Ovako pripremljena jagnjetina se bukvalno topi u ustima: Savršena za Uskršnju trpezu, a ne zahteva puno truda
Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima

Ova sporo pečena jagnjeća plećka pravo je remek-delo sporog pečenja, gde se meso praktično topi u ustima. Dugotrajno pečenje na niskoj temperaturi omogućava da se svi ukusi polako prožmu, dajući jagnjetini neodoljivu sočnost i bogatu aromu začina i začinskog bilja. Pečeno meso postaje toliko mekano da ga možete lako jesti kašikom, što ga čini savršenim za deljenje u krugu porodice i prijatelja.
Sastojci:
1 jagnjeća plećka
1 kašika senfa
1 kašičica slatke paprike
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica morske soli
pola kašičice crnog bibera u prahu
4 kašike maslinovog ulja
Manje od pola čaše vode
2-3 grančice majčine dušice
2 lovorova lista
Za sos nakon 4 sata pečenja:
Možda vas zanima:

Veliki petak: Dan kad voda postaje lek, a tišina obaveza
Zašto se na ovaj dan ništa ne pere, ne peva i ne sipa vino – i zašto se voda sa Velikog petka čuva cele godine

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas
Možda vas zanima:

Veliki petak: Dan kad voda postaje lek, a tišina obaveza
Zašto se na ovaj dan ništa ne pere, ne peva i ne sipa vino – i zašto se voda sa Velikog petka čuva cele godine

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas
Možda vas zanima:

Veliki petak: Dan kad voda postaje lek, a tišina obaveza
Zašto se na ovaj dan ništa ne pere, ne peva i ne sipa vino – i zašto se voda sa Velikog petka čuva cele godine

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas
sok od pola limuna
1 kašičica meda
2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Zagrejte rernu na 150 °C. Jagnjeću plećku premažite senfom, a zatim utrljajte papriku, beli luk u prahu, morsku so i biber. U velikom plehu ili posudi za pečenje sipajte maslinovo ulje i stavite začinjenu plećku. Dodajte majčinu dušicu, lovor i malo vode. Pokrijte pleh aluminijumskom folijom i pecite 4 sata na 150 °C.
Ako želite dodatno zapečenu koricu, poslednjih 15 minuta pojačajte temperaturu na 200 °C i otkrijte plećku. Takođe, sokove od pečenja možete procediti i koristiti kao bogati umak za posluženje.
(Mondo)

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas
Komentari(0)