PRAVI TRADICIONALNI PILEĆI PAPRIKAŠ Ako volite slano, ljutkasto, bogato mesom probajte specijalitete mađarske kuhinje (RECEPT)

Lepote Srbije

19:00

Gastronomija 0

Paprikaš (mađ. paprikás) je jelo sa mesom i krompirom. Pretpostavlja se da izvorno potiče iz Mađarske. Najbolji je kada se kuva u kotliću na otvorenoj, laganoj vatri.

PRAVI TRADICIONALNI PILEĆI PAPRIKAŠ Ako volite slano, ljutkasto, bogato mesom probajte specijalitete mađarske kuhinje (RECEPT)
Shutterstock

U kotliću, na malo ulja, isprži se „na staklo“ sitno seckani luk. Luk ne treba štedeti. Potom se doda meso (pileće, svinjsko, riblje, teleće...) seckano na kockice. Stalno se meša dok ne pobeli. Onda se nalije vodom dok ne ogrezne. Tokom kuvanja dodaju se razni začini (so, biber, lovorov list...). Paprika, aleva, se dodaje na kraju.

U zavisnosti od količine vode pored paprikaša koji je čorbast postoji i perkelt (mađ. pörkölt, zapečen) koji ima manje vode.

U Narodnom kuvaru Pate Marković navode se još i: pileći paprikaš sa kelerabom, pileći paprikaš sa karfiolom, lovački paprikaš, paprikaš od srnećeg mesa, pileći paprikaš sa noklicama, paprikaš od svinjskih bubrega i mozga, paprikaš od praseće sitneži.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Mađarski pileći paprikaš

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pileći paprikaš (mađ. csirkepaprikás) je uz gulaš i perkelt jedno od najpoznatijih jela mađarske kuhinje. Krajem XIX veka, ovo jelo postaje popularno i van okvira Mađarske, kada ga poznati francuski kuvar Žorž Ogist Eskofje (1846-1935) postavlja na meni svog otmenog restorana u okviru Grand hotela u Monte Karlu.

Poput perkelta, priprema pilećeg paprikaša počinje dinstanjem crnog luka u svinjskoj masti. Kada luk omekša i postane staklast, dodaju se slatka paprika i komadi piletine sa kostima. Piletina se na jakoj vatri proprži sa svih strana, nakon čega sledi lagano kuvanje s poklopcem, na tihoj vatri, u sopstvenim sokovima. Kada je jelo gotovo, piletina se vadi iz tiganja u koji se zatim dodaje kisela pavlaka ili mieleram. Nakon što se pavlaka sjedini sa saftom, saft se preliva preko piletine. Jelo se služi sa kuvanom testeninom ili knedlama.

Da razjasnimo razliku između gulaša i paprikaša - gulaš se pravi od junećeg mesa, a paprikaš od svinjetine, ili pak u varijanti pilećeg paprikaša. Sada kada smo savladali teoriju, vreme je da pređemo na delo.

U nastavku vas čeka recept za pravi tradicionalni mađarski paprikaš.

Mađari su ponosni na svoj tradicionalni pileći paprikaš, a svako ko proba ovo jelo smaže ga za tren oka.

Iako se recepti mogu razlikovati od kuhinje do kuhinje, od namirnica koje čine ovo jelo nalaze se: piletina (najbolje domaća), luk, beli luk, voda ili bujon, dovoljno kvalitetne mlevene paprike, a ponekad se dodaje i sveža paprika – kao i paradajz, te masnija kisela pavlaka.

Kako kažu Mađari, za dobar paprikaš ključne su tri stvari: kvalitet i kvantitet mlevene paprike, kao i domaća svinjska mast.

Sastojci za pileći paprikaš:

2 kašike masti
1,3 kg piletine
2 crna luka
2 čena belog luka
2 paradajza
1 paprika (prema želji)
3-4 kašike kvalitetne slatke mlevene paprike
2 šolje bujona ili vode
so
biber
2-3 kašike brašna
3/4 šolje pavlake

Priprema:

Zagrejte mast u loncu, pa dodajte piletinu i kad se lepo zapeče, prebacite je na tanjir.
U lonac dodajte seckani luk, pa pržite dok ne postane staklast.
Ubacite i seckani beli luk i po želji seckanu papriku i paradajz.
Nakon 5 minuta lonac sklonite s vatre pa dodajte mlevenu papriku, so i biber.
Vratite piletinu u lonac i ulijte vodu ili bujon, tako da prekrije meso.
Kada proključa, smanjite vatru, poklopite i kuvajte oko jedan sat.
U kiselu pavlaku dodajte brašno pa dobro promešajte.
Ulijte malo sosa, promešajte, pa ulijte u sos.
Mešajte nekoliko minuta dok se paprikaš ne zgusne.
Začinite prema ukusu pa poslužite s testeninom.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading