STIŽU SMOKVE A, evo šest razloga zašto treba da jedete ovaj izuzetni plod!
Smokve su izuzetno zdravo u ukusno voće.Karakteristične su za područje Bliskog istoka i Mediterana, gde su toliko cenjene da su Grci zakonom zabranili njihov izvoz.

Smokve uspevaju i kod nas u Srbiji, konkretno na području Beograda. Dok u suvim smokvama možete uživati cele godine, ovo je period idealan da u ishranu uvrstite sveže smokve.
Smokve su bogate prirodnim šećerima, mineralima i upijajućim vlaknima. Minerali koji preovlađuju u ovom voću su kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe i bakar. Veoma su bogat izvor antioksidanata, vitamina A i K, te pospešuju opšte zdravlje organizma.
Smokve se često preporučuju kao veoma delotvorno, prirodno laksativno sredstvo zbog količine vlakana koju sadrže.
Većina nas u ishrani koristi veće količine natrijuma koji vodi do nedostatka kalijuma, a neravnoteža između ova dva minerala može dovesti do povišenog krvnog pritiska.
Ishrana bogata svežim voćem i povrćem među kojima su i sveže smokve prirodnim putem podiže nivo kalijuma i time utiče na snižavanje krvnog pritiska.
Zbog dijetalnih vlakana, smokve mogu biti sjajna poslastica ukoliko ste na dijeti i želite da smršate. Hrana bogata vlaknima obezbeđuje osećaj sitosti, sprečava glad i želju za slatkišima.
Nutricioniti navode šest prednosti ovog voća zbog kojih bi ga trebalo što češće konzumirati.
2. Visok nivo prirodnih šećera
Visok nivo fruktoze osiguraće da vaš mozak radi brže, bolje prima i razvrstava informacije. Naravno, kod dijabetičara bi trebalo da postoji oprez prilikom konzumacije suvih smokava, jer one sadrže više šećera nego sveže.
3. Suve smokve izvrstan su izvor brojnih nutrijenata
Ujedno su praktičan i nutritivno vredan obrok za sportiste rekreativce i profesionalce, a u kombinaciji s orašastim plodovima mogu da budu izvanredna užina. Čaj od smokve leči bolesti jetre, grla, disajnih organa, žučnog kamenca...
4. Sadrže biljne sterole
Dokazano je povoljno delovanje konzumiranja smokava na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve vezuju se na molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.
5. Antikancerogeno dejstvo
Brojna istraživanja otkrila su vezu sa potencijalnim antikarcinogenim delovanjem smokve. Ispitivane veze u naučnim istraživanjima pokazala su obećavajuće rezultate, posebno kada je reč o karcinomu prostate i kože.
6. Visok procenat vode
Plod sveže smokve sadrži 80 odsto vode. Zato je dobrobit konzumiranja smokve mnogostruka, baš kao i načini konzumiranja. Slatkasti bogati ukus smokve savršeno se slaže sa slanim ukusima, poput ovčijeg ili kozijeg sira, možemo je dodati raznim kompotima ili jelima od pilećeg ili ćurećeg mesa. Od sveže smokve možemo napraviti kompot, pekmez i fermentisana pića.
(Telegraf.rs)

Upoznajte kraljicu među gibanicama! U moru stotina, ova je najukusnija i najbolja, domaćice će se oduševiti
Ispoštujte postupak pripreme i uživaćete kao nikad do sada.

Kiseli kupus u tegli, imunobomba koju svaka kuća treba da proba: Fermentiše se u svom soku, ukusan je i traje dugo
Ako nemate gde da držite bure kiselog kupusa i potrebne su vam manje količine, ovaj jednostavan i superbrz recept će vam sigurno biti od koristi.

STAROPLANINSKI DRAGULJ: Sir jači od kozjeg, napravljen od ENDEMIČNIH biljaka, a služi kao lek za celu porodicu
Zaboravite industrijske sireve! Na obroncima Stare planine nastaje specijalitet koji svoju lekovitu moć crpi iz prirode. Otkrivamo tajnu Staroplaninskog ovčijeg sira – zašto se smatra našim najzdravijim sirom i kako ga pastiri vekovima koriste za jačanje imuniteta.

Ovi čupavci nema šanse da budu suvi! Savremeniji recept nigde nećete naći, trik je u jednoj stvari
Trik je u tome što je biskvit mekan kao pamuk i ima iznenađenje iznutra koje ga čini savršenim!

TAJNA SRPSKOG DORUČKA KOJI DIŽE IZ MRTVIH: "Kačamak" je eliksir dugovečnosti, ali ovaj detalj ga čini nemogućim za pripremu kod kuće
Zlatno jelo koje su naši preci jeli vekovima: Otkrivamo zašto moderni kačamak nema isti ukus i kako ga spremiti na autentičan način.
Komentari(0)