SLATKIŠ kog NIKAD ne morate da se odričete: Posna pita sa crvenim voćem bez belog šećera i jaja (i griže savesti)
Posna slatka pita bez šećera i jaja — recept koji ćete voleti
Ako postite, a želite da sebe ili svoju porodicu zasladite domaćom pitom, nema razloga da čekate mrsne dane! Posna pita sa crvenim voćem bez belog šećera idealan je izbor za sve one koji žele da povedu računa o svojoj ishrani, a ne žele da se odriču omiljenih slatkiša!
Kako bi ovaj recept imao što bolje sastojke, idealno bi bilo da obične kore zamenite korama od spelte ili heljde. Takođe, kao zamena za beli šećer koristi se eritritol (ili kokosov šećer, po izboru). U nadev za ovu pitu stavlja se griz, a vi umesto pšeničnog, dodajte speltin griz.
Odmah dobijate zdraviji obrok, a nije nauštrb ukusa.
Možda vas zanima:
Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.
Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:
Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.
Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:
Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.
Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Sastojci:
Možda vas zanima:
Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.
Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:
Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.
Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
pakovanje integralnih kora za pitu
750g višanja, trešanja ili malina (očišćenih od koštica)
6 kašika eritritola (ili kokosovog šećera)
50 ml kokosovog ili maslinovog ulja
50 ml kisele vode
Priprema:
Ulje i vodu pomeštajte i njime premazujte kore. Za svaki rolat koristite po dve kore.
Svaku premažite mešavinom ulja i vode. Na vrh kore (gornji deo) poprečno poređajte voće, zatim dodajte kašiku do dve zaslađivača i griza. Urolajte u rolat. Premažite ponovo mešavinom ulja i vode.
Pecite na 170 stepeni oko 20-25 minuta, u zavisnosti od jačine rerne, dok pita ne postane zlatnosmeđa.
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Komentari(0)