Predstavljeno idejno rešenje spomenika knezu Stracimiru koji će krasiti čitav grad

11:00

Aktuelno 0

Građani već decenijama čekaju na novo istorijsko obeležje u centru Čačka

knez Stracimir
rina

U sali Skupštine grada je prezentovano idejno rešenje spomenika knezu Stracimiru, koji će se nalaziti na Gradskom trgu u Čačku. Spomenik je dizajnirao Zoran Ivanović, jedan od najpoznatijih srpskih vajara, redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Božidar Plazinić, likovni umetnik, bio je predsednik žirija za odabir umetnika koji će realizovati spomenik, koji su činili prof. dr Radoš Antonijević, akademski vajar, Dragomir Acović, arhitekta, prof. dr Dejan Ječmenica, istoričar i Milica Petronijević, istoričar umetnosti.

knez Stracimir rina
 

- U obrazloženju žirija, navodi se da je rad Zorana Ivanovića odgovorio na zahteve konkursa, kvalitetno je urađena skica sa dobro nađenim rešenjem predstavljanja nepostojećeg portreta kneza Stracimira, a presudilo je i veliko iskustvo umetnika u realizaciji spomeničkog nasleđa. On je možda jedan od najvećih poznavaoca figure konja, na kojoj je i magistrirao – rekao je Plazinić za agenciju RINA, dodajući da će biti ponos svih nas Čačana, kada ovako dinamična i velika skulptura bude na našem trgu.

Impozantan spomenik, visine od devet do deset metara, će se nalaziti na Gradskom trgu i biće vidljiv sa sve četiri strane, a prema rečima umetnika, biće potrebno od šest meseci do godinu dana da uradi skulpturu.

knez Stracimir rina
 

- Radeći konjaničku skulpturu uradio sam potpuno statičnu kompoziciju. Sugestija predstavnika stručnog žirija bila je Gradski trg statičan i da bi dobro bilo da se idejno rešenje razradi i uradi dinamičnija varijanta. Tako smo došli smo do boljeg rešenja. O knezu Stracimiru nismo znali ništa, što je na neki način za autora i dobar momenat, jer mu ostavlja prostor za autorski pečat. S obzirom da podaci o knezu Stracimiru ne postoje, kako ga predstaviti, ako ne znamo kako je izgledao? To mi je dalo ideju da ga predstavim u formi ratnika i vladara, sa kacigom i mačem. Od samog starta nužno je bilo da počnem sa idejom ratnika i vladara, a sve ostalo se nadovezivalo. Mač predstavlja glavno oružje iz tog perioda, koje afirmiše borbu koja je dovela i do proširenja tadašnje Srbije. Drugo značenje, koje potencijalno ima mač, jeste simbol hrišćanstva – rekao je vajar Ivanović, ističući da može doći do još nekih modifikacija, ali da će spomenik biti napravljen od bronze.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading