TOPLIJE VREME ZNAČI - PRAVAC NA SRPSKA JEZERA Vikend destinacije koje su idealne za "punjenje baterija" i beg od buke i galame (FOTO)

Lepote Srbije

18:00

Turizam 0

Za sve koji razmišljaju da iskoriste predstojeće tople dane i pobegnu u prirodu za vikend, pripremili smo listu najlepših jezerskih odmarališta.

TOPLIJE VREME ZNAČI - PRAVAC NA SRPSKA JEZERA Vikend destinacije koje su idealne za "punjenje baterija" i beg od buke i galame (FOTO)
Shutterstock/Jezero Perućac

 

Zašto ne biste “napunili baterije” uživajući na uređenoj obali, okruženi šumom uz cvrkut ptica i svež vazduh? Potrebno je samo da spakujete peškire, gornji i donji deo ženskog kupaćeg kostima, odnosno šorts za kupanje i uputite se na neko od prelepih jezera. Za sve koji razmišljaju da iskoriste predstojeće tople dane i pobegnu u prirodu za vikend, pripremili smo listu najlepših jezerskih odmarališta. 

Zaovinsko jezero

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zaovinsko jezero je poslednjih godina steklo naročitu popularnost, a kada ugledate ovaj bajkovit prizor – i više je nego opravdano što turisti žure na Taru. Okruženo četinarskim šumama sela Zaovine, ovo veštačko jezero izgleda poput nestvarnih egzotičnih predela u udaljenim delovima sveta.

Za kupanje je najbolje mesto kod brane Lazići. Premda plaža nije uređena i njena veličina zavisi od nivoa jezera, ovde se istinski možete odmoriti. Uz glavno jezero koje ima dubinu i do 130 metara, postoje i četiri manja jezera. Voda je izuzetno čista i ima upečatljivu zeleno-plavu boju, zbog koje je Zaovinsko jezero steklo status jednog od najfotogeničnijih u regionu.

Pačir jezero

Ljubičasto jezero u selu Pačir poznato je po autentičnoj boji i slanoj vodi. Kao jedino slano jezero u Srbiji, Pačir jezero je među turistima poznato još i kao Vojvođansko more. Ova popularna atrakcija nalazi se u opštini Bačka Topola. Jezero su napravili meštani sela Pačir, tako što su sproveli vodu iz termalnog izvora. Prema tome, ne samo da je kupanje u ljubičastom jezeru samo po sebi egzotično, već je i lekovito.

TOPLIJE VREME ZNAČI - PRAVAC NA SRPSKA JEZERA Vikend destinacije koje su idealne za Shutterstock/Zlatarsko jezero
 

Zlatarsko jezero

U dolini reke Uvac nalazi se Zlatarsko jezero ili Kokin Brod, koje je treće po veličini u Srbiji. Smešteno na nadmorskoj visini od 880 metara, sa prosečnom dubinom od čak 75m, Zlatarsko jezero je poznato po tome što temperatura vode ne prelazi 21°C. Naročito je omiljeno među omladinom, ima pontonsku plažu i teren za odbojku na pesku, i interesantno je što osim plivanja možete njime i ploviti čamcima.

Uz samo jezero nalaze se i brojna seoska domaćinstva i restorane gde je moguće počastiti se delikatesima ovog kraja.

Bovansko jezero

Ako krenete put južne i istočne Srbije, nemojte propustiti Bovansko jezero nadomak Sokobanje. Omiljeno kupalište i odmaralište Sokobanjaca, ali i Aleksinčana i Nišlija okuplja sve ljubitelje pecanja, kajakaše i jedriličare. Zapravo, ovo veštačko jezero je posebno poznato kao oaza za ribolovce, pa nemojte da vas prilikom posete iznenadi neko ribolovačko takmičenje. Za kupače postoji nekoliko uređenih plaža, a voda je izuzetno prijatna i topla. S obzirom da je okruženo šumom, Bovansko jezero je pravi raj i savršen izbor za vikend odmor pred sam početak jeseni.

