MANASTIR RAČA, CENTAR PREPISKE Ovde se čuvalo Miroslavljevo jevanđelje, a Patrijarh Pavle je u dva maha bio monah (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

18:00

Kultura 0

Za vreme turske vladavine, manastir je bio značajan centar prepisivačke škole. Istorija srpske književnosti i najveći deo stvaralaštva u 17. i prvim decenijama 18. veka određuje pojmom „Račanska prepisivačka škola”.

MANASTIR RAČA, CENTAR PREPISKE Ovde se čuvalo Miroslavljevo jevanđelje, a Patrijarh Pavle je u dva maha bio monah (FOTO/VIDEO)
Foto: Rina

Turski putopisac derviš Zulih poznatiji kao Evlija Čelebija je 1630. godine zapisao da je skriptorija imala 300 kaluđera-prepisivača, koje je opsluživalo 400 čobana, kovača, ekonoma i druge posluge. U obezbeđenju je bilo 200 stražara.

Račanska prepisivačka škola se nalazila na oko 40 minuta hoda uz rečicu Raču, blizu vrela Lađevac. Račanski kaluđeri-prepisivači su ovo mesto još u 17. veku nazivali Banja jer je temperatura vode 17°C cele godine. U neposrednoj blizini Lađevca, kome se do izgradnje pešačke staze vrlo teško pristupalo, nalazi se isposnica, kao i Skit Svetog Đorđa. Ostaci srednjovekovne skriptorije još postoje i u fazi su istraživanja.

MANASTIR RAČA, CENTAR PREPISKE Ovde se čuvalo Miroslavljevo jevanđelje, a Patrijarh Pavle je u dva maha bio monah (FOTO/VIDEO) vikipedija/Manastir Rača
 

Seoba prepisivača


Možda vas zanima:

Pošto su Srbi u ratu Austrije protiv Turske 1683-1699. učestvovali na austrijskoj strani i posle austrijskog poraza kod Kačanika, Srbi su počeli da se sele na sever. Za vreme velike seobe pod Patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem (1690) godine i mnogi kaluđeri iz manastira Rače su stigli čak do Sent Andreje kod Budimpešte. I njima zahvaljujući Sent Andreja je postao uskoro kulturni centar Srba u Ugarskoj.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Posle izvesnog vremena ovi kaluđeri su se povukli na jug u manastir Beočin kod Sremske Mitrovice u podnožje Fruške gore. I u ovom manastiru su kaluđeri nastavili da se bave prepisivanjem crkvenih knjiga. Među ovim kaluđerima naročito su se istakli Račani:

- Jerotej Račanin, koji je napisao „Putašastvije gradu Jerusalimu“ - jedan od najstarijih sačuvanih putopisa u srpskoj književnosti

- Kiprijan Račanin, koji je u Sent Andreji sastavio „Bukvar slovenskih pismen“ i
- Gavril Stefanović Venclović.
MANASTIR RAČA, CENTAR PREPISKE Ovde se čuvalo Miroslavljevo jevanđelje, a Patrijarh Pavle je u dva maha bio monah (FOTO/VIDEO) vikipedija/Manastir Rača
 

Čuvanje Miroslavljevog jevanđelja


U Rači je za vreme Drugog svetskog rata čuvano Miroslavljevo jevanđelje najveći i najvažniji dokument srpske književnosti iz 12. veka. Za vreme Drugog svetskog rata iguman Platon Milojević ga je sačuvao ispod kamenih ploča u oltaru crkve i to ga je spaslo od bugarske kaznene ekspedicije koja je 1943. spalila sve manastirske objekte.

Priča se da je kralj Petar II Karađorđević prenoćio u njemu prilikom povlačenja iz Beograda 1941. godine.

Patrijarh srpski gospodin Pavle

Patrijarh srpski gospodin Pavle je bio je u dva maha monah u Manastiru Rača, od 1948—1950. i 1951—1955. godine. Zahvaljujući njemu, deo svetih moštiju kralja Dragutina, osnivača i ktitora manastira, mogu videti u manastiru.

Kako doći od Beograda do manastira Rača pogledajte na sledećoj mapi:

 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

burme

IZNENADIĆETE SE Verovanja o burmama koja kruže među Srbima

Kultura

16:00

19 maj, 2024

Verovanje u moć i simboliku prstena potiče još iz stare ere. Zahvaljujući idealnom obliku, obliku kruga, prsten je doživljavan kao predmet izvanrednih moći. Korišćen je u ritualima i za njega je vezivana specifična simbolika. Ipak, nijedan nije imao takvu moć, kao onaj najvažniji – venčani prsten.

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

Kultura

21:00

18 maj, 2024

Kosovo i Metohija veoma su značajan deo srpske istorije i tradicije, ali retki su oni koji znaju kako je tako važno podneblje našeg postanka i identiteta dobilo ime. Obe reči u nazivu naše južne pokrajine imaju različito poreklo i veliku simboliku.

Komentari(0)

Loading