Knez Stracimir dobija spomenik u Čačku: Ostaće u amanet deci koja ne smeju da zaborave srpsku istoriju

10:00

Kultura 0

Građani već decenijama čekaju na novo istorijsko obeležje u centru

knez stracimir
rina

 Izgradnja druge faze Bulevara vojvode Putnika u Čačku od ogromnog je značaja za građane, jer ne samo da će saobraćajne gužve kroz centralne gradske ulice biti manje, kao i aerozagađenje već će Čačanke i Čačani dobiti i novu pešačku zonu.

Prema rečima gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, do do 26. novembra traje javni poziv za izvođača radova, a kada bude izabran najpovoljniji ponuđač, na proleće će krenuti izgradnja pešačke zone od Gospodar Jovanove do Hajduk Veljkove ulice.

– Nećemo izgubiti nijedno parking mesto, a dobićemo jednu sjajnu pešačku zonu sa Trgom Nadežde Petrović. Uskoro će sa profesorom Ivanovićem biti potpisan ugovor i za izgradnju spomenika knezu Stracimiru koji će se naći na Gradskom trgu, to na njegovom centralnom delu. Biće to na radost svih naših građana, jer će imati mnogo više prostora za bezbrižnu šetnju, a umnogome će se rasteretiti i saobraćaj u najužem gradskom jezgru, izjavio je za RINU Todorović.

U centralnom gradskom jezgru već se nalaze spomenici podignuti u čast Nadežde Petrović i vojvode Stepe Stepanovića, koji je delo livnice Jeremić, najstarije livnice na Balkanu. Kako kažu građani, sa nestrpljenjem očekuju da se podigne i spomenik županu Stracimiru po kom glavna ulica nosi ime.

- Na tom središnom prostoru decenijama ne postoji nikakvo istorijsko spomeničko obeležje, što i nije neobično, jer jedna narodna izreka kaže da je Balkan uvek proizvodio više istorije nego što je narod mogao da podnese. Raduje me što će biti izgrađen spomenik knezu Stracimiru koji je upravljao ovom oblašću između 1168. i 1189. godine. Da i nova pokolenja, naša omladina imaju neku povezanost sa srpskom istorijom, jer se to nažalost danas sve više gubi, zaključio je Gvozden Otašević, novinar u penziji.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading