KUPINE Neodoljivi plodovi koji osvajaju svako nepce plus recept za preukusan džem
U letnjim danima, kada priroda obilato nagrađuje svojim plodovima, jedno voće se posebno ističe, reč je o kupini.
Kupina je neodoljivo voće koje svojim slatkim i blago kiselkastim ukusom osvaja svačije nepce. Domaća kupina, predstavlja višegodišnju biljku iz porodice ruža (Rosaceae), koja donosi tamnoljubičaste plodove bogate vitaminima C, K i E, vlaknima, antioksidansima te mineralima kao što su kalijum, kalcijum i magnezijum. Ovi sastojci čine kupinu idealnom za očuvanje zdravlja kože, jačanje imunološkog sistema i podršku zdravom varenju.
Osim što se mogu jesti sveže, domaće kupine često se koriste za pripremu raznih poslastica poput džemova, sokova i kolača. Jedan od omiljenih recepata je upravo džem od kupina.
Recept za džem od domaćih kupina:
Sastojci:
1 kg domaćih kupina
250 g šećera
1 kašičica cimeta
2 vanilin šećera
Sok od 1/2 limuna
Priprema: Kupine operite pod mlazom vode. U oceđene kupine dodajte šećer, promešajte i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan ih prokuvajte 5 minuta i propasirajte. Ako ne smetaju koštice, ne morate ih pasirati. Dodajte sve ostale sastojke i kuvajte do željene gustine. Preporučuje se kuvanje oko pola sata na blagoj temperaturi. Uključite rernu na 100 stepeni i stavite tegle da se ugreju. Poklopce prokuvajte u vodi. Sipajte džem u zagrejane tegle i zatvorite. Ako volite slađe, možete dodati više šećera.
Divlja kupina, raste samoniklo u prirodi i donosi manje, ali jednako ukusne plodove. Ova kupina takođe je bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima, što je čini odličnim izborom za pripremu slatka i drugih delikatesa.
Bilo da se radi o domaćoj ili divljoj kupini, ovo voće predstavlja pravu riznicu kvalitetnih prirodnih sastojaka koji doprinose zdravlju i užitku u svakom zalogaju.
Sada u sezoni kupina, istražite razne načine kako da ih koristite u svojoj ishrani i poslasticama, i otkrijte sve kvalitete ovog dragocenog voća.
Dok domaće možete kupiti u marketu ili pijaci, divlje možete nabrati kao deo avanture tokom boravka u prirodi, što će im dati posebnu čar i ukus.
Pročitajte još:
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
DA LI KISELI KUPUS MOŽE DA SE ZAMRZNE? Postoji nekoliko stvari koje treba da znate kako biste sačuvali njegov kvalitet
Zamrzavanje kiselog kupusa je odličan način da ga sačuvate za duže vreme, a sa pravilnim postupkom, možete uživati u njegovom ukusu i van sezone.
SVADBARSKI KUPUS NA STARINSKI NAČIN: Evo kako da spremite tradicionalno jelo koje mnogi jedu sa uživanjem (RECEPT)
Svadbarski kupus je tradicionalno jelo kome retko ko može da odoli. Nije težak za pripremu, a ukus mu je bogovski i cela porodica će uživati.
RECEPT ZA POSNU POGAČU: Meka kao duša, jednostavna za pripremu, a ukus će vas oduševiti
Ukoliko vam slava pada na post, a želite da oduševite goste preukusnom, mekanom pogačom, ovo je recept za vas.
Specijalitet kojem niko ne može odoleti: Majstorske piroške sa mesom iz rerne koje se prave bez kapi ulja
Tople i meke iznutra, a spolja zlatno rumene i hrskave.
Komentari(0)