3 JELA KOJA SU STALNO DORUČKOVALI SREDNJEVEKOVNI SRBI: Veruje se da su zbog te hrane bili ZDRAVI LJUDI sa puno snage
Srbi su oduvek voleli dobro da pojedu i popiju, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života. Upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja su "malo za oči, mnogo za telo".

Doručak starih Srba obično se sastojao od supa i kaša od raži, ovsa i ječma. One su se pripremale na vodi ili eventualno sa malo mleka (ako se imalo). U njih su dodavane biljke kao začini mada, generalno, povrće nije bilo "na ceni”.
U ovaj "čorbuljak" za praznik bi se ubacio i po komad mesa. Druga "varijanta" tradicionalnog doručka "običnog Srbina" uključivala je hleb... mnogo hleba!
Cicvara
Za izradu ovog starog jela potrebna vam je voda, mleko, sir (ili kajmak), kukuruzno brašno i malo soli. Mleko i voda se prokuvaju, pa se u to doda sir i smesa se ostavi da ponovo prokuva. Onda se temperatura smanji i u to sipa kukuruzno brašno i sve se ostavi da se krčka na tihoj vatri oko 10-ak minuta.
Možda vas zanima:

Srednjovekovni zločini i kazne: Priče o zločinima, kaznama i sudstvu u srednjovekovnoj Srbiji
Srednjovekovna Srbija imala je stroge zakone i surove kazne za zločine. Otkrivamo priče o zločinima i kaznama koje su obeležile to doba.

VEČITA NEPOZNANICA Gde počiva despot Đurađ Branković, poslednji vladar slobodne Srbije pre njenog konačnog pada pod tursku vlast?
Srednjovekovna istorija Srbije ostavila nam je više pitanja nego odgovora, a jedno od njih je mesto gde počiva despot Đurađ Branković
Možda vas zanima:

Srednjovekovni zločini i kazne: Priče o zločinima, kaznama i sudstvu u srednjovekovnoj Srbiji
Srednjovekovna Srbija imala je stroge zakone i surove kazne za zločine. Otkrivamo priče o zločinima i kaznama koje su obeležile to doba.

VEČITA NEPOZNANICA Gde počiva despot Đurađ Branković, poslednji vladar slobodne Srbije pre njenog konačnog pada pod tursku vlast?
Srednjovekovna istorija Srbije ostavila nam je više pitanja nego odgovora, a jedno od njih je mesto gde počiva despot Đurađ Branković
Možda vas zanima:

Srednjovekovni zločini i kazne: Priče o zločinima, kaznama i sudstvu u srednjovekovnoj Srbiji
Srednjovekovna Srbija imala je stroge zakone i surove kazne za zločine. Otkrivamo priče o zločinima i kaznama koje su obeležile to doba.

VEČITA NEPOZNANICA Gde počiva despot Đurađ Branković, poslednji vladar slobodne Srbije pre njenog konačnog pada pod tursku vlast?
Srednjovekovna istorija Srbije ostavila nam je više pitanja nego odgovora, a jedno od njih je mesto gde počiva despot Đurađ Branković
Kada se pomene stari hleb većina prvo pomisli na proju i kukuruzni hleb. Istina je da su ova testa othranila Srbe, ali pre otkrića Amerike na ovim prostorima nije bilo kukuruza, pa se u srednjovekovnoj Srbiji hleb mesio od "sumješice" i "suražice" - mešavine pšenice, ječma i raži. U teškim (i gladnim) vremenima, jeo se i ovas koji je inače služio za ishrnu konja. Ispečen hleb se nikada nije bacao već se jeo po nekoliko dana, pa i nedelja.
Shutterstock
Popara
Za poparu vam treba stari hleb, kajmak i sir, voda i so (neko stavlja i mleko). Posoljena voda se kuva dok ne proključa, pa se u nju doda mleko (ko stavlja) i stari hleb. Smesa se promeša i ostavi na tihoj vatri, pa kad hleb nabubri u to se doda sir i kajmak i sačeka se da se oni lepo istope.
Ko je imao stoku (a onda je već spadao u malo bogatiji sloj) za doručak je koristio mnogo mlečnih proizvoda. Osim mleka (kravljeg ili kozijeg) jele su se i prerađevine - sir i naravno, kajmak. Kajmak je inače jedan od retkih autohtono srpskih jela iako je sama reč turskog porekla. Pre dolaska ovih osvajača na naše prostore, Srbi su koristili drugi, mnogo stariji naziv - skorup.
Shutterstock
Kačamak
Kačamak je tradicionalni srpski doručak za koji vam treba kukuruznog brašna, vode, soli, kajmaka i tvrdog sira. Voda se proključa i onda se u nju, na sredinu posude sipa kukuruzno brašno. Ne treba mešati već pustiti da se formira "osrtvo" od brašna u vodi. Zatim, tankom oklagijom ili varjačom smesa se izdubi na sredini kako bi se tu formirao otvor. Brašno se posoli po površini i sve se ostavi da vri oko 25 minuta.
Nakon toga, voda se odlije u drugi sud, a preostala smesa se snažno meša varjačom dok se ne ujednači. Izmešani kačamak poravnajte u loncu i vratite kratko na vatru. Kada smesa pođe naviše, sklonite sa šporeta i izručite testo na pripremljenu podlogu. Dok se kačamak hladi rastopite kajmak (ili eventualno maslac) i izdrobite sir u posebnu posudu. Jačim koncem secite tanke slojeve kačamaka i ređajte ih u činiju, prelivajte kajmakom i sirom dok ne potrošite sve. Poslednji sloj pospite sirom.

