Da li znate da se PIROTSKA PEGLANA KOBASICA seče pod uglom od 75 stepeni koji predstavlja liniju na kojoj se sreću najbolje arome
Doživite ukuse, mirise i boje staroplaninskog kraja.

Žvaće se i zadržava u ustima što duže, kako bi se osetili svi ukusi koje u sebi nosi - može biti ljuta ili u najmanju ruku diskretno ljuta, jer njena magija je baš u ljutini, specifičnosti i različitosti ukusa. Pravi se isključivo od sirovina iz pirotskog kraja i najlepše ide uz vino.
Pozivamo vas da dođete u Pirot 28. i 29. januara na sajam peglane kobasice!
Ova vrsta kobasice je vrhunski specijalitet proizveden od najkvalitetnijeg mesa umešanog sa začinima. Za pravljanje peglane kobasice najčešće se koriste pažljivo odabrani komadi kozijeg, ovčijeg i junećeg mesa, odnosno “posne“ vrste mesa.
Možda vas zanima:

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom
Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

JEDAN OD NAJSTARIJIH OVOG TIPA Sestrići cara Dušana podigli manastir na ruševinama starog hrama iz 11. veka
Manastir Sveti Đorđe poznat i kao manastir Temska, nalazi se na petnaest kilometara od Pirota. Ime je dobio po starom gradu Temcu, koji se nalazio nedaleko od manastira.
Možda vas zanima:

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom
Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

JEDAN OD NAJSTARIJIH OVOG TIPA Sestrići cara Dušana podigli manastir na ruševinama starog hrama iz 11. veka
Manastir Sveti Đorđe poznat i kao manastir Temska, nalazi se na petnaest kilometara od Pirota. Ime je dobio po starom gradu Temcu, koji se nalazio nedaleko od manastira.
Možda vas zanima:

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom
Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

JEDAN OD NAJSTARIJIH OVOG TIPA Sestrići cara Dušana podigli manastir na ruševinama starog hrama iz 11. veka
Manastir Sveti Đorđe poznat i kao manastir Temska, nalazi se na petnaest kilometara od Pirota. Ime je dobio po starom gradu Temcu, koji se nalazio nedaleko od manastira.
Postoje priče koje kažu da potiče iz perioda kada je Srbija bila pod Turskom, što objašnjava izostanak svinjskog mesa u njenom sastavu. Ova priča ima smisla i istorijsku podlogu, ali bez konkretnih podataka o tome.
Druga priča datira iz 19. veka kada je navodno kralj Milan Obrenović za vreme svoje vladavine odlučio da smanji preobiman stočni fond na Staroj planini i spreči dalje uništenje flore. Za tu svrhu doneta je zakonska odredba koja je nalagala ondašnjim seljacima smanjenje broja stoke. Kako ne bi bili na gubitku i rizikovali kvarenje mesa počeli su da prave peglanu kobasicu koja zbog načina pripreme ima dug rok trajanja.
Peglana mora biti ljuta ili najmanje diskretno ljuta, jer njena magija je baš u ljutini, specifičnosti i različitosti ukusa.
Za peglanu kažu da je pirotska vijagra, s obzirom na to da predstavlja pravu energetsku bombu, obiluje punim ukusom zaokruženim plemenitom ljutinom različite snage i trajanja.
Ukusi zrelog, mošusnog mesa koji muškarcima ulivaju snagu a ženama donose nemir, ređaju se jedan za drugim. Sa pirotskim ćilimom i kačkavaljem predstavlja “pirotsko sveto trojstvo” ukusa, mirisa i boja staroplaninskog podneblja.
Bez konzervansa, aditiva, veštačkih boja, bez termičke obrade i izlaganja kancerogenom dimu. Ovo je potpuni ekološki proizvod.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Lepota, talenat i šarm koji osvaja: Ovo su i zvanično najlepše devojke Gornjeg Milanovca, veče za pamćenje u prelepom ambijentu (FOTO)
Gornji Milanovac je postao scena elegancije, talenta i mladosti, jer je u ovom gradu održano polufinale izbora za „Miss Srbije 2025“. Ovaj događaj, koji se s pravom može nazvati susretom lepote i inteligencije, okupio je devojke koje su pored fizičke lepote pokazale i šarm, talenat, samopouzdanje i pronicljivost.

Važno obaveštenje za vozače: Izmena saobraćaja tokom manifestacije Sabor frulaša u Prislonici, saobraćajna policija će kontrolisati situaciju na licu mesta
U cilju bezbednog odvijanja saobraćaja tokom manifestacije Sabora frulaša „Oj Moravo“ u periodu od 26. do 27. jula 2025. godine u MZ Prislonica, predviđena je privremena izmena režima saobraćaja na opštinskom putu OP 123-20, uz postavljanje odgovarajuće vertikalne saobraćajne signalizacije.

Ovo je najposećenija opština na istoku Srbije, na hiljade gostiju tokom trajanja Etnofesta: Kladovo postaje popularna turistička destinacija
Stalno se povećava broj gostiju, ali i broj smeštajnih kapaciteta

Neverovatne slike sa zapada Srbije, rekom Drinom zaplovilo oko 20.000 ljudi: Najbolja žurka na Balkanu trenutno je u Bajinoj Bašti
Najveća žurka na reci na Balkanu ušla je u svoj zenit. Jutros tačno u 10 sati, u Bajinoj Bašti je započeo spektakularni spust Drinom, od Perućca do Rogačice, čime je 31. Drinska regata dostigla svoj vrhunac.

LILANJE: Običaj iz Zapadne Srbije STARIJI OD HRIŠĆANSTVA koji danas možete videti ako posetite OVAJ GRAD
Za veliki broj praznika u Srbiji vezuju se živopisni narodni običaji koji su i pored protoka vremena uspeli da opstanu i sačuvaju se do današnjih dana. Jedan od najveselijih i svakako vizuelno najlepših je – lilanje. A ono je poslednjih godina doživelo i svoju pravu renesansu i to u Loznici kroz jedan od najveselijih i izuelno najspektakularnijih festivala Srbije – LilaLo koji će se ove godine održati od 11. do 16. jula u ovom gradu. Organizator je Turistička organizacija grada Loznice, a pod pokroviteljstvom grada Loznice.
Komentari(1)

Peglana kobasica se pravi od najkvalitetnijeg goveđeg (buša) kozjeg, junećeg i ovčijeg (ređe magarećeg,konjskog)zrelog mesa, uklanjanjem većeg dela masnoće sa dosta soli belog luka i paprike. Suši se na zimskoj hladnoći promaji na tavanu (najbolje kavezima) i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice.Ne mogu da budu glavi obrok već se koriste kao meze,predjelo!