SABLASNA SAVINA VODENICA: Lepote Srbije na mestu koje Srbi izbegavaju i 50 godina posle VAMPIRA!

19:00

Kultura 0

Malo ko zna da je jedan od najstrašnijih srpskih horor filmova Leptirica rađen po prvom srpskom vampiru Savi Savanoviću. Upravo prve priče o vampirima krenule su iz malog srpskog sela nadomak Bajine Bašte, Zarožja

SABLASNA SAVINA VODENICA: Lepote Srbije na mestu koje Srbi izbegavaju i 50 godina posle VAMPIRA!
Lepote Srbije/K.R.

Baš u ovom selu, u vodenici na reci Rogačica živeo je Sava Savanović. Vodenica je vremenom propadala, a pre nkoliko godina obnovljena je, ipak, iako je prošlo dosta vremena od priča o ovom vampiru, seljani vodenici i dalje ne žele da priđu.

Selo Zarožje i vodenica u kojoj je živeo prvi srpski vampir prvi su na listi mesta koje posećuju turisti i pored strašnih priča koje se vezuju za ovo mesto.

Kako prvi srpski horor film "Leptirica" dobija svoj nastavak, a snimanje kreće uskoro,a naša ekipa uputila se u Zarožje kako bi posetila Savinu vodenicu. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sam put preko Debelog brda deluje prelepo. Čist vazduh, priroda, pogled prosto puca, pa nije ni čudo što se turisti upravo odlučuju za ovaj kraj zapadne Srbije.

 Ko je bio Sava Savanović?

Prema predanju, Sava je živeo u staroj vodenici, ispod izvora reke Rogačice. Bio je aktivan 1700 -ih. Retko su ga viđali tokom dana i posećivali su ga samo seljani koji su hteli da kupe brašno. Kako legenda kaže, nikada se nisu vratili iz mlina.

SABLASNA SAVINA VODENICA: Lepote Srbije na mestu koje Srbi izbegavaju i 50 godina posle VAMPIRA! Lepote Srbije/K.R.

Jednog dana, kupac koji je otišao da kupi brašno u Savinom mlinu, našao ga je mrtvog. Na vratu je imao dve krvave mrlje, a iz usta mu je izašao žuti leptir.

Mlin je napušten i proširila se glasina da je uklet.

Čuvena vodenica, koju je navodno napravio najpoznatiji srpski vampir, nalazi se na samoj reci Rogačici kod Bajine Bašte, zavučena između drveća. Kada prolazite glavnim putem, lako se može desiti da je uopšte ne uočite. Drvena kućica izgleda zapušteno i oronulo, a nijedan znak ili tabla ne govore putniku da je baš to mesto decenijama poznato po Savi Savanoviću i da je ulivalo strah u kosti svakome ko je ovuda prolazio. 

Ono što ostavlja sablasan utisak jeste nedostatak svetlosti, čak i po sunčanom danu, jer je vodenica okružena bukvama. U kuću se može slobodno ući i u njoj se još uvek nalaze predmeti od drveta kojima se nekada mlelo žito. Iako je prošlo 50 godina od kada je Sava Savanović navodno poslednji put viđen na ovom mestu, većina meštana izbegava da prolazi ovim putem ako baš ne mora, jer, "nikada se ne zna". 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Komentari(0)

Loading