Ovako pripremljena jagnjetina se bukvalno topi u ustima: Savršena za Uskršnju trpezu, a ne zahteva puno truda

Teodora Tojagić

19:00

Gastronomija 0

Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima

jagnjetina sa kajmakom
Shutterstock

Ova sporo pečena jagnjeća plećka pravo je remek-delo sporog pečenja, gde se meso praktično topi u ustima. Dugotrajno pečenje na niskoj temperaturi omogućava da se svi ukusi polako prožmu, dajući jagnjetini neodoljivu sočnost i bogatu aromu začina i začinskog bilja. Pečeno meso postaje toliko mekano da ga možete lako jesti kašikom, što ga čini savršenim za deljenje u krugu porodice i prijatelja.

Sastojci:

1 jagnjeća plećka
1 kašika senfa
1 kašičica slatke paprike
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica morske soli
pola kašičice crnog bibera u prahu
4 kašike maslinovog ulja
Manje od pola čaše vode
2-3 grančice majčine dušice
2 lovorova lista

Za sos nakon 4 sata pečenja:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

sok od pola limuna
1 kašičica meda
2 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Zagrejte rernu na 150 °C. Jagnjeću plećku premažite senfom, a zatim utrljajte papriku, beli luk u prahu, morsku so i biber. U velikom plehu ili posudi za pečenje sipajte maslinovo ulje i stavite začinjenu plećku. Dodajte majčinu dušicu, lovor i malo vode. Pokrijte pleh aluminijumskom folijom i pecite 4 sata na 150 °C.

Ako želite dodatno zapečenu koricu, poslednjih 15 minuta pojačajte temperaturu na 200 °C i otkrijte plećku. Takođe, sokove od pečenja možete procediti i koristiti kao bogati umak za posluženje.

(Mondo)

Tagovi:

Komentari(0)

Loading