BEOGRADSKI LOKAL KAO MESTO OKUPLJANJA POZNATIH Iz ove kafane su Gavrilo Princip i mladobosanci saznali za dolazak Franca Ferdinanda u Sarajevo!

U ovoj kafani su se nekada okupljali i poznatije ličnosti Beograda, kao na primer Mihailo Petrović- Alas, ali takođe i Apis i njegovi zaverenici.

BEOGRADSKI LOKAL KAO MESTO OKUPLJANJA POZNATIH Iz ove kafane su Gavrilo Princip i mladobosanci saznali za dolazak Franca Ferdinanda u Sarajevo!
Wikipedia

 

Smešten u samom centru Beograda, na Zelenom vencu, popularan Zelenjak, je bio mesto pored koga je svako u Beogradu morao proći. Mesto na kome se danas nalazi pijaca je originalno bilo zamišljeno za pozorište, ali pošto je teren bio loš, a podzemne vode uništile temelje te zgrade, pozorište je napravljeno na mestu tadašnje Stambol kapije, današnjeg Trga republike.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zeleni venac, ali i okolni objekti i kafane su videle mnogo istorije. U jednom objektu su se nekada okupljali pripadnici grupe zaverenika Crna ruka i mladi studenti iz Bosne, pripadnici grupe Mlada Bosna. Mesto njihovog okupljanja je kafana Zlatna Moruna.

 

Ime je kafana dobila po moruni koju su ribolovci sa Đerdapa donosili i prodavali na pijaci, a kafana se prvo zvala Kod Morune, da bi kasnije dobila ime Zlatna Moruna. U ovoj kafani su se nekada okupljali i poznatije ličnosti Beograda, kao na primer Mihailo Petrović- Alas, ali Apis i njegovi zaverenici.

BEOGRADSKI LOKAL KAO MESTO OKUPLJANJA POZNATIH Iz ove kafane su Gavrilo Princip i mladobosanci saznali za dolazak Franca Ferdinanda u Sarajevo! Wikipedia
 

Prvih deenija 20. veka Zlatna Moruna je bila popularno mesto na koje su dolazili mladi momci željni akcije i spremni da poginu za nacionalnu stvar. Tu su regrutaciju i obuku mladih dobrovoljaca vršili Apis, Voja Tankosić i drugi.

Sa ovog mesta je grupa mladića krenula u Sarajevo sa namerom da ubiju Franca Ferdinanda. Priča koja možda i nije istinita kaže da je na ime Nedeljka Čabrinovića u Zlatnoj Moruni stigao primerak zagrebačkog lista Srbobran iz koga su Nedeljko, Trifko Grabež i Gavrilo Princip saznali za dolazak prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevo.

Nekada mesto okupljanja revolucionara imalo je burnu istoriju. Posle Drugog svetskog rata kafana se ponela ime Triglav, da bi posle nekog vremena bila zatvorena. 2013. godine počela je obnova kafane da bi još neku godinu radila sa starim imenom i bila podsetnik na događaje koji su se odvijali u njoj pre 100 godina. Danas Zlatna Moruna ne radi, ali oronula zgrada u kojoj se nalazi podeseća na stari Beograd i sva njegova lica.

 

 

BONUS VIDEO 

 

Komentari(0)

Loading