Da li znate da se PIROTSKA PEGLANA KOBASICA seče pod uglom od 75 stepeni koji predstavlja liniju na kojoj se sreću najbolje arome
Doživite ukuse, mirise i boje staroplaninskog kraja.

Žvaće se i zadržava u ustima što duže, kako bi se osetili svi ukusi koje u sebi nosi - može biti ljuta ili u najmanju ruku diskretno ljuta, jer njena magija je baš u ljutini, specifičnosti i različitosti ukusa. Pravi se isključivo od sirovina iz pirotskog kraja i najlepše ide uz vino.
Pozivamo vas da dođete u Pirot 28. i 29. januara na sajam peglane kobasice!
Ova vrsta kobasice je vrhunski specijalitet proizveden od najkvalitetnijeg mesa umešanog sa začinima. Za pravljanje peglane kobasice najčešće se koriste pažljivo odabrani komadi kozijeg, ovčijeg i junećeg mesa, odnosno “posne“ vrste mesa.
Možda vas zanima:

JEDAN OD NAJSTARIJIH OVOG TIPA Sestrići cara Dušana podigli manastir na ruševinama starog hrama iz 11. veka
Manastir Sveti Đorđe poznat i kao manastir Temska, nalazi se na petnaest kilometara od Pirota. Ime je dobio po starom gradu Temcu, koji se nalazio nedaleko od manastira.

"Zlatna nit" Pirotskog ćilima: Umiruća umetnost koju treba očuvati
Pirotski ćilim, čuven po svojim živopisnim bojama i jedinstvenim šarama, jedan je od najprepoznatljivijih simbola srpske kulturne baštine. Ova tradicionalna umetnost izrade ćilima, koja se prenosi s kolena na koleno, suočava se sa izazovima modernog vremena.
Možda vas zanima:

JEDAN OD NAJSTARIJIH OVOG TIPA Sestrići cara Dušana podigli manastir na ruševinama starog hrama iz 11. veka
Manastir Sveti Đorđe poznat i kao manastir Temska, nalazi se na petnaest kilometara od Pirota. Ime je dobio po starom gradu Temcu, koji se nalazio nedaleko od manastira.

"Zlatna nit" Pirotskog ćilima: Umiruća umetnost koju treba očuvati
Pirotski ćilim, čuven po svojim živopisnim bojama i jedinstvenim šarama, jedan je od najprepoznatljivijih simbola srpske kulturne baštine. Ova tradicionalna umetnost izrade ćilima, koja se prenosi s kolena na koleno, suočava se sa izazovima modernog vremena.
Možda vas zanima:

JEDAN OD NAJSTARIJIH OVOG TIPA Sestrići cara Dušana podigli manastir na ruševinama starog hrama iz 11. veka
Manastir Sveti Đorđe poznat i kao manastir Temska, nalazi se na petnaest kilometara od Pirota. Ime je dobio po starom gradu Temcu, koji se nalazio nedaleko od manastira.

"Zlatna nit" Pirotskog ćilima: Umiruća umetnost koju treba očuvati
Pirotski ćilim, čuven po svojim živopisnim bojama i jedinstvenim šarama, jedan je od najprepoznatljivijih simbola srpske kulturne baštine. Ova tradicionalna umetnost izrade ćilima, koja se prenosi s kolena na koleno, suočava se sa izazovima modernog vremena.
Postoje priče koje kažu da potiče iz perioda kada je Srbija bila pod Turskom, što objašnjava izostanak svinjskog mesa u njenom sastavu. Ova priča ima smisla i istorijsku podlogu, ali bez konkretnih podataka o tome.
Druga priča datira iz 19. veka kada je navodno kralj Milan Obrenović za vreme svoje vladavine odlučio da smanji preobiman stočni fond na Staroj planini i spreči dalje uništenje flore. Za tu svrhu doneta je zakonska odredba koja je nalagala ondašnjim seljacima smanjenje broja stoke. Kako ne bi bili na gubitku i rizikovali kvarenje mesa počeli su da prave peglanu kobasicu koja zbog načina pripreme ima dug rok trajanja.
Peglana mora biti ljuta ili najmanje diskretno ljuta, jer njena magija je baš u ljutini, specifičnosti i različitosti ukusa.
Za peglanu kažu da je pirotska vijagra, s obzirom na to da predstavlja pravu energetsku bombu, obiluje punim ukusom zaokruženim plemenitom ljutinom različite snage i trajanja.
Ukusi zrelog, mošusnog mesa koji muškarcima ulivaju snagu a ženama donose nemir, ređaju se jedan za drugim. Sa pirotskim ćilimom i kačkavaljem predstavlja “pirotsko sveto trojstvo” ukusa, mirisa i boja staroplaninskog podneblja.
Bez konzervansa, aditiva, veštačkih boja, bez termičke obrade i izlaganja kancerogenom dimu. Ovo je potpuni ekološki proizvod.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Ovo je najposećenija opština na istoku Srbije, na hiljade gostiju tokom trajanja Etnofesta: Kladovo postaje popularna turistička destinacija
Stalno se povećava broj gostiju, ali i broj smeštajnih kapaciteta

Neverovatne slike sa zapada Srbije, rekom Drinom zaplovilo oko 20.000 ljudi: Najbolja žurka na Balkanu trenutno je u Bajinoj Bašti
Najveća žurka na reci na Balkanu ušla je u svoj zenit. Jutros tačno u 10 sati, u Bajinoj Bašti je započeo spektakularni spust Drinom, od Perućca do Rogačice, čime je 31. Drinska regata dostigla svoj vrhunac.

LILANJE: Običaj iz Zapadne Srbije STARIJI OD HRIŠĆANSTVA koji danas možete videti ako posetite OVAJ GRAD
Za veliki broj praznika u Srbiji vezuju se živopisni narodni običaji koji su i pored protoka vremena uspeli da opstanu i sačuvaju se do današnjih dana. Jedan od najveselijih i svakako vizuelno najlepših je – lilanje. A ono je poslednjih godina doživelo i svoju pravu renesansu i to u Loznici kroz jedan od najveselijih i izuelno najspektakularnijih festivala Srbije – LilaLo koji će se ove godine održati od 11. do 16. jula u ovom gradu. Organizator je Turistička organizacija grada Loznice, a pod pokroviteljstvom grada Loznice.

Ko jednom proba hajdučki ćevap, zaboravi i na pljeskavice i na pečenje
Ovaj srpski specijalitet sprema se u Dragačevu, najbolji kuvari ukrstiće svoja mangala na sedmom Hajduk festu

Čačak dobija pola miliona za oživljavanje sela: „Miholjski susreti“ spajaju tradiciju i budućnost
Grad Čačak i Ministarstvo za brigu o selu potpisali su ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za realizaciju manifestacije „Miholjski susreti sela“. U ime Grada Čačka, ugovor je potpisala pomoćnica gradonačelnika Marjana Petronijević.
Komentari(1)

Peglana kobasica se pravi od najkvalitetnijeg goveđeg (buša) kozjeg, junećeg i ovčijeg (ređe magarećeg,konjskog)zrelog mesa, uklanjanjem većeg dela masnoće sa dosta soli belog luka i paprike. Suši se na zimskoj hladnoći promaji na tavanu (najbolje kavezima) i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice.Ne mogu da budu glavi obrok već se koriste kao meze,predjelo!