Slatki ukus zaborava: Kako se pravi pravi vojvođanski kitnikez – dezert koji nestaje sa naših trpeza?
Otkrijte recept i priču o starinskoj poslastici od dunja koja je nekada krasila vojvođanske stolove, a danas postaje prava retkost

Vojvođanska kuhinja obiluje brojnim specijalitetima koji polako padaju u zaborav, a jedan od njih svakako je kitnikez. Ova starinska poslastica, napravljena od dunja, nekada je bila obavezan deo zimnice, ali danas je sve ređe prisutna na našim trpezama. Šta je to kitnikez i zašto je važno da ga ponovo otkrijemo?
Šta je zapravo kitnikez?
Kitnikez je tradicionalna vojvođanska slatka zimnica napravljena od dunja, šećera i malo limunovog soka. Ova ukusna poslastica ima oblik guste žele mase koja se seče na kocke i služi kao dezert ili prilog raznim jelima. Posebno je cenjen zbog svoje aromatičnosti i dugotrajnosti.
Možda vas zanima:

Meso u ćupu: Zaboravljena tehnika srpskih domaćinstava za čuvanje hrane bez frižidera
Kako su naši preci čuvali meso mesecima bez struje i tehnologije — uz pomoć masti, ćupa i znanja koje traje vekovima.

Brza večera od samo 4 sastojka gotova očas posla: Naše bake često su ovo spremale, uštedite novac i vreme
Decenijama su uštipci jedno od omiljenih jela ljudi sa Balkana. Naše bake su ih pravile gotovo svakog dana, a veoma su zahvalni, jer se mogu jesti i slatki i slani, a ako pretekne možete u njima uživati i sutra.
Možda vas zanima:

Meso u ćupu: Zaboravljena tehnika srpskih domaćinstava za čuvanje hrane bez frižidera
Kako su naši preci čuvali meso mesecima bez struje i tehnologije — uz pomoć masti, ćupa i znanja koje traje vekovima.

Brza večera od samo 4 sastojka gotova očas posla: Naše bake često su ovo spremale, uštedite novac i vreme
Decenijama su uštipci jedno od omiljenih jela ljudi sa Balkana. Naše bake su ih pravile gotovo svakog dana, a veoma su zahvalni, jer se mogu jesti i slatki i slani, a ako pretekne možete u njima uživati i sutra.
Možda vas zanima:

Meso u ćupu: Zaboravljena tehnika srpskih domaćinstava za čuvanje hrane bez frižidera
Kako su naši preci čuvali meso mesecima bez struje i tehnologije — uz pomoć masti, ćupa i znanja koje traje vekovima.

Brza večera od samo 4 sastojka gotova očas posla: Naše bake često su ovo spremale, uštedite novac i vreme
Decenijama su uštipci jedno od omiljenih jela ljudi sa Balkana. Naše bake su ih pravile gotovo svakog dana, a veoma su zahvalni, jer se mogu jesti i slatki i slani, a ako pretekne možete u njima uživati i sutra.
Poreklo kitnikeza
Kitnikez potiče iz Austrougarske, gde je bio omiljen među višim društvenim slojevima, da bi se kasnije proširio među svim stanovnicima Vojvodine. Ova poslastica postala je simbol domaćinske kuhinje i važan deo vojvođanske gastronomske tradicije.
Kako se pravi pravi kitnikez?
Za pripremu autentičnog vojvođanskog kitnikeza potrebni su:
-
2 kg zrelih dunja
-
1 kg šećera
-
sok od jednog limuna
Dunje se operu, oljušte i skuvaju dok ne omekšaju, zatim se propasiraju kroz sito. U pasiranu masu dodaju se šećer i limunov sok, pa se kuva na laganoj vatri uz stalno mešanje dok ne postane gusta i prozirna masa. Zatim se izliva u kalupe ili manje posude, ostavlja se da se ohladi i očvrsne, nakon čega se seče na kocke.
Kitnikez u tradicionalnoj kuhinji
Nekada je kitnikez bio neizostavan deo slatke zimnice i servirao se gostima kao posebna poslastica uz kafu ili čaj. Takođe, bio je omiljeni dodatak bogatim slavskim trpezama i prazničnim okupljanjima.
Zašto sačuvati kitnikez od zaborava?
Ova ukusna i mirisna poslastica ne samo da obogaćuje vojvođansku gastronomiju već i čuva duh prošlosti i tradicije. Oživljavanjem recepta za kitnikez čuvamo kulturno nasleđe Vojvodine i prenosimo ga novim generacijama.
Probajte sami – obnovite uspomene i uživajte u slatkom ukusu vojvođanskog kitnikeza!

Belmuž – starinski specijalitet iz Istočne Srbije koji obnavlja snagu
Otkrijte ukusni pastirski specijalitet od mladog sira i kukuruznog brašna, koji su naši preci pripremali još pre nekoliko vekova

Makovnjača na vojvođanski način: Najlepša domaća štrudla s makom ostaje sveža 3 dana, a pravi se očas posla
Vojvodina je poznata kao deo Srbije u kom se dobro jede i može da se pohvali mnogim neodoljivim poslasticama, ali je simbol vojvođanske kuhinje nesumnjivo obožavana štrudla s makom.

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom
Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Najukusnija starinska poslastica: Kolač sa šljivama i tajnim sastojkom - recept vraća u detinjstvo
Kolač sa šljivama i cimetom je najukusnija poslastica

Lekovito bilje u siru, mudrost u ukusu: Zanat sa obronaka Srbije
U srpskim krajevima, gde se pašnjaci spajaju s planinskim vetrovima i šumama punim lekovitog bilja, nastaju sirevi koji u sebi nose više od ukusa — oni nose duh predela. Dodavanje aromatičnog i lekovitog bilja u sir nije nova praksa, već povratak starim znanjima, gde se miris i zdravlje susreću u svakom zalogaju.
Komentari(0)