Put u duhovnost koji vodi ka večnosti - Kako žive monasi na Svetoj Gori
Na poluostrvu Atos u severnoj Grčkoj, u Egejskom moru, uzdiže se planina visoka 2.033 metra. Njene strme litice, guste šume i samotni manastiri čine Svetu Goru – jedno od najposebnijih mesta na svetu. Ovaj prostor, koji pravoslavni vernici nazivaju „vrt Presvete Bogorodice“, vekovima je čuvar duhovnosti, umetnosti i vere.

Jedan pucanj za besmrtnost - Kako je Stevan Sinđelić na Čegru izabrao smrt umesto predaje
Na brdu Čegar kod Niša, 31. maja 1809. godine, odigrala se jedna od najpoznatijih i najtragičnijih bitaka u Prvom srpskom ustanku. Iako je završila vojničkim porazom ustanika, borba na Čegru ostala je u narodu upamćena kao primer junaštva i krajnje žrtve za slobodu. Herojski čin Stevana Sinđelića ušao je u istoriju kao večni simbol otpora i nesalomivog duha.

Umro od teškog zapaljenja mozga, a grobari su ostali u čudu kad su podigli kovčeg u kojem je bio Vuk: Dugo se pričalo da nije u njemu bio
O njegov smrti malo se zna, a prema nekim podacima umro je od meningitisa, odnosno zapaljenja mozga

U SRBIJI JE BILO ZABRANJENO ZVATI IH GLASNO: Tajna o vilama sa Radan planine i zašto su se plašile metala i soli
Legende o vilama nisu samo deo bajki; one su bile realnost za naše pretke. Jedno od najčuvenijih mesta gde se verovalo da obitavaju vile je Radan planina, mesto gde su ljudi koristili posebne amajlije i gde se njihovo ime nije smelo izgovarati – glasno, ni slučajno.

MRAČNA TAJNA NAJSTARIJE KAFANE: Zašto su sveštenici protestovali zbog imena i kakav skandal krije "Znak pitanja" (?)
Iza strogih fasada i uglađenih ulica Beograda kriju se mračne priče i zaboravljeni skandali. Jedan od najupečatljivijih urbanih mitova vezan je za najstariju kafanu u gradu – mesto koje je tri puta menjalo ime i koje je svedočilo o jednom krvavom danu.
Komentari(3)

Ivan Zgrozeni
12.08.2023 11:28
Bogdan
12.08.2023 16:18
Kakve gluposti 2/3 "srednjovekovna" jela u Srbiji po ovome sadrže kukuruz, koji u srednjem veku naravno nije ni postojao u Evropi. Kakva vlast, takvi i mediji i članci...
Bravo
13.08.2023 22:01
Kukuruz u srednjem veku imali Srbi. Bravo. Ma ko to laze ceo svet da je kukuruz sa otkrivenjem američkog kontinenta stigao u evropu.
Dakle, Nije "kajmak" nego skorup. Ali I dalje u testu nastavljate sa da nas turcite.