Da li znate da se PIROTSKA PEGLANA KOBASICA seče pod uglom od 75 stepeni koji predstavlja liniju na kojoj se sreću najbolje arome

Teodora Tojagić

19:00

Manifestacije 1

Doživite ukuse, mirise i boje staroplaninskog kraja.

meso
Shutterstock

Žvaće se i zadržava u ustima što duže, kako bi se osetili svi ukusi koje u sebi nosi - može biti ljuta ili u najmanju ruku diskretno ljuta, jer njena magija je baš u ljutini, specifičnosti i različitosti ukusa. Pravi se isključivo od sirovina iz pirotskog kraja i najlepše ide uz vino.

Pozivamo vas da dođete u Pirot 28. i 29. januara na sajam peglane kobasice!

Ova vrsta kobasice je vrhunski specijalitet proizveden od najkvalitetnijeg mesa umešanog sa začinima. Za pravljanje peglane kobasice najčešće se koriste pažljivo odabrani komadi kozijeg, ovčijeg i junećeg mesa, odnosno “posne“ vrste mesa.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Postoje priče koje kažu da potiče iz perioda kada je Srbija bila pod Turskom, što objašnjava izostanak svinjskog mesa u njenom sastavu. Ova priča ima smisla i istorijsku podlogu, ali bez konkretnih podataka o tome. 

Druga priča datira iz 19. veka kada je navodno kralj Milan Obrenović za vreme svoje vladavine odlučio da smanji preobiman stočni fond na Staroj planini i spreči dalje uništenje flore. Za tu svrhu doneta je zakonska odredba koja je nalagala ondašnjim seljacima smanjenje broja stoke. Kako ne bi bili na gubitku i rizikovali kvarenje mesa počeli su da prave peglanu kobasicu koja zbog načina pripreme ima dug rok trajanja.

Peglana mora biti ljuta ili najmanje diskretno ljuta, jer njena magija je baš u ljutini, specifičnosti i različitosti ukusa.

Za peglanu kažu da je pirotska vijagra, s obzirom na to da predstavlja pravu energetsku bombu, obiluje punim ukusom zaokruženim plemenitom ljutinom različite snage i trajanja.

Ukusi zrelog, mošusnog mesa koji muškarcima ulivaju snagu a ženama donose nemir, ređaju se jedan za drugim. Sa pirotskim ćilimom i kačkavaljem predstavlja “pirotsko sveto trojstvo” ukusa, mirisa i boja staroplaninskog podneblja.

Bez konzervansa, aditiva, veštačkih boja, bez termičke obrade i izlaganja kancerogenom dimu. Ovo je potpuni ekološki proizvod.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

pršuta

Nisu samo maline - i zlatiborska pršuta je pravi srpski brend: Ovo selo je prestonica suvomesnatih proizvoda, još jedna čuvena "Pršutijada" zakazana u Mačkatu

Manifestacije

16:00

16 januar, 2025

Ovogodišnja čuvena i tradicionalna Pršutijada u zlatiborskom selu Mačkat biće održana od 14. do 16. februara u porti crkve Svetog Proroka Ilije . Zlatiborska Pršutijada datira od 2001. godine kada je u crkvenom domu u Mačkatu održana izložba na prvom Sajmu užičke pršute kako je tada manifestacija nazvana, da bi kasnije dobila sadašnji popularni naziv.

drinska regata

Ovo je najbolja turistička manifestacija u Srbiji ove godine: Drinska regata okitila se laskavim priznanjem, desetine hiljada posetilaca dođe u Bajinu Baštu samo zbog nje

Manifestacije

17:00

13 decembar, 2024

Bajinobaštanska „30. Drinska regata” proglašena je za zvanično najbolju turističku manifestaciju u Srbiji za 2024. godinu u tradicionalnom izboru koji pri kraju svake godine organizuje Turistička organizacija Srbije. „Turistički cvet”, najprestižniju turističku nagradu, bajinobaštanski karneval na vodi dobio je po drugi put za 39. godina koliko se ova nagrada dodeljuje najboljima u turizmu.

ruralni turizam

Od 9. do 11. oktobra održaće se Kongres ruralnog turizma Vojvodine „Ej, salaši na severu Bačke”

Manifestacije

12:00

9 oktobar, 2024

Turistička organizacija Vojvodine zajedno sa Centrom za ruralni razvoj Vojvodine i uz podršku Ministarstva turizma i omladine, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Garancijskog fonda APV, Razvojnog fonda APV organizuje: Kongres ruralnog turizma Vojvodine: „Ej, salaši na severu Bačke” koji će se održati 09.-11. oktobra 2024. godine u prostoru „Eko centra” (Jezerska bb) na Paliću, uz obilazak somborskih i subotičkih salaša.

Komentari(1)

Loading
Miljan J

28.01.2023 22:12

Peglana kobasica se pravi od najkvalitetnijeg goveđeg (buša) kozjeg, junećeg i ovčijeg (ređe magarećeg,konjskog)zrelog mesa, uklanjanjem većeg dela masnoće sa dosta soli belog luka i paprike. Suši se na zimskoj hladnoći promaji na tavanu (najbolje kavezima) i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice.Ne mogu da budu glavi obrok već se koriste kao meze,predjelo!