LISNATA I SLASNA Zlatarska sukana pogača, starinski recept u kom će uživati cela porodica
Zlatar je planina poznata po svojoj netaknutoj prirodi, ali i po autentičnoj kuhinji koja je odraz života na ovim visinama. Tradicionalna srpska jela s ovog područja često uključuju lokalne proizvode koji obogaćuju ukuse jelima.
Svima je poznat zlatarski sir, a sasvim sigurno će vas oduševiti i pogača za koju ćete recept naći u nastavku teksta.
Sastojci za testo:
600g brašna
8g suvog kvasca (ili 30g svežeg)
1 kašičica šećera
1,5 kašičica soli
1 jaje
Oko 450ml vode
Fil za premazivanje:
200g putera
100g rendanog sira
3-4 kašike pavlake ili kiselog mleka
Uputstvo:
U većoj posudi pomešajte brašno, kvasac, šećer i so.
Dodajte jaje i postepeno sipajte vodu dok ne dobijete glatko testo, pa ga podelite na 4 dela
Ostavite testo da odstoji oko 10 minuta.
Premzujte testo smesom rastopljenog putera, sira i pavlake i formirajte kocku od testa.
Sučite zatim svaku kocku u krug na veličinu pleha, pa slažite jednu po jednu i svaku premažite nadevom.
Pecite na 200°C prvih 30 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 15 minuta.
Ceo postupak možete pogledati na videu u prilogu:
Ova pogača je neodoljivog ukusa i mirisa, i sigurno će vas osvojiti.
Prijatno!
Izvor/Aurora Recepti
SLATKIŠ kog NIKAD ne morate da se odričete: Posna pita sa crvenim voćem bez belog šećera i jaja (i griže savesti)
Posna slatka pita bez šećera i jaja — recept koji ćete voleti
BRZO, JEDNOSTAVNO I NEODOLJIVO: Najbolji recept za bakin kolač koji obožavaju sve generacije
Ovaj starinski recept koristi samo osnovne sastojke koje već imate u svojoj kuhinji
Sočnija ne postoji, a topi se u ustima: ZALIVENA PITA sa sirom po turskom receptu
Predstavljamo vam recept za domaću pitu inspirisanu turskim burekom, koja ja savršen izbor za doručak ili večeru
Pijane ćufte sa mladim krompirićima: Zaboravljeno jelo iz Jugoslavije
Ovo je ručak kojeg se retki sećaju, ali ukus je toliko lep da ćete ga spremati često
PREUKUSNA Pita od domaćih kora sa mladim kupusom
U Srbiji, tradicionalna jela često predstavljaju spoj autentičnih ukusa i raznovrsnih sastojaka koji odražavaju bogatu istoriju i kulturu ovog podneblja.
Komentari(0)