SRKIVENO BLAGO SRBIJE Neprocenjive čari srpskih jezera čija će vas lepota i impozantnost ostaviti bez daha

J. K.

19:23

Turizam 0

Srbija, zemlja koja svoju lepotu i impozantnost pokazuje kroz kristalno čiste reke koje protiču kroz netaknutu prirodu, planine koje pružaju očaravajući pogled, jezera koja svojom bojom i bogatsvom ostavljaju bez daha i pružaju bajkovit prizor.

SRKIVENO BLAGO SRBIJE Neprocenjive čari srpskih jezera čija će vas lepota i impozantnost ostaviti bez daha
Shutterstock

 

Naša zemlja je imala tu čast da joj majka priroda podari mnogobrojna jezera koja pored lepote nude i mnoge druge aktivnosti kao što su istraživanje prirode, planinarenje, ribolov, plivanje, brdski biciklizam i dr. Pored Palićkog, Đerdapskog, Perućačkog, Gružanskog i Vasinskog jezera, priroda Srbije iznedrila je i mnoga jezera koja nisu toliko poznata a nude izvanredan prizor i nezaboravno iskustvo. Ukoliko ste ljubitelj neistražene prirode, životinjskog sveta i vode, za vas izdvajamo mesta koja bi trebalo da posetite i uživate u jedinstvenom ambijentu i atmosferi koju blizina vode i prirode stvara.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Rovni jezero

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Printscreen
 

 

Na 15 kilometra od Valjeva, između sela Stubo i sela Rovin nalazi se jedno od najlepših i najvećih veštačkih jezera zapadne Srbije, nastalo pregrađivanjem reke Jablanice. Jezero Rovni predstavlja najznačajniji objekat vodoprivrednog sistema „Stubo-Rovni“ koji snabdeva vodom mnoge gradove u njegovoj blizini.

Ovo jezero prate i priče o potapanju Crkve Svetog Arhanđela Mihaila u Tubraviću, poznata kao „Valjevska Gračanica“ što je izazvalo brojne negativne komentare kod meštana ali se nezadovoljstvo prelilo i na čitavu Srbiju, ipak, to nije omelo brojne turiste da posete ovo mesto i uživaju u tirkiznoj boji jezera, čistom vazduhu i obilju prirode koja ga okružuje. Božanstven pogled na čitavo tirkizno jezero pruža vidikovac Velika Stena.

 

 

 

Bešenovačko jezero (Beli kamen)

 

Printscreen
 

 

Bešenovačko jezero se nalazi u opštini Sremska Mitrovica, u blizini sela Bešenovački Prnjavor u Vojvodini. Udaljeno je oko 30 kilometara od Novog Sada i oko 80 kilomatara od Beograda. Bešenovačko jezero je jedno od najlepših jezera na Fruškoj Gori.

Zanimljiv je način kako je jezero Bešenovo nastalo. Naime, na ovom mestu se vadila ruda laporac za potrebe cementare u Beočinu. Prilikom eksplotacije probijena je vodonosna žila tako da se kop počeo puniti vodom. Ekspolatacija rude je odavno prekinuta, a nivo vode stalno raste. Smatra se da je jezero duboko preko 50 m. Zbog sastava stena koje okružuju jezero isto je  nazvano Beli kamen. Bešenovo jezero za kupanje je zanimljiv izbor i idealan je za one sa avanturističkom duhom.

 

Borsko jezero

 

Printscreen
 

 

Na udaljenosti 17 km od Bora u podnožju plаnine Crni Vrh, planinski vodotoci 1959. godine, zarobljeni su branom, kristalno čista voda očaravajuće boje krasi ovaj prirodni biser Srbije te predstavlja destinaciju kojoj se posetioci iznova vraćaju.

 

Brojne uređene plaže, voda koja u letnjim mesecima dostiže temperaturu od 25 stepeni, listopadne i četinarske šume, cvetne livade kojima je jezero okruženo kreiraju nestvaran prizor. Zbog velike brojnosti ribe i čestih kapitalnih ulova, ovo jezero uživa poseban ugled i popularnost među sportskim ribolovcima. Sveža rečna riba neretko završava na trpezi lokalnih restorana, koji uz riblje specijalitete služe razne sorte lokalnih vina.

 

Krajkovačko jezero

 

Printscreen
 

 

Veštačko jezero u obliku latiničnog slova L je formriano u vreme kada je građena brana na Krajkovačkoj reci, 1986. godine. Jezero se nalazi na jugozapadnim padinama planine Mali Jastrebac, na oko 2 i po kilometra severozapadno od sela Krajkovac, u opštini Merošina.

Pored kupanja, Krajkovačko jezero je sve popularnije među kamperima, zbog izuzetne prirode koja je stanište različitih vrsta ptica, riba i rakova, dok u okolnim šumama ima i dosta divljači.

 

Belocrkvanska jezera

 

Printscreen
 

 

Belocrkvanska jezera čine šest jezera: Glavno jezero, Novo jezero, Šaransko jezero, Malo jezero, Vračevgajsko jezero i Šljunkara. To su veštačka jezera, nastala eksploatacijom šljunka u indusrijske svrhe i nalaze se jugozapadno od grada Bele Crkve.

Najveće od Belocrkvanskih jezera je Glavno jezero, dok se Šaransko jezero smatra rajem za ribolovce.  Svojim prostranim peskovitim i šljunkovitim plažama, čistom vodom prozirne boje i brojnim mogućnostima za sport i zabavu mame brojne posetioce da obiđu ovo mesto.

 

 

 

Komentari(0)

Loading