KUPINE Neodoljivi plodovi koji osvajaju svako nepce plus recept za preukusan džem
U letnjim danima, kada priroda obilato nagrađuje svojim plodovima, jedno voće se posebno ističe, reč je o kupini.
Kupina je neodoljivo voće koje svojim slatkim i blago kiselkastim ukusom osvaja svačije nepce. Domaća kupina, predstavlja višegodišnju biljku iz porodice ruža (Rosaceae), koja donosi tamnoljubičaste plodove bogate vitaminima C, K i E, vlaknima, antioksidansima te mineralima kao što su kalijum, kalcijum i magnezijum. Ovi sastojci čine kupinu idealnom za očuvanje zdravlja kože, jačanje imunološkog sistema i podršku zdravom varenju.
Osim što se mogu jesti sveže, domaće kupine često se koriste za pripremu raznih poslastica poput džemova, sokova i kolača. Jedan od omiljenih recepata je upravo džem od kupina.
Recept za džem od domaćih kupina:
Sastojci:
1 kg domaćih kupina
250 g šećera
1 kašičica cimeta
2 vanilin šećera
Sok od 1/2 limuna
Priprema: Kupine operite pod mlazom vode. U oceđene kupine dodajte šećer, promešajte i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan ih prokuvajte 5 minuta i propasirajte. Ako ne smetaju koštice, ne morate ih pasirati. Dodajte sve ostale sastojke i kuvajte do željene gustine. Preporučuje se kuvanje oko pola sata na blagoj temperaturi. Uključite rernu na 100 stepeni i stavite tegle da se ugreju. Poklopce prokuvajte u vodi. Sipajte džem u zagrejane tegle i zatvorite. Ako volite slađe, možete dodati više šećera.
Divlja kupina, raste samoniklo u prirodi i donosi manje, ali jednako ukusne plodove. Ova kupina takođe je bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima, što je čini odličnim izborom za pripremu slatka i drugih delikatesa.
Bilo da se radi o domaćoj ili divljoj kupini, ovo voće predstavlja pravu riznicu kvalitetnih prirodnih sastojaka koji doprinose zdravlju i užitku u svakom zalogaju.
Sada u sezoni kupina, istražite razne načine kako da ih koristite u svojoj ishrani i poslasticama, i otkrijte sve kvalitete ovog dragocenog voća.
Dok domaće možete kupiti u marketu ili pijaci, divlje možete nabrati kao deo avanture tokom boravka u prirodi, što će im dati posebnu čar i ukus.
Pročitajte još:
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba
Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog
Komentari(0)