VEČITA NEPOZNANICA Gde počiva despot Đurađ Branković, poslednji vladar slobodne Srbije pre njenog konačnog pada pod tursku vlast?

Lepote Srbije

13:00

Kultura 0

Srednjovekovna istorija Srbije ostavila nam je više pitanja nego odgovora, a jedno od njih je mesto gde počiva despot Đurađ Branković

VEČITA NEPOZNANICA Gde počiva despot Đurađ Branković, poslednji vladar slobodne Srbije pre njenog konačnog pada pod tursku vlast?
Printscreen/Facebook

Despot Đurađ je umro 1456. godine u Srebrenici pod Rudnikom, i istoričari su saglasni da je taj podatak pouzdan. Međutim, ostala je nepoznanica gde je despot sahranjen.

Arheolog Dimitrije Madas već četrdesetak godina tvrdi da mu je grob u crkvici u zaseoku Ikonići u Slavkovici kraj Ljiga. Tu je sredinom 15. veka, uz zapadnu fasadu crkve, dozidana priprata u kojoj su, u ukopanim kamenim sarkofazima, sahranjene tri ugledne ličnosti, verovatno ktitori.

Otkriće masivnih sarkofaga zakopanih u narteks srušene crkve u Slavkovici bilo je neverovatno važno. Sudeći po izgledu, bili su napravljeni da bi bili izloženi, a onda su iz nekog nepoznatog razloga skriveni zakopavanjem u zemlju.

Skelete su ispitivali vojni i sudski forenzičari i utvrdili su da su pripadali jednom starijem i jednom mlađem muškaracu, a treći starijoj ženskoj osobi. Među njenim ostacima pronađena je izuzetna kameja od oniksa, pravo remek-delo minijaturne umetnosti, sa likom Svetog Nikole.

U nekoliko navrata je pokušana identifikacija ktitora DNK analizom kostiju, ali za sada neuspešno.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading