LISNATA I SLASNA Zlatarska sukana pogača, starinski recept u kom će uživati cela porodica

Izvor: Aurora Recepti

18:00

Gastronomija 0

Zlatar je planina poznata po svojoj netaknutoj prirodi, ali i po autentičnoj kuhinji koja je odraz života na ovim visinama. Tradicionalna srpska jela s ovog područja često uključuju lokalne proizvode koji obogaćuju ukuse jelima.

Zlatarska sukana pogača
Printscreen/Youtube/Aurora Recepti

Svima je poznat zlatarski sir, a sasvim sigurno će vas oduševiti i pogača za koju ćete recept naći u nastavku teksta.

Sastojci za testo:

600g brašna

8g suvog kvasca (ili 30g svežeg)

1 kašičica šećera

1,5 kašičica soli

1 jaje

Oko 450ml vode

Fil za premazivanje:

200g putera

100g rendanog sira

3-4 kašike pavlake ili kiselog mleka

Uputstvo:

U većoj posudi pomešajte brašno, kvasac, šećer i so.

Dodajte jaje i postepeno sipajte vodu dok ne dobijete glatko testo, pa ga podelite na 4 dela

Ostavite testo da odstoji oko 10 minuta.

Premzujte testo smesom rastopljenog putera, sira i pavlake i formirajte kocku od testa.

Sučite zatim svaku kocku u krug na veličinu pleha, pa slažite jednu po jednu i svaku premažite nadevom.

Pecite na 200°C prvih 30 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 15 minuta.

Ceo postupak možete pogledati na videu u prilogu:

Ova pogača je neodoljivog ukusa i mirisa, i sigurno će vas osvojiti.

Prijatno!

Izvor/Aurora Recepti

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading