Srednjovekovni zločini i kazne: Priče o zločinima, kaznama i sudstvu u srednjovekovnoj Srbiji

19:00

Kultura 0

Srednjovekovna Srbija imala je stroge zakone i surove kazne za zločine. Otkrivamo priče o zločinima i kaznama koje su obeležile to doba.

Srednjovekovni zločini i kazne: Priče o zločinima, kaznama i sudstvu u srednjovekovnoj Srbiji
Shutterstock

Sudstvo u srednjem veku

Srednjovekovna Srbija imala je stroge zakone koji su bili temeljeni na običajnom pravu i Zakoniku cara Dušana. Sudstvo je bilo strogo i često su se sprovodile surove kazne kako bi se održao red i mir u društvu. Sudije su bile izabrane među najuglednijim ljudima, a suđenja su često bila javna kako bi služila kao primer drugima. Zakonik cara Dušana, donesen 1349. godine, bio je jedan od najstrožih pravnih dokumenata tog vremena, predviđajući oštre kazne za razne zločine, uključujući smrtne kazne za teže prekršaje.

Kazne za krađu i pljačku

Jedan od najčešćih zločina u srednjovekovnoj Srbiji bila je krađa, za koju su kazne bile veoma surove. Lopovi su često bili kažnjavani sečenjem ruke ili bičevanjem, a u težim slučajevima i smrtnom kaznom. Ove kazne su se sprovodile javno kako bi se zastrašili potencijalni prestupnici. U slučaju pljačke, posebno na putovima, kazne su bile još strože. Pljačkaši karavana i trgovaca često su bivali pogubljeni na licu mesta, a njihove glave su izlagane na ulazu u gradove kao opomena.

Surove kazne za izdaju i bunt

Izdaja i bunt protiv vlasti bili su kažnjavani najsurovijim kaznama. Izdajnici su često bili mučeni pre pogubljenja, a njihove porodice su bile proterivane ili kažnjavane. Kazna za izdaju uključivala je spaljivanje na lomači, vešanje ili sečenje na komade. Jedna od najpoznatijih priča iz tog doba je priča o Vukomanu, plemiću koji je pokušao da se pobuni protiv kralja Stefana Dečanskog. Njegova kazna bila je posebno surova - bio je vezan za četiri konja koji su ga rastrgli na komade, a njegovo telo je izloženo kao primer svima koji bi pokušali slično.

Pravoslavna crkva i sudstvo

Pravoslavna crkva imala je veliki uticaj na sudstvo u srednjovekovnoj Srbiji. Crkveni sudovi su često sudili za moralne prestupe poput preljube, bogohuljenja i jeresi. Kazne su bile stroge, uključujući progonstvo, ekskomunikaciju i fizičke kazne. Crkva je igrala ključnu ulogu u održavanju moralnog poretka, a njeni sudovi su često bili poslednja instanca za pritužbe i molbe za pomilovanje.

Komentari(0)

Loading