NAJSKUPLJI SIR NA SVETU PROIZVODI SE U SRBIJI Kilogram ovog sira košta oko 1.000 evra, i nalazi se na 12. mestu najskupljih namirnica sveta
Pule je magareći sir, beo, gust, specifičan po svom ukusu i mirisu, i ono najbitnije veoma je zdrav.

Proizvodi se nigde drugo nego u našoj zemlji, po narudžbini, a pravi se isključivo od magarećeg mleka. Kilogram ovog sira košta oko 1.000 evra, što je ovaj proizvod smestilo na – 12. mesto liste na kojoj se nalazi 20 najskupljih namirnica čitavog sveta.

shutterstock
Magareći sir poseban je iz više razloga, prvenstveno potrebno je oko 25 litara magarećeg mleka da bi se proizveo 1 kilogram ovog belog sira. Poređenja radi – potrebno je 10 litara kravljeg mleka da bi se napravila kila sira. Treba takođe imati na umu da su u pitanju magarci. A svi znamo koliko su to tvrdoglave životinje.
Pule sadrži samo jedan posto mlečne masti. Štaviše, magereće mleko sadrži i druge dragocene sastojke koji se gube ukoliko se ovo mleko prokuva. Jedan od njih je i vitamin C čija je koncentracija 60 puta veća u magarećem nego u kravljem mleku. I kao da to sve nije dovoljno, magareće mleko sadrži i antialergene.

shutterstock
Proizvođač ovog sira je čovek po imenu Slobodan Simić koji se sa svojim timom farmera od 2012. godine bavi proizvodnjom sira za koju je neophodno ‘’zlatno’’ magareće mleko. Trenutno više od 200 magarica žive u prirodnom rezervatu Zasavica koje se nalazi na severu Srbije.
Do sada najskuplji sir bio je od mleka losa, sa cenom od 500 evra. Međutim, magareći sir preuzeo je vodeće mesto.
I sam Novak Đoković veliki je ljubitelj ovog sira, te je 2013. kupio godišnju zalihu kako bi imao nešto sasvim posebno na meniju svojih restorana.

shutterstock

Brza večera od samo 4 sastojka gotova očas posla: Naše bake često su ovo spremale, uštedite novac i vreme
Decenijama su uštipci jedno od omiljenih jela ljudi sa Balkana. Naše bake su ih pravile gotovo svakog dana, a veoma su zahvalni, jer se mogu jesti i slatki i slani, a ako pretekne možete u njima uživati i sutra.

Ovo je recept za starinsku seljačku pitu, čiji se ukus dugo pamti! Trebaju vam samo ova dva sastojka
Tražite li brz i zasitan obrok, bez mnogo muke u kuhinji?

3 OMILJENA SRPSKA DORUČKA IZ PROŠLOG VEKA: Deci se gade, a na njima su generacije odrastale!
Ranije generacije su odrasle na njima i uživale su u svakom zalogaju!

Šta ukazuje na to da je DINJA slatka? Evo na šta treba da obratite pažnju pre kupovine
Dinja je, po mišljenju mnogih, najukusnije letnje voće – slatka, bogata vodom i omiljena širom sveta.

Najpoznatiji trubač Balkana biće domaćin Sabora u Guči: Legenda se vraća na mesto gde je sve počelo - dragačevska varošica biće epicentar dobrog provoda u avgustu
Najpoznatiji trubač Balkana, Majstor trube i ambasador srpske muzike, Boban Marković, biće domaćin 64. Dragačevskog sabora trubača u Guči, koji se ove godine održava od 8. do 10. avgusta, u okviru Guča festivala.
Komentari(0)