SPOMENIK VELIKANU NAŠEG VREMENA Izazvao je polemike oko orijentacije i izgleda same skulpture (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

18:00

Kultura 0

Smešten je na obodu Tašmajdanskog parka ispred Crkve Svetog Marka. Otkriven je u podne 15. novembra 2018, na devetu godišnjicu patrijarhove smrti, u prisustvu gradskih čelnika i crkvenih velikodostojnika.

SPOMENIK VELIKANU NAŠEG VREMENA Izazvao je polemike oko orijentacije i izgleda same skulpture (FOTO/VIDEO)
vikipedija

Jedan od najdražih srpskih patrijarha ima svoj spomenik vrlo specifičnog izgleda, što je izazvalo razne polemike.

Spomenik patrijarhu Pavlu, delo umetnika Zorana Maleša, visok je 180 cm, a s postamentom 220 cm. Izliven je u bronzi u livnici "Janković". Spomenik je podignut uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

SPOMENIK VELIKANU NAŠEG VREMENA Izazvao je polemike oko orijentacije i izgleda same skulpture (FOTO/VIDEO) vikipedija
 

Polemike

Još pre otkrivanja, spomenik je izazvao polemike oko orijentacije i izgleda same skulpture.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Naime, mnogi građani smatraju da je neprikladno da spomenik bude okrenut ka kafiću anglikaniziranog imena „St Marks Place“, a odnosi se na Crkvu Svetog Marka, ali i da je figura najomiljenijeg srpskog patrijarha koji je bio na čelu SPC od 1990. do 2009. godine, neuobičajena zbog polusedećeg izgleda i utiska nedovršenosti. Autor spomenika, vajar Zoran Maleš, ističe da je spomenik postavljen tako da bi što više prolaznika videlo celu skulpturu:

„ Nismo se vodili time da li gleda ka istoku ili severu. Spomenik je za zemlju vezan samo prednjim delom, a patrijarh Pavle je pognut i zamišljen, tako da izgleda kao da lebdi. Takvu skulpturu patrijarha napravio sam još ranije u galerijskom formatu. Gradskim ocima se svidela kada su je videli i želeli su da napravim baš takav spomenik. Poznato je da je patrijarh bio izuzetno skroman čovek. Moja prvobitna ideja je bila da spomenik bude visok svega metar i po, ali smo na kraju odlučili da ima 1,80 metara. Mislim da odiše skromnošću i da je pravo oličenje patrijarha. ”

Sociolog religije Draško Đenović kaže da nije bitno u kom smeru gleda spomenik:

„ To nije crkva, ni grob, niti verski objekat bogoslužbenog karaktera pa da mora da gleda ka istoku. Veći je problem to što je spomenik na mestu starog zatrpanog groblja i to na granici nekadašnjeg protestantskog i katoličkog groblja. Spomeniku je bilo prikladnije neko vidljivije mesto u centru grada.”

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading