UGIBA SE POD NOGAMA KAO MEK TEPIH Ova livada na Tari se formira još od Ledenog doba (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Danas je hodanje po tresetištu zabranjeno, zbog velikog broja turista koji tu dolaze.

UGIBA SE POD NOGAMA KAO MEK TEPIH Ova livada na Tari se formira još od Ledenog doba (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Tepih livada

Tepih livada je lokalitet, deo prirodnog rezervata „Crveni potok“ koji se nalazi na oko 500 m od Mitrovca na Tari. Naziv je dobio po tome što se ugiba pod nogama posetioca kao mek tepih. Nastalo je zadržavanjem površinske vode usled vodonepropusnog zemljišta na kome se nalazi.

UGIBA SE POD NOGAMA KAO MEK TEPIH Ova livada na Tari se formira još od Ledenog doba (FOTO/VIDEO) vikipedija/Tepih livada
 

Zbog nedostatka kiseonika, kisele podloge, viška vode i niske temperature onemogućeno je raspadanje i istovremeno gomilanje biljnih ostataka. Klima u ovom staništu je vlažna i hladna uspevaju mahovine koje odumiranjem stvaraju naslage belog treseta.

Ovo tresetište se formira od Ledenog doba, staro je više hiljada godina i raste tempom od 1 mm godišnje. Prilikom istraživanja, konstatovana je najveća dubina sloja od oko 4 m.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Danas je hodanje po tresetištu zabranjeno, zbog velikog broja turista koji tu dolaze.

Kako da dođete od Beograda do Tepih livade pogledajte na sledećoj mapi:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

arilje

FANTASTIČAN PRIZOR Stotine planinara krenulo u akciju od Dobrača do Brekova, u prirodnim lepotama Srbije uživaju i stari i mladi!

Turizam

16:00

21 maj, 2024

Arilje - Da Srbija i te kako može biti pravi raj za planinare, a da su zanimljive rute skrivene u svakom delu naše zemlje na najbolji način pokazala je velika planinarska akcija održana na ruti između dva ariljska sela Dobrače i Brekovo. Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić rekao je da iako ova akcija nije u planu Planinarskog saveza Srbije, kao da jeste, jer su se okupili predstvanici brojnih društava i iz Srbije i iz okoline.

Zlatar

BIČE PREDIVNO Ova srpska planina će dobiti čak pet botaničkih bašta, posetioci će uživati u novim sadržajima!

Turizam

20:00

20 maj, 2024

Nova Varoš – Ove sedmice na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”. U saradnji sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem određene su lokacije najpodesnije za uspostavljanje mini botaničkih bašta, a cilj ovog projekta jeste da se posetiocima ove planine približi svet lekovitog bilja koji na njoj raste.

Komentari(0)

Loading