Kako da skratite vreme kuvanja ajvara? Trik domaćice iz Leskovca štedi vreme, pojačava ukus i daje šmek koji budi čula

Teodora Tojagić

16:00

Aktuelno 0

Priprema ajvara je zahtevan proces, naročito ako ga pravite od pečene paprike, ali ima trikova koji će vam olakšati ovaj posao

ajvar
Shutterstock

Kada je priprema ajvara u pitanju jasno je da je ovo proces koji zahteva dosta vremena, ali na kraju rezultat bude takav da vam nije žao ni minuta utrošenog vremena.

Ipak, domaćicama se često dešava jedna greška, koja ne samo da učini da ajvar kuvate satima, već on može zbog toga i da se lako pokvari.

U pitanju je nešto što se radi dok čistite papriku, a odnosi se najčešće na ajvar koji se sprema od pečene paprike. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Naime, nakon pečenja, papriku stavljamo u kese da se potpari, a nakon što se prohladi sledi ljutenje. Tada, mnoge domaćice, stavljaju papriku u posudu sa vodom odakle vade jednu po jednu i skidaju ljusku sa nje.

I baš ovde dolazi do toga da se paprika napije vode, pri tom gubi onaj svoj prelepi šmek koji dobija prilikom pečenja, naročito na smederevcu, što kasnije dovodi do toga da ajvar bude vodenast i da vam treba mnogo vremena da ga ukuvate.

Kako biste izbegli ovo potrebno je samo da papriku ne stavljate u vodu, već je ljuštite na suvo. Ruke od ljuskica očitite tako što ćete koristiti papirni ubrus ili samo malo umočiti ruke u vodu, nikako papriku.

Ovakvim postupkom paprika neće izgubiti taj svoj prepoznatljiv ukus zbog kojeg u krajnjem slučaju mnogi najviše i vole ajvar od pečene paprike.

Iako se paprika posle ljutenja ostavlja da se ocedi, taj višak vode ostaje u samoj paprici i teško da će ispariti dok ga dobro ne ukuvate. Ako ajvar ostane mnogo voden, velika je verovatnoća da će se pokvariti veoma brzo.

Pokušajte s ovim trikom, videćete da ćete mnogo kraće kuvati ajvar, a ukus, e to će biti simfonija kakvu ćete obožavati.

Create your own user feedback survey c.id
prijateljstvo

Palo pomirenje dva prijatelja nakon 20 godina ćutanja i to u crkvi: Neverovatna priča o drugarstvu Dragana i Blagoja iz Požege - srpski inat kad proradi, to je čudo

Aktuelno

21:00

18 novembar, 2025

Tri pune decenije Dragan Ćalin iz požeškog sela Gorobilje i Blagoje Kostić iz Rasne bili su nerazdvojne kolege i najbolji prijatelji, a onda pre nekih dvadesetak godina došlo je do nekih nesuglasica, kako kažu, zbog sitnice i tada je nastala tišina. Iako su se često viđali, jedan sa drugim nisu govorili. To im je obojici teško padalo iako nisu želeli da priznaju.

aleksandra

Rođena sa 520 grama i mogla da stane u šaku: Mlada Aleksandra danas je hrabra devojka koja ponosno korača napred i kaže - bilo je teško, ali odustajanje nije opcija

Aktuelno

19:00

18 novembar, 2025

Anastasija Petković iz Čačka rođena je pre 21 godinu u 26. nedelji trudnoće sa svega 520 grama. Kako kaže, mogla je da stane u šaku jedne ruke. Šest meseci provela je na Institutu za neonatologiju u Beogradu i zahvaljujući beskrajnoj ljubavi svojih roditelja i njihovoj veri u nju, iako mala izašla je iz te bitke kao velika pobednica, kao heroina.

mladi lekari

Mladi lekari odlučili da se vrate u svoje rodno mesto i leče ljude: Sjajan gest opštine Prijepolje - finansiraju doktore stažiste

Aktuelno

17:00

18 novembar, 2025

Sve je više mladih lekara u Srbiji koji odlučuju da se nakon zavšrenih studija u većim gradovima, vrate u svoje rodno mesto. Opština Prijepolje upravo takvim vrednim i obrazovnim ljudima želi da pruži maksimalnu podršku kroz novi program kojim lokalna samouprava preuzima finansiranje naknada za lekare stažiste koji će svoju šestomesečnu praksu obavljati u Domu zdravlja i Opštoj bolnici Prijepolje.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading