MISTERIJA KOJU MNOGI NE ZNAJU Malo ko zna pravo prezime jednog od najkontroverznijih ličnosti u čitavoj istoriji, Gavrila Principa!

J. K.

12:11

Zanimljivosti 0

Dok je rođak Gavrila Principa prolazio kroz italijanske gradove, masa je išla za njim i govorila "Il principe Bosniaco" ("bosanski princ"), pa otuda i "Princip".

MISTERIJA KOJU MNOGI NE ZNAJU Malo ko zna pravo prezime jednog od najkontroverznijih ličnosti u čitavoj istoriji, Gavrila Principa!
Printscreen/Instagram

 

Pucnji Gavrila Principa (1894- 1918) u austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda na Vidovdan 1914. godine odjekuju i dan-danas, 108 godina kasnije. Po mnogo čemu Gavrilo Princip spada u jednu od najkontroverznijih ličnosti u čitavoj istoriji. Bio je član pokreta "Mlada Bosna", koja se borila protiv Austrouglarske vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i za ujedinjenje Južnih Slovena u jednu državu. 

Većina zna ove istorijske podatke, kao i to da je Princip nepravedno optužen da je kriv za početak Prvog svetskog rata, iako bi i bez njega došlo do velikog krvoprolića, koje je Austrija uveliko spremala.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Međutim, mnogi ne znaju da je Gavrilovo prezime – Čeko. Postoje dve priče kako je došlo do promene prezimena.

 

Po jednoj, početkom 19. veka, Gavrilovi preci su se preselili u Obljaj. Tada su dobili prezime Princip, po jednom od njegovih rođaka, izvesnom Todoru, koji je bio istaknut i ugledan čovek. Nosio je raskošne nošnje i jahao je belog konja, pa je imao i nadimke "bosanski princ" i "princ od Bosne", pa je stoga njegov nadimak postao prezime.

Po drugoj verziji, Gavrilova porodica je uvek nosila prezime Čeko, a Princip je bio samo lokalni nadimak za njih. Na zvaničnim dokumentima, vlasti su upisivale prezime Čeko, a u zagradi bi uvek zabeležen čuveni nadimak.

Ipak, Gavrilo je želeo da ostane upamćen po prezimenu koje ostavlja snažan utisak. Osim toga, jedan od Gavrilovih predaka, najverovatnije pomenuti Todor, bio je ugledni stočar, koji je prodavao stoku čak i u Veneciji.

Nosio je bogato nakićeno bosansko odelo, sa srebrnim tokama na prsima. Dok je prolazio kroz italijanske gradove, masa je išla za njim i govorila "Il principe Bosniaco" ("bosanski princ"), pa otuda i "Princip".

Stručnjaci koji su istraživali Principovo poreklo, navode još jednu zanimljivost – utvrdili su da su se Gavrilovi preci u 18. veku doselili iz Grahova Crnogorskog u Obljaj, i da su se tada prezivali Jovićevići. Tada su promenili prezime u Čeko, jer su u turskoj službi radili kao graničari, koji su, dakle, sačekivali prolaznike i putnike.

Slava porodice Princip bila je Đurđevdan.

 

 

Komentari(0)

Loading