DANAS JE SVETA MUČENICA AGATIJA Ako joj se obratite ovim rečima, veruje se da donosi mir u kuću

Lepote Srbije

16:00

Kultura 0

Srpska pravoslavna ckrva i njeni vernici sutra obeležavaju praznik posvećen Svetoj mučenici Agatiji

DANAS JE SVETA MUČENICA AGATIJA Ako joj se obratite ovim rečima, veruje se da donosi mir u kuću
Printscreen/Youtube

 

Svetu mučenicu Agatiju poštuju i katolici i pravoslavci, a naročito je pominju žene jer se veruje da će ih ona zaštititi od svake bolesti i boli. Zato, sutra obavezno prošetajte do crkve. Pomolite se i zapalite sveću u pomen na ovu sveticu. Veruje se da ova molitva donosi mir i sreću:

- Ovčica Tvoja Isuse, Agatija, zove silnim glasom: “Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe.” Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ko je bila sveta mučenica Agatija?

Sveta mučenica Agatija rodila se u porodici imućnih, ali uglednih i dobrih ljudi u sicilijanskom gradu Palermu. Priča kaže da je reč bila o neverovatno lepoj devojci koja je od malena živela u skladu sa hrišćanskim vrednostima i negovala moralne vrline.

Njen život se iz korena promenio kada je car Decije Trajan počeo da goni hrišćane. Agatija je uhvaćena i izvedena na sud pred sudiju Kvintijana. Zbog njene velike lepote, sudija je poželeo da je ima za ženu, što joj je i predložio.

Iako je ovo moglo da joj spase život, Agatija je ponudu odbila rekavši da je ona nevesta Hristova. Uvređen, sudija ju je stavio na teške muke – svetica je bila vezana za drvo, šibana i udarana do krvi.

Nakon ovoga, sudija ju je pitao da li želi da se odrekne Hrista i da tako izbegne dalje muke. Na ovo mu je Agatija, prema predanju, odgovorila: “Ove muke meni su vrlo korisne, kao što pšenica ne može doći u žitnice pre nego se očisti od pleve, tako ni duša moja ne može ući u Raj, ako telo moje najpre ne bude sokrušeno mukama”.

Besan, sudija je nakon toga naredio da Agatiji odseku grudi i bace je u tamnicu. Upravo tu, Sveta Agatija je preminula, 251. godine.

Agatijinog krvnika ubrzo je stigla zaslužena kazna. Prema predanju, sudija je krenuo do imanja Agatijinih roditelja kako bi ga prisvojio za sebe. Na tom putu, celu svitu su izgazili konji koji su se u jednom trenutku neobjašnjivo razbesneli.

Zbog načina na koji je stradala, kao i strašnog mučenja koje je prošla, Sveta mučenica Agatija smatra se zaštitnicom svih onih koji nepravedno stradaju zbog svojih uverenja ili vere.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading