Da li znate da se PIROTSKA PEGLANA KOBASICA seče pod uglom od 75 stepeni koji predstavlja liniju na kojoj se sreću najbolje arome
Doživite ukuse, mirise i boje staroplaninskog kraja.
Žvaće se i zadržava u ustima što duže, kako bi se osetili svi ukusi koje u sebi nosi - može biti ljuta ili u najmanju ruku diskretno ljuta, jer njena magija je baš u ljutini, specifičnosti i različitosti ukusa. Pravi se isključivo od sirovina iz pirotskog kraja i najlepše ide uz vino.
Pozivamo vas da dođete u Pirot 28. i 29. januara na sajam peglane kobasice!
Ova vrsta kobasice je vrhunski specijalitet proizveden od najkvalitetnijeg mesa umešanog sa začinima. Za pravljanje peglane kobasice najčešće se koriste pažljivo odabrani komadi kozijeg, ovčijeg i junećeg mesa, odnosno “posne“ vrste mesa.
Možda vas zanima:
MANASTIR SUKOVO Dom sveca sa psećom glavom i krilate bogorodice! (FOTO)
Manastir Sukovo se nalazi 18 kilometara istočno od Pirota kod sela Sukova, na desnoj obali reke Jerme. Nalazi se u podnožju brda zvanog “Carev kamen”. Pripada Eparhiji niškoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.
Prelepo izvorište u blizini Pirota: Lekovita voda nadaleko poznata u Srbiji
Jedno od omiljenih mesta svih Piroćanaca svakako je Dag-banjica, izvorište tople, lekovite vode koje je posećeno u toku cele godine, a temperatura vode se ne menja i iznosi oko 29 stepeni.
Možda vas zanima:
MANASTIR SUKOVO Dom sveca sa psećom glavom i krilate bogorodice! (FOTO)
Manastir Sukovo se nalazi 18 kilometara istočno od Pirota kod sela Sukova, na desnoj obali reke Jerme. Nalazi se u podnožju brda zvanog “Carev kamen”. Pripada Eparhiji niškoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.
Prelepo izvorište u blizini Pirota: Lekovita voda nadaleko poznata u Srbiji
Jedno od omiljenih mesta svih Piroćanaca svakako je Dag-banjica, izvorište tople, lekovite vode koje je posećeno u toku cele godine, a temperatura vode se ne menja i iznosi oko 29 stepeni.
Možda vas zanima:
MANASTIR SUKOVO Dom sveca sa psećom glavom i krilate bogorodice! (FOTO)
Manastir Sukovo se nalazi 18 kilometara istočno od Pirota kod sela Sukova, na desnoj obali reke Jerme. Nalazi se u podnožju brda zvanog “Carev kamen”. Pripada Eparhiji niškoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.
Prelepo izvorište u blizini Pirota: Lekovita voda nadaleko poznata u Srbiji
Jedno od omiljenih mesta svih Piroćanaca svakako je Dag-banjica, izvorište tople, lekovite vode koje je posećeno u toku cele godine, a temperatura vode se ne menja i iznosi oko 29 stepeni.
Postoje priče koje kažu da potiče iz perioda kada je Srbija bila pod Turskom, što objašnjava izostanak svinjskog mesa u njenom sastavu. Ova priča ima smisla i istorijsku podlogu, ali bez konkretnih podataka o tome.
Druga priča datira iz 19. veka kada je navodno kralj Milan Obrenović za vreme svoje vladavine odlučio da smanji preobiman stočni fond na Staroj planini i spreči dalje uništenje flore. Za tu svrhu doneta je zakonska odredba koja je nalagala ondašnjim seljacima smanjenje broja stoke. Kako ne bi bili na gubitku i rizikovali kvarenje mesa počeli su da prave peglanu kobasicu koja zbog načina pripreme ima dug rok trajanja.
Peglana mora biti ljuta ili najmanje diskretno ljuta, jer njena magija je baš u ljutini, specifičnosti i različitosti ukusa.
Za peglanu kažu da je pirotska vijagra, s obzirom na to da predstavlja pravu energetsku bombu, obiluje punim ukusom zaokruženim plemenitom ljutinom različite snage i trajanja.
Ukusi zrelog, mošusnog mesa koji muškarcima ulivaju snagu a ženama donose nemir, ređaju se jedan za drugim. Sa pirotskim ćilimom i kačkavaljem predstavlja “pirotsko sveto trojstvo” ukusa, mirisa i boja staroplaninskog podneblja.
Bez konzervansa, aditiva, veštačkih boja, bez termičke obrade i izlaganja kancerogenom dimu. Ovo je potpuni ekološki proizvod.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
SRPSKI FESTIVAL SVETSKE MUZIKE i "Dani Beograda 2024", BESPLATAN ulaz na koncerte i još MNOGO toga, ovo NIKAKO ne bi trebalo propustiti!
Lepo vreme nam je stiglo ranije nego što smo ga očekivali, s njim radost koju nosi kao i želja za druženjima. Pred nama su narednih dana dve lepe manifestacije
Održan četvrti Rzav challenge, najmlađa učesnica Dunja (14) istrčala sedam kilometara bez problema
Jedinstven adrenalinski izazov održan је u Arilju i predstavlja spoj prirode i sporta, a učesnicima pruža nezaboravnu iskustvo. Uz najčistiju reku u Srbiji - Rzav, profesionalni trkači i rekreativci su imali priliku da testiraju svoje granice spremnosti i izdržljivosti.
NEPONOVLJIVA AVANTURA Džipijada U Trgovištu, prilika za adrenalinsku injekciju kakvu niste doživeli!
Džipijada Trgovište 2024 je jednodnevna off-road manifestacija koja će se održati 23. marta u organizaciji Turističke organizacije i opštine Trgovište.
MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!
Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.
ZA SLADOKUSCE Evo šta vas očekuje na predstojećoj kobasicijadi u Baču!
Kobasicijada u Baču je tradicionalna gastronomska manifestacija koja okuplja ljubitelje domaćih suhomesnatih proizvoda. Ove godine, 16. marta, održava se 11. put u Gradskom parku u Baču. Na ovoj manifestaciji će se birati najukusniji kulen, kobasica, slanina i pečena kobasica.
Peglana kobasica se pravi od najkvalitetnijeg goveđeg (buša) kozjeg, junećeg i ovčijeg (ređe magarećeg,konjskog)zrelog mesa, uklanjanjem većeg dela masnoće sa dosta soli belog luka i paprike. Suši se na zimskoj hladnoći promaji na tavanu (najbolje kavezima) i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice.Ne mogu da budu glavi obrok već se koriste kao meze,predjelo!