Borsko jezero

U podnožju planine Crni vrh i paleovulkanske kupe Tilva njagre, na manje od 20km od grada Bora nalazi se Borsko jezero. Možete se okupati i sunčati na nekoliko uređenih šljunkovitih, betonskih i travnatih plaža. Na samoj obali i neposrednoj blizini jezera nalazi se nekoliko hotela, restorana i kafića u kojima možete potražiti predah i ukusan obrok. Pored hotelskog smeštaja postoje i brojne vikendice, pa je tako moguće uživati i u nešto intimnijem odmoru u zelenom okruženju.

TOPLIJE VREME ZNAČI - PRAVAC NA SRPSKA JEZERA Vikend destinacije koje su idealne za Shutterstock
 

Jezero Ćelije

Ispod planine Jastrebac, između Kruševca i Blaca, nalazi se jezero Ćelije, nastalo izgradnjom brane na reci Rasini. Najveća dubina jezera je oko 45 metara, a poznato je po površinskoj temperaturi vode koja dostiže i do 26 stepeni. Pored kupanja, na Ćelijama možete da se okušate u pecanju i raznim vodenim sportovima. Uređena plaža u selu Zlatari je naročito posećena. Premda turizam još nije razvijen u ovom kraju, postoje vikendice i seoska domaćinstva koja primaju goste

Srebrno jezero

Među posećenijim jezerima u zemlji sasvim sigurno je i Srebrno jezero kod Požarevca. Ovo veštačko jezero na desnoj obali Dunava dugačko jeoko 14 kilometara i prepoznatljivo po brojnim zabavnim sadržajima. Ne samo da u okruženju postoje mnogi hoteli i restorani, već ima i izuzetan akva park i igrališta za decu. Jedna od atrakcija koje ne treba propustiti je krstarenje brodom.

Bešenovačko jezero

Poznato još i kao Bešenovo i Beli Kamen, Bešenovačko jezero je jedno od bližih, za sve koji nisu spremni za daleki put radi kupanja. Jezero se nalazi na obroncima Fruške gore, nedaleko od Bešenovačkog Prnjavora i na samo 30 km od Novog Sada. Oivičeno belim kamenom i poznato po svojoj azurnoj boji, jezero Bešenovo je nekada bilo rudarski kop iz kog je izvlačena ruda lapor. Zbog mineralnog sastava veruje se da je jezerska voda lekovita, premda još nema naučne potvrde za ove pretpostavke.

Kupačima se savetuje poseban oprez, jer je dubina nepredvidiva, a negde dostiže i 57 metara. Ako ste ljubitelj divljih plaža i nije vam posebno stalo do sunčanja i izležavanja, sa svojim još neuređenim plažama Beli Kamen je odličan izbor.

TOPLIJE VREME ZNAČI - PRAVAC NA SRPSKA JEZERA Vikend destinacije koje su idealne za Rina
 

Perućac

Na granici Srbije i Bosne i Hercegovine, nedaleko od Bajine Bašte nalazi se veštačko jezero Perućac. Nastalo pregrađivanjem reke Drine, ovo jezero uživa epitet jednog od najlepših u zemlji zbog svoje egzotične azurne boje. Osim za kupače, Perućac je idealna destinacija i za sve ribolovce, jer se u jezeru mogu uloviti som, šaran, losos i mnoge druge vrste ribe. Posebna zanimljivost koje se vezuje za ovo jezero jeste njegova mobilna plaža. Naime, kako je izgrađena na splavovima koji su privezani za obalu, jezerska plaža može da se pomera. Ako na kupanje idete sa decom, postoje na Perućcu postoje i pontoni sa bazenima za najmlađe.

Dobrodol i Šatrinačko jezero

Među vojvođanskim jezerima vrednim posete svakako su Dobrodol i Šatrinačko jezero. Za Dobrodol se često navodi da je jedno od najčistijih na Fruškoj gori. Nalazi se na obroncima ove planine, u opštini Irig. Idealno je za kupanje i pecanje, s obzirom da je bogato smuđem, šaranom i amurom. Ako imate dovoljno vremena, možete produžiti odmor na Šatrinačkom jezeru koje se nalazi na nekoliko kilometara udaljenosti.

Na kraju, za koje god jezero se opredelili, sasvim je sigurno da ćete uživati u kratkom vikend predahu. Spakujte omiljeni kupaći kostim, knjigu ili časopis za odmor u prirodnoj hladovini i upišite na svoju turističku mapu ova predivna čuda prirode.

 

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading