Slatki ukus zaborava: Kako se pravi pravi vojvođanski kitnikez – dezert koji nestaje sa naših trpeza?
Otkrijte recept i priču o starinskoj poslastici od dunja koja je nekada krasila vojvođanske stolove, a danas postaje prava retkost
Vojvođanska kuhinja obiluje brojnim specijalitetima koji polako padaju u zaborav, a jedan od njih svakako je kitnikez. Ova starinska poslastica, napravljena od dunja, nekada je bila obavezan deo zimnice, ali danas je sve ređe prisutna na našim trpezama. Šta je to kitnikez i zašto je važno da ga ponovo otkrijemo?
Šta je zapravo kitnikez?
Kitnikez je tradicionalna vojvođanska slatka zimnica napravljena od dunja, šećera i malo limunovog soka. Ova ukusna poslastica ima oblik guste žele mase koja se seče na kocke i služi kao dezert ili prilog raznim jelima. Posebno je cenjen zbog svoje aromatičnosti i dugotrajnosti.
Možda vas zanima:
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Možda vas zanima:
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Možda vas zanima:
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Poreklo kitnikeza
Kitnikez potiče iz Austrougarske, gde je bio omiljen među višim društvenim slojevima, da bi se kasnije proširio među svim stanovnicima Vojvodine. Ova poslastica postala je simbol domaćinske kuhinje i važan deo vojvođanske gastronomske tradicije.
Kako se pravi pravi kitnikez?
Za pripremu autentičnog vojvođanskog kitnikeza potrebni su:
-
2 kg zrelih dunja
-
1 kg šećera
-
sok od jednog limuna
Dunje se operu, oljušte i skuvaju dok ne omekšaju, zatim se propasiraju kroz sito. U pasiranu masu dodaju se šećer i limunov sok, pa se kuva na laganoj vatri uz stalno mešanje dok ne postane gusta i prozirna masa. Zatim se izliva u kalupe ili manje posude, ostavlja se da se ohladi i očvrsne, nakon čega se seče na kocke.
Kitnikez u tradicionalnoj kuhinji
Nekada je kitnikez bio neizostavan deo slatke zimnice i servirao se gostima kao posebna poslastica uz kafu ili čaj. Takođe, bio je omiljeni dodatak bogatim slavskim trpezama i prazničnim okupljanjima.
Zašto sačuvati kitnikez od zaborava?
Ova ukusna i mirisna poslastica ne samo da obogaćuje vojvođansku gastronomiju već i čuva duh prošlosti i tradicije. Oživljavanjem recepta za kitnikez čuvamo kulturno nasleđe Vojvodine i prenosimo ga novim generacijama.
Probajte sami – obnovite uspomene i uživajte u slatkom ukusu vojvođanskog kitnikeza!
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Komentari(0)