PIROTSKI KRAJ Ćilimi kao u bajci, nestvarne prirodne lepote, a tek hrana! Kad jednom dođete stalno ćete se vraćati!

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

Pirotski kraj je oblast smeštena na jugoistoku Srbije, a grad Pirot je njen administrativni centar. Ova oblast ima bogatu istoriju, zanimljivu kulturu i prelepe prirodne pejzaže.

Pirotski kraj
Printscreen/Youtube

Pirotski kraj je poznat po izvanrednim predelima, čudesnim ćilimima i bogatoj gastronomskoj ponudi iz koje se naročito izdvaja peglana kobasica.

Peglana kobasica je jedan od najpoznatijih specijaliteta ovog kraja. Ovaj vrhunski proizvod proizvodi se od najkvalitetnijeg mesa i upisan je u Registar oznaka geografskog porekla kao "Pirotska peglana kobasica" 2022. godine. Za njenu pripremu koriste se pažljivo odabrani komadi kozijeg, ovčijeg i junećeg mesa, a nikako svinjsko meso. Nakon punjenja, kobasica se suši na vazduhu i svaka dva-tri dana pegla kako bi se iz nje izbacio višak vode i obezbedila dugotrajnost. Pirotska peglana kobasica je proizvod bez konzervanasa, aditiva i veštačkih boja, što je čini ekološkim i tradicionalnim gastronomskim proizvodom,

 Ovde ćete naći i raznovrsne turističke atrakcije koje će učiniti da se u njega zaljubite i dođete ponovo u ovaj kraj.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Navešćemo samo neke od njih:

 

○ Park prirode Stara planina sa prelepim prirodnim bogatstvom;

○ Specijalni rezervat prirode Jerma, vodopade, reke, jezera, kanjone i pećine koji će vam ponuditi pregršt avanture;

○ Kulturno nasleđe u vidu pirotskog ćilimarstva, pirotskog govora i tradicije;

○ Srpska srednjovekovna tvrđava i Muzej Ponišavlja;

○ Kameno selo Gostuša i mnoge druge zanimljive lokacije.

Stanovništvo i istorija: Pirotski kraj ima dugu istoriju koja seže unazad do doba Turaka. Ovde su se razvijali različiti narodi i kulture, ostavljajući svoj trag. Danas je Pirot grad sa bogatom tradicijom, gostoljubivim stanovništvom i specifičnim prepoznatljivim dijalektom.

Ukratko, Pirotski kraj je mesto gde se spajaju gastronomska čuda, prirodna lepota i kulturno nasleđe, čineći ga privlačnom turističkom destinacijom za sve posetioce.

 

Zlatarsko jezero

OVO JEZERO JE PRAVI HIT Na hiljade turista iz čitavog sveta stiže podno planine Zlatar (FOTO)

Turizam

18:00

16 jun, 2024

Nova Varoš - Smaragdno zelena boja vode i veličanstveni predeli kroz koje se prolazi tokom plovidbe, učinili su Zlatarsko jezero kod Nove Varoši jednom od najpopularnijih letnjih destinacija u Srbiji. Na vožnju brodićima ovde dolaze putnici namernici iz čitavog sveta. Međutim, ono po čemu je ovo mesto takođe poznato jeste da je upravo Zlatarsko jezero jedino mrestilište američke pastrmke u Srbiji.

Komentari(0)

Loading