![crni luk](/data/images/2023-02-07/45993_shutterstock-773168467_f.jpg)
Kažu da ovim starim običajem Srbi saznaju istinu na Božić: Za Badnje veče glavicu crnog luka isecite na 12 delova
Da li ste nekad primenili ovaj običaj? Naše bake jesu i evo šta kaže tradicija
Da li ste nekad primenili ovaj običaj? Naše bake jesu i evo šta kaže tradicija
Poruke za Badnji dan obraduju svakoga, pogotovo ako dolaze od bliskih i dragih ljudi.
Mnogi etnolozi ističu značaj tradicionalnog jelovnika tokom Badnje večere
Pre nego što ga poseče, domaćin se drvetu obraća sa rečima: "Dobro jutro badnjače i čestit ti Božič!". U nekim krajevima Srbije, domaćin prinosi darove badnjaku u vidu vina ili meda.
Glavni simbol Badnjeg dana - badnjak - seče se u šumi, a ponegde se poštuje običaj da se na mestu gde je uzet ostavi i dar. Zato će domaćice pripremiti na vreme pogaču pa domaćin polovinu ostavi u šumi, tamo gde je badnjak i isekao. Ostatak pogače se jede na povratku kući.
Na današnji dan se, prema verovanjima, ništa ne iznosi iz kuće, a obeduje se na slami.
Badnji dan pun je starih običaja, a iako živimo u modernom, brzom vremenu, neke stvari ipak decenijama ostaju nepromenjene.
Bliži nam se najveći i najradosniji hrišćanski praznik!