LISNATA I SLASNA Zlatarska sukana pogača, starinski recept u kom će uživati cela porodica
Zlatar je planina poznata po svojoj netaknutoj prirodi, ali i po autentičnoj kuhinji koja je odraz života na ovim visinama. Tradicionalna srpska jela s ovog područja često uključuju lokalne proizvode koji obogaćuju ukuse jelima.
Svima je poznat zlatarski sir, a sasvim sigurno će vas oduševiti i pogača za koju ćete recept naći u nastavku teksta.
Sastojci za testo:
600g brašna
8g suvog kvasca (ili 30g svežeg)
1 kašičica šećera
1,5 kašičica soli
1 jaje
Oko 450ml vode
Fil za premazivanje:
200g putera
100g rendanog sira
3-4 kašike pavlake ili kiselog mleka
Uputstvo:
U većoj posudi pomešajte brašno, kvasac, šećer i so.
Dodajte jaje i postepeno sipajte vodu dok ne dobijete glatko testo, pa ga podelite na 4 dela
Ostavite testo da odstoji oko 10 minuta.
Premzujte testo smesom rastopljenog putera, sira i pavlake i formirajte kocku od testa.
Sučite zatim svaku kocku u krug na veličinu pleha, pa slažite jednu po jednu i svaku premažite nadevom.
Pecite na 200°C prvih 30 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 15 minuta.
Ceo postupak možete pogledati na videu u prilogu:
Ova pogača je neodoljivog ukusa i mirisa, i sigurno će vas osvojiti.
Prijatno!
Izvor/Aurora Recepti
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Komentari(0)