AJVAR SA PLAVIM PATLIDŽANOM: Obnovite gradivo za pripremu zimnice

10:00

Gastronomija 0

Da li ste nekada pripremali ajvar na ovaj način?

ajvar
Shutterstock

Iz bakine kuhinje nam stiže recept za ajvar za plavim patlidžanom.

Ajvar sa plavim patlidžanom - sastojci:

  • 5 l vode
  • 15 kr. paprike
  • 5 kg plavog patlidžana
  • 250 - 300 gr soli
  • 4 kašike esenceije
  • 1/2 j ulja
  • biber u zrnu
  • lovorov list

Ajvar sa plavim patlidžanom - priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Papriku dobro oprati i očistiti od semenki, a zatim u šerpu sipati vodu i dodati sve ove sastojeke. Kad provri dodati papriku i plavi patlidžan, ako je veća šerpa može na 2-3 puta. Malo obariti 2-3 min i vaditi cediljkom.

Prohlađenu mleti na mašini za meso. U čistu suvu šerpu ili kazan sipati ulje, pa kad se dobro ugreje sipati mlevenu papriku i plavi patlidžan. Neprestalno mešati dok ne uvri više od polovine (oko dva sata). 

Sipati vruće u tegle, zavrnuti metalnim poklopcem i okretati tegle. Tako ostaviti tegle do sutra da se dobro ohlade i spakovati u police sa ostalom zimnicom.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading