SIMBOLIKA BADNJAKA Veruje se da ovi običaji na Badnji dan donose sreću

Lepote Srbije

11:00

Kultura 0

Pre nego što ga poseče, domaćin se drvetu obraća sa rečima: "Dobro jutro badnjače i čestit ti Božič!". U nekim krajevima Srbije, domaćin prinosi darove badnjaku u vidu vina ili meda.

SIMBOLIKA BADNJAKA Veruje se da ovi običaji na Badnji dan donose sreću
Shutterstock

 

 

Pravoslavni vernici danas slave Badnji dan, koji najavljuje najradosniji hrišćanski praznik - Božić. Godinama u našem narodu postoji tradicija koja se ne prekida, te su oni koji drže do običaja jutros, pre nego što je sunce izašlo, posekli badnjak.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Domaćin sa sinovima ili unucima ide u šumu da seče badnjak, jer je obavezno da ide neko ko je mlad. Drvo koje se bira za badnjak je u većini slučajeva hrast.

Pre nego što ga poseče, domaćin se drvetu obraća sa rečima: "Dobro jutro badnjače i čestit ti Božič!". U nekim krajevima Srbije, domaćin prinosi darove badnjaku u vidu vina ili meda.

Po narodnom verovanju, badnjak se mora poseći sa tri snažna udarca, a ono što sekira od tri puta ne preseče, dovršava se lomljenjem ili uvrtanjem.

Kada domaćin donese badnjak, prisloni ga na zidove kuće i tek ga s prvim mrakom unosi u svoj dom. Dok nosi badnjak i slamu domaćin obilazi kuću kvocajući kao kvočka, a ostali ukućani, posebno deca, idu za njim i pijuču poput pilića.

Domaćin obilazi svaki ugao doma, bacajući u svaki po jedan orah što se smatra žrtvom precima. Preostali orasi i lešnici se stavljaju na slamu ispod stola i najčešće se jedu sa medom, dok orahe iz uglova niko ne uzima.

Kad se članovi porodice okupe oko božićne trpeze koja bi trebalo da bude na podu prekrivenim slamom, deca nastavljaju da pijuču, što simbolizuje traženje darova. Tad im roditelji poklanjaju pripremljene darove, pokazujući da će brinuti o njima kao što kvočka brine o svojim pilićima, srećna što ih ima. Ovaj običaj u našem narodu sluti na sreću i blagostanje.

U nekim kućama, badnjak se celiva i maže medom, a potom se pali. Međutim, poslednjih nekoliko decenija, vernici koji seku badnjak ili pak kupuju, nose do crkve, u porti se badnjak slaže i na kraju pali.

Simbolika badnjaka

SIMBOLIKA BADNJAKA Veruje se da ovi običaji na Badnji dan donose sreću Shutterstock
 

Badnjak simboliše hrast koji su pastiri doneli u vitlejemsku pećinu gde je rođen Isus i koji je Josif, Isusov zemaljski otac, založio da ugreje hladnu pećinu. Varnice koje su poletele u nebo su najavile poseban događaj.

Badnjak se loži sa posebnim poštovanjem, i moli za zdravlje, sreću i mir. Gori do Božića, nagoveštavajući novu svetlost koju donosi vera u Hrista.

Ponegde se veruje i da je naložen badnjak simbol krsta na kome je Isus razapet, a toplina vatre simbolizuje spasenje ljudskog roda do kog će doći zahvaljujući Hristovoj žrtvi.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Manastir Lešje

MANASTIR LEŠJE Malo ko zna za njega a čuvar je čestice Časnog Krsta i vrednih relikvija, evo priče o ovom svetom mestu

Kultura

21:00

21 jun, 2024

Manastir Lešje udaljen je desetak kilometara od Paraćina, nedaleko od glavnog puta prema Zaječaru. Lešje pripada Eparhiji kruševačkoj. Ime je dobio po leskovoj šumi koja je iskrčena u podnožju brda Baba, koje se naslanja na planinu Rtanj. O istorijatu Lešja svedoče retki pisani izvori koji se čuvaju u ruskom državnom muzeju u Moskvi i na Svetoj gori u Hilandaru.

Komentari(0)

Loading