Pijane ćufte sa mladim krompirićima: Zaboravljeno jelo iz Jugoslavije
Ovo je ručak kojeg se retki sećaju, ali ukus je toliko lep da ćete ga spremati često

Sastojci za ćufte:
500 g mlevenog mesa
2-3 čena belog luka
100 g prezli
1 jaje
1,5 dl belog vina
seckanog peršuna
Začinite po ukusu: so, biber, origano, tucana paprika
Za preliv:
Možda vas zanima:

Slika iz stare Jugoslavije šokirala Srbe! O jednom detalju bruji ceo region, ovo je danas nemoguće videti! (FOTO)
Mnogi su se trudili da stilom iskažu svoju originalnost i da se razlikuju od ostalih

Ona je bila najlepša glumica Jugoslavije, on je osvojio sva naša srca, a njega su obožavale ćerke predsednika: Ove naše poznate ličnosti su se zamonašile
Nekada su im godila svetla reflektora i sva medijska pompa koja se stvara oko njih, a onda su odjednom osetili neverovatan mir u našim pravoslavnim zdanjima.
Možda vas zanima:

Slika iz stare Jugoslavije šokirala Srbe! O jednom detalju bruji ceo region, ovo je danas nemoguće videti! (FOTO)
Mnogi su se trudili da stilom iskažu svoju originalnost i da se razlikuju od ostalih

Ona je bila najlepša glumica Jugoslavije, on je osvojio sva naša srca, a njega su obožavale ćerke predsednika: Ove naše poznate ličnosti su se zamonašile
Nekada su im godila svetla reflektora i sva medijska pompa koja se stvara oko njih, a onda su odjednom osetili neverovatan mir u našim pravoslavnim zdanjima.
Možda vas zanima:

Slika iz stare Jugoslavije šokirala Srbe! O jednom detalju bruji ceo region, ovo je danas nemoguće videti! (FOTO)
Mnogi su se trudili da stilom iskažu svoju originalnost i da se razlikuju od ostalih

Ona je bila najlepša glumica Jugoslavije, on je osvojio sva naša srca, a njega su obožavale ćerke predsednika: Ove naše poznate ličnosti su se zamonašile
Nekada su im godila svetla reflektora i sva medijska pompa koja se stvara oko njih, a onda su odjednom osetili neverovatan mir u našim pravoslavnim zdanjima.
2 kašike kisele pavlake
1 kašika paradajz sosa
1 dl pavlake za kuvanje
1 dl vode
Začinite po ukusu: so, biber, origano, tucana paprika (ko voli malo pikantnije moze dodati i ljutu tucanu papriku, ukus će biti bar 10 puta bolji)
I jos: oko 800gr mladih krompirića manjih
Priprema:
Izmešajte mleveno meso sa seckanim mladim lukom, čenovima belog luka, jajetom, prezlama, vinom, peršunom i začinima. Sve to izmešajte i napravite ćuftice.
U vatrostalnu činiju posložite ćuftice i mlade krompiriće koje ste kratko obarili. Zatim sve stavite u rernu da se peče na oko 20 minuta, na temperaturi oko 200 stepeni Celzijusa.
Dok se ćufte peku napravite preliv od kisele pavlake, paradajz sosa i pavlake za kuvanje. Prelijte sve preko i zapecite još malo.

Kuvani paradajz s belim lukom i peršunom: Letnje jelo koje su spremale naše bake
Lagan, osvežavajuć i neodoljivo mirisan, kuvani paradajz s belim lukom i peršunom nekada je bio nezaobilazno jelo u letnjim danima širom Srbije. Danas se retko priprema, ali svaki zalogaj vraća u vreme kada se znalo šta je dobar ručak po vrelom danu.

Dok proključa voda za kafu – sve ste obavili! KAFANSKA PROJARA puna sira umuti se za 5 minuta, a jede u slast danima
Ako ste ljubitelj domaće projare sa sitnim, slanim sirom, ovaj recept za sočno pecivo je nešto što morate da probate.

Hladovina i kašika: Letnja okrepa sa srpske trpeze
Kad bi sunce upržilo, a zapisi pružili najgušću senku, domaćice u srpskim selima posluživale su jednostavna, osvežavajuća jela — ono što rashlađuje telo i veseli dušu.

Meso u ćupu: Zaboravljena tehnika srpskih domaćinstava za čuvanje hrane bez frižidera
Kako su naši preci čuvali meso mesecima bez struje i tehnologije — uz pomoć masti, ćupa i znanja koje traje vekovima.

Najukusniji starinski kolač sa jabukama - naše bake su ga redovno pravile: Ne postoji bolji, a ni lakši recept
Lak recept za najukusniju starinsku lenju pitu
Komentari(0)