SVAKA BOJA IMA SVOJE ZNAČENJE Da li znate zašto je zastava Srbije crveno-plavo-bela?

Lepote Srbije

18:00

Kultura 0

Šta zapravo označavaju boje na zastavi?

SVAKA BOJA IMA SVOJE ZNAČENJE Da li znate zašto je zastava Srbije crveno-plavo-bela?
Shutterstock/Državna zastava Republike Srbije

 

Slavenske trobojnice usvojile su slavenske narodne države u 19. veku. Od 19. veka, usvojeni su različiti nacrti i varijacije zastave, usvojeni u novembru 2010. Ustav Srbije iz 2006. donosi pravila o protokolu nacionalne zastave.

Šta zapravo označavaju boje na zastavi?

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Srpska zastava sadrži horizontalne pruge jednake debljine u tradicionalnim pan-slavenskim trobojnicama: crvena (gore), plava (srednja) i bela (dole). Ove pan-slavenske boje predstavljaju revolucionarne ideje suvereniteta. Crveno označava krv prolivenu tokom borbe za slobodu, plava označava čisto nebo, a bela označava majčino mleko.

U grbu Srbije nalazi se glavni štit i manji crveni štit, a postavljen je prema strani koplja zastave. Glavno polje grba predstavlja srpsku državu. Takođe prikazuje dvoglavog belog orla i fleur-de-lis pored svakog talona, ​​koji se smatraju istorijskim dinastičkim simbolima.

Manji crveni štit na orlu predstavlja naciju Srbije i podeljen je u četiri jednaka dela belim krstom, s ćiriličnim „C“ u svakom uglu. Četiri ćirilična C-a na štitu znače Samo Sloga Serbina Spasava. Iznad glave orla nalazi se kraljevska kruna, nadahnuta krunom zvezda Srbije.

SVAKA BOJA IMA SVOJE ZNAČENJE Da li znate zašto je zastava Srbije crveno-plavo-bela? Shutterstock/Državna zastava Republike Srbije
 

Crvena boja predstavlja krv prolivenu za slobodu.

Plava boja predstavlja nebo kao i samu slobodu.

Bela boja predstavlja mleko kojim nas je majka hranila kako bismo postali dobri ratnici i još bolji ljudi.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading