SIMBOL LJUBAVI KRCAT VITAMINOM C: Šipurak, čudesna biljka koju možete nabrati na izletu - recept za predivan domaći džem
Kada jesen stigne i priroda nas obraduje svojim plodovima, šipurak, ili divlja ruža, postaje pravi dragulj među biljkama koje možete sakupiti tokom šetnji u prirodi.

Ova skromna crvena bobica krije neverovatna lekovita svojstva koja su poznata vekovima.
Još u drevnoj Grčkoj, šipurak se koristio kao lek protiv ujeda pasa, a Hipokrat ga je preporučivao kao moćno sredstvo protiv upala. U srednjem veku, njegovi plodovi su pomagali kod iskašljavanja krvi, dok je Avicena koristio šipurak za lečenje jetre i želuca.
Ono što šipurak izdvaja jeste visok sadržaj vitamina C, čime nadmašuje mnoge druge biljke. Plodovi ove biljke, što su veći i mesnatiji, bogatiji su ovim dragocenim vitaminom. Pored toga, šipurak sadrži i vitamine B1, B2, K, kao i karoten, gvožđe, magnezijum i kalcijum, čineći ga pravim saveznikom u očuvanju zdravlja.
Šipurak je izuzetno koristan za jačanje imuniteta, poboljšanje cirkulacije i smanjenje holesterola. Takođe, čaj od šipurka pomaže u lečenju bubrežnih problema, razbijanju kamena i smanjenju bolova.
Osim lekovitih svojstava, šipurak ima i svoju simboliku u srpskoj tradiciji. Stari Sloveni su ga smatrali simbolom ljubavi i mladosti, a njegove latice su se posipale na krevete mladenaca, verujući da jačaju ljubavna osećanja i donose mir u dom.
Naravno, mnogima je prva asocijacija na šipurak neodoljivi džem. Ovaj slatkiš vraća nas u detinjstvo, podsećajući na dane kada smo ga mazali na hleb ili uživali uz palačinke.
Recept za džem od šipurka sa merom koju možete da naberete tokom jednog izleta u prirodu:
Sastojci:
2,5 litara kaše od šipurka
1 kg kristal šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica cimeta
1/4 kašičice konzervansa (po želji)
Priprema:
Priprema kaše: U veliku šerpu sipajte kašu od šipurka i stavite na laganu vatru da se kuva. Nakon otprilike sat vremena, dodajte šećer i dobro promešajte. Nastavite sa kuvanjem na srednjoj vatri još oko dva sata, povremeno mešajući da ne zagori.
Pred sam kraj kuvanja, dodajte vanilin šećer i cimet, dobro promešajte. Ukoliko koristite konzervans, dodajte ga na kraju i promešajte još jednom.
Priprema tegli: Oprane i osušene tegle poređajte na pleh i stavite u rernu zagrejanu na 100°C, kako bi se sterilisale i ugrejale. Držite ih u rerni dok ne budu spremne za punjenje.
Sipanje džema: Kada je džem gotov, još vreo sipajte u tople tegle. Pokrijte svaku teglu parčetom celofana i zatvorite metalnim poklopcem. Svaku teglu pažljivo okrenite naopako i ostavite da stoji desetak minuta, kako bi se stvorio vakuum.
Skladištenje: Kada se tegle vrate u normalan položaj i potpuno ohlade, džem je spreman za skladištenje u špajzu.
Zato, dok uživate u jesenjim izletima, ne zaboravite da sakupite ove blagotvorne plodove i pružite svom telu zasluženu dozu zdravlja.

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima

Ovakve kiflice do sada niste spremali: Jedan sastojak ih čini najmekšim (RECEPT)
Puter kiflice su najmekše, a do sada ih sigurno niste spremali

Uskršnji hleb sa jajetom u sredini – simbol jedinstva i novog života
Zaboravljen običaj iz centralne Srbije – jaje se ne kuca, već peče u testu i daruje deci za sreću

Ovako pripremljena jagnjetina se bukvalno topi u ustima: Savršena za Uskršnju trpezu, a ne zahteva puno truda
Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja
Komentari(0)