Vampiri iz srpske mitologije: Svi znate za jezivu Savinu vodenicu, ali prvi vampir je bio Petar Blagojević

12:00

Kultura 0

Srpska tradicija obiluje pričama o vampirima koje su vekovima fascinirale i plašile ljude. Ko su bili Petar Blagojević i Sava Savanović, i kako su njihove legende postale deo globalne pop kulture?

sava savanović
rina

Srpska mitologija bogata je pričama o vampirima, bićima koja su vekovima fascinirala i plašila ljude širom Balkana. Među najpoznatijim pričama su one o Petru Blagojeviću i Savi Savanoviću, vampirima čije su legende ostavile neizbrisiv trag u lokalnoj tradiciji i inspirisale mnoge priče širom sveta.

Petar Blagojević, seljak iz Kiseljeva, postao je poznat kao jedan od prvih zabeleženih slučajeva vampirizma u Evropi. Nakon njegove smrti 1725. godine, meštani su prijavili neobjašnjive smrti i pojave, verujući da je Blagojević ustao iz groba kako bi pio krv živima. Njegova priča postala je poznata širom Evrope i uticala na formiranje savremene predstave o vampirima.

sava savanović rina
 

Sava Savanović, legendarni vampir iz Zarožja, poznat je po svojoj mlinarskoj kući pored reke Rogačice. Prema legendi, Sava je ubijao mlinare koji su radili noću, a njegovo ime postalo je sinonim za strah i teror. Priča o Savi Savanoviću inspirisala je mnoge autore, uključujući i Milovana Glišića, koji je napisao pripovetku "Posle devedeset godina" baziranu na ovoj legendi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ove priče o vampirima nisu samo deo srpske mitologije; one su postale deo globalne pop kulture, inspirišući brojne knjige, filmove i serije. Srpski vampiri, sa svojom bogatom istorijom i zastrašujućim pričama, ostaju fascinantni i danas, podsećajući nas na snagu narodnih verovanja i legendi.

Komentari(0)

Loading