DOŠAO JE U BEOGRAD, DOVEO KAMILE I OTVORIO ŠATOR Šta se desilo sa životinjama koje je Gadafi poklonio Srbiji 1989. godine? (FOTO)

Lepote Srbije

20:00

Kultura 0

Na IX samit nesvrstanih u Beogradu, libijski vođa Muamed Gadafi je doneo šest kamila i tradicionalni arabeskni šator, koji mu je poslužio umesto hotelskog apartmana. Nakon skupa, kamile je pokonio Beo Zoo Vrtu.

DOŠAO JE U BEOGRAD, DOVEO KAMILE I OTVORIO ŠATOR Šta se desilo sa životinjama koje je Gadafi poklonio Srbiji 1989. godine? (FOTO)
Shutterstock

 

Ministar spoljnih poslova Maldiva i predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdula Šahid se pre nešto više od godinu dana prisetio neformalnog razgovora sa predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem da je Gadafi svojevremeno u našu prestonicu na skup nesvrstanih došao sa šest kamila - šta je sada sa njima?

- I ja sam 1989. godine bio u Beogradu. Gadafi je došao, raširio je šator, a ispred su bile i kamile. To je baš bila atrakcija. Gadafi je otišao, a životinje je poklonio Jugoslaviji. Kasnije je pokušao da raširi šator i u NJujorku, u Central parku, i da dovede kamile, ali mu nisu dozvolili - napomenuo je Šahid, pitajući za sudbinu pukovnikovih kamila.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tog ''krda'' kamila više nema, ali je potomak Gadafijeve pratnje još u Beogradu. Kami, jednogrba ženka, stara 21 godinu, nalazi se u Zoološkom vrtu na Paliću. Rođena je 1. jula 2000. godine, a stigla je u naš zoo-vrt 15. jula naredne godine, objašnjavaju iz Zoo-vrta Palić za Novosti.

 

 

Boravi sama u svom unutrašnjem i spoljašnjem ispustu, a društvo joj prave i dvogrbe kamile sa kojima ima delimičan kontakt. U dobrom je zdravstvenom stanju, a imala je dva potomka koja su poklonjeni Mađarskoj, te se preci pukovnikovih kamila nalaze i tamo.

Godine 1989. u Beograd je došao libijski vođa pukovnik Muamer el Gadafi koji je odlučio da Beogradskom zoološkom vrtu pokloni šest kamila. Kako su životinje ostale ispred ambasade nakon odlaska Gadafija, radnici vrta su morali da dođu po njih kako bi ih odveli u novi dom. Nisu mogli da ih pomere, niti su imali smernice za ''komande'' na koje te kamile reaguju, te su morali aktivirati dizalicu.

- Gadafi je otišao, a one su ostale ispred ambasade. I nismo mogli da ih pomerimo ni makac. I šta ćemo, dizalicama. Tek posle nekoliko dana, posetio nas je čovek iz ambasade koji je preneo neke tri kratke komande i uspeli smo da uspostavimo komunikaciju sa njima. Pošto su one bile dresirane, znale su da ustanu, legnu na ''tajni znak'', a čak su i bile osedlane za jahanje - objasnio je Zoran Rajić, nadzornik Beo zoo-vrta.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading