OSTACI RIMSKOG CARSTVA U SRBIJI Viševekovno blago za koje gotovo i da ne znamo da postoji u našoj zemlji

Jelena Vamović

08:55

Turizam 0

Na prostoru Srbije nalazilo se nekada mnoštvo rimskih mostova, od kojih je sigurno najimpozantniji bio Trajanov most preko Dunava. Mnogi od njih nisu odoleli vekovima. Međutim, danas se izdvajaju 4 mosta koja se od pamtiveka nazivaju rimskim, iako se smatra da su nastali za vreme Osmanlija.

OSTACI RIMSKOG CARSTVA U SRBIJI Viševekovno blago za koje gotovo i da ne znamo da postoji u našoj zemlji
shutterstock

 

Latinska ćuprija ili Stari kameni most – Na njega možete naići ako krenete nekadašnjim karavanskim putem prema Valjevu, u blizini sela Donja Orovica, kod Ljubovije. Smešten je na trasi starog putnog pravca koji je povezivao Ljuboviju i Pecku, a na osnovu njegovih karakteristika, smatra se da je najpre mogao nastati tokom XVI veka. Osnovni radovi na njegovoj sanaciji su obavljeni 1985. godine, a od 1983. godine se nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Širina njegovog kolovoza, napravljenog od kaldrme, iznosi 3.4 metra, dok je danas njegova ograda u celini uništena, tako da nema elemenata za njenu rekonstrukciju.

Rimski most Kumanica – Nalazi se u blizini Ivanjice u selu Kumanica na reci Moravici. Danas je ovo samo pešački most, dok u osmanlijsko doba nije bilo neobično videti teretna kola na ovom mostu. Ne zna se ko i kada ga je napravio. Impozantan, bajkovit i nestvarno lep leži zaboravljen i zarastao u šumu i korov.

Širok je 2,4 metra, dugačak 14 metara, a visok oko 4 metra. Najveći deo mosta sagrađen je od pločasto lomljenog kamena, tačnije – od krupnih pločastih komada škriljaste stene koje u okolini ima u izobilju. Veruje se da je zidan u više razdoblja.

Terzijski most – Kameni most preko reke Ribnik izgrađen je u 15. veku dok je današnji izgled dobio u 18. veku. Nalazi kod sela Bistražina, nedaleko od Đakovice i predstavlja izuzetno značajan primer stare mostogradnje sačuvane u Srbiji. Podignut je preko reke Ribnik, verovatno krajem XV veka, da bi svoj današnji izgled dobio u XVIII veku, kada je značajno prepravljen sredstvima terzijskog esnafa iz Đakovice, po čemu je i dobio ime. Most se danas nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Komentari(0)

Loading