LISNATA I SLASNA Zlatarska sukana pogača, starinski recept u kom će uživati cela porodica
Zlatar je planina poznata po svojoj netaknutoj prirodi, ali i po autentičnoj kuhinji koja je odraz života na ovim visinama. Tradicionalna srpska jela s ovog područja često uključuju lokalne proizvode koji obogaćuju ukuse jelima.
Svima je poznat zlatarski sir, a sasvim sigurno će vas oduševiti i pogača za koju ćete recept naći u nastavku teksta.
Sastojci za testo:
600g brašna
8g suvog kvasca (ili 30g svežeg)
1 kašičica šećera
1,5 kašičica soli
1 jaje
Oko 450ml vode
Fil za premazivanje:
200g putera
100g rendanog sira
3-4 kašike pavlake ili kiselog mleka
Uputstvo:
U većoj posudi pomešajte brašno, kvasac, šećer i so.
Dodajte jaje i postepeno sipajte vodu dok ne dobijete glatko testo, pa ga podelite na 4 dela
Ostavite testo da odstoji oko 10 minuta.
Premzujte testo smesom rastopljenog putera, sira i pavlake i formirajte kocku od testa.
Sučite zatim svaku kocku u krug na veličinu pleha, pa slažite jednu po jednu i svaku premažite nadevom.
Pecite na 200°C prvih 30 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 15 minuta.
Ceo postupak možete pogledati na videu u prilogu:
Ova pogača je neodoljivog ukusa i mirisa, i sigurno će vas osvojiti.
Prijatno!
Izvor/Aurora Recepti
DOMAĐI ĐEVREK: Doručak po svačijem ukusu
Ako vam ponestane ideja šta spremiti za doručak
Polovina Srba je zaboravila na ove kiflice, a one su remek delo: Priprema je toliko prosta da je smešno
Recept za kokos kiflice je jednostavan, pa ih možete odmah napraviti.
Ovo su 3 najbolje i najomiljenije torte za slavu: Gosti ih najviše vole, a domaćice najčešće spremaju
Jedan od nezaobilaznih elemenata slavske trpeze, koja je prepuna raznovrsnih jela i specijaliteta, svakako je slavska torta.
DRUGAČIJE Napravite ručak za celu porodicu - punjeni crni luk
Neobično je i sigurno je da niste pravili.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
Komentari(0)