh prošlosti i tradicije. Oživljavanjem recepta za kitnikez čuvamo kulturno nasleđe Vojvodine i prenosimo ga novim generacijama.
Probajte sami – obnovite uspomene i uživajte u slatkom ukusu vojvođanskog kitnikeza!

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka

Starinski recept za knedle koje će biti spremne za tren oka: Prave se od samo 2 sastojka i uspevaju baš svima
Bez domaće supe ne može da prođe nedeljni ručak, a ako su u njoj mekane knedle, e tada je užitak zagarantovan.

Recept za domaće ćevape: Uz male trikove će biti kao iz restorana
Ideja za nedeljni ručak

Recept: JANIJA SA ŠLJIVAMA – zaboravljeno jelo juga Srbije
Spoj mesa, voća i tradicije u jednom tanjiru
Komentari(0)