PANONSKI GURMANLUK Manifestacija posvećena paprikašu

Aleksandar Stanojevic

14:40

Manifestacije 0

Dan kada se više od 300 kotlića „krčka“ u centru Sombora.

PANONSKI GURMANLUK Manifestacija posvećena paprikašu
shutterstock

 

Sombor, grad bogate kulturne baštine, čuvar stare tradicije i negovatelj raskošne istorije u kojem su mnogi umetnici i poetičari našli svoj nadaleko poznat ravničarski mir u kome su stvarali svoja najistaknutija dela.

Sombor je nadaleko poznat po svom zelenilu, tačnije po bođošima koji su doneseni iz doline Misisipija još 1903. godine te sa pravom nosi epitet najzelenijeg grada Evrope. Ne treba zaboraviti ni stari fijaker koji i danas bledo luta ulicama grada održavajući tradiciju prošlog vremena.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kako kaže pesma Zvonka Bogdana „u tem Somboru svega na volju“, a jedan kulinarski delikates je na volju kako stanovnika ovog prelepog vojvođanskog grada, tako i svim posetiocima godišnje manifestacije „Somborski kotlić“.

Tradicionalna letnja manifestacija, „Somborski kotlić” održava se sredinom jula na Trgu Svetog Trojstva – poznatijem kao „Ćelavi trg“.
Dan kada se više od 300 kotlića „krčka“ u centru Sombora, kada preko 3.500 posetilaca iznova upoznaje kulinarsku čaroliju, majstorstvo pripremanja ribljeg (fish) paprikaša.

Jedinstveno ukusna riba, domaće vino i najbolja starogradska muzika su doživljaj za uživanje svih Vaših čula. Riblji paprikaš je ovdašnji način života uz Dunav – tvrde naši kuvari. Dobrodošli na jednu od najpoznatijih gastronomskih priredbi u ovom delu Evrope – „Somborski kotlić“ u srcu grada!

krompir

Bez njega se ne može zamisliti nedeljni ručak, u čačanski kraj ga doneli kaluđeri: Guča je prestonica krompira u tom delu Srbije, i slavili su svoj dan

Manifestacije

11:00

31 maj, 2025

Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.

Komentari(0)

Loading