AJVAR SA PLAVIM PATLIDŽANOM: Obnovite gradivo za pripremu zimnice
Da li ste nekada pripremali ajvar na ovaj način?

Iz bakine kuhinje nam stiže recept za ajvar za plavim patlidžanom.
Ajvar sa plavim patlidžanom - sastojci:
- 5 l vode
- 15 kr. paprike
- 5 kg plavog patlidžana
- 250 - 300 gr soli
- 4 kašike esenceije
- 1/2 j ulja
- biber u zrnu
- lovorov list
Ajvar sa plavim patlidžanom - priprema:
Možda vas zanima:

Kako napraviti pravi srpski ajvar: Tajna receptura koja se prenosi generacijama
Ajvar je nezaobilazni deo srpske kuhinje, ali recepti mogu da variraju od domaćinstva do domaćinstva. Saznajte kako napraviti pravi, domaći ajvar kao naše bake!

NAJBRŽE LJUŠĆENJE PAPRIKA: Trikovi koji skraćuju put do ajvara
Evo kako da oljuštite pečene paprike za tili čas
Možda vas zanima:

Kako napraviti pravi srpski ajvar: Tajna receptura koja se prenosi generacijama
Ajvar je nezaobilazni deo srpske kuhinje, ali recepti mogu da variraju od domaćinstva do domaćinstva. Saznajte kako napraviti pravi, domaći ajvar kao naše bake!

NAJBRŽE LJUŠĆENJE PAPRIKA: Trikovi koji skraćuju put do ajvara
Evo kako da oljuštite pečene paprike za tili čas
Možda vas zanima:

Kako napraviti pravi srpski ajvar: Tajna receptura koja se prenosi generacijama
Ajvar je nezaobilazni deo srpske kuhinje, ali recepti mogu da variraju od domaćinstva do domaćinstva. Saznajte kako napraviti pravi, domaći ajvar kao naše bake!

NAJBRŽE LJUŠĆENJE PAPRIKA: Trikovi koji skraćuju put do ajvara
Evo kako da oljuštite pečene paprike za tili čas
Papriku dobro oprati i očistiti od semenki, a zatim u šerpu sipati vodu i dodati sve ove sastojeke. Kad provri dodati papriku i plavi patlidžan, ako je veća šerpa može na 2-3 puta. Malo obariti 2-3 min i vaditi cediljkom.
Prohlađenu mleti na mašini za meso. U čistu suvu šerpu ili kazan sipati ulje, pa kad se dobro ugreje sipati mlevenu papriku i plavi patlidžan. Neprestalno mešati dok ne uvri više od polovine (oko dva sata).
Sipati vruće u tegle, zavrnuti metalnim poklopcem i okretati tegle. Tako ostaviti tegle do sutra da se dobro ohlade i spakovati u police sa ostalom zimnicom.

Recept za posne čupavce: Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati sveži
Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati svež

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari(0)