LISNATA I SLASNA Zlatarska sukana pogača, starinski recept u kom će uživati cela porodica
Zlatar je planina poznata po svojoj netaknutoj prirodi, ali i po autentičnoj kuhinji koja je odraz života na ovim visinama. Tradicionalna srpska jela s ovog područja često uključuju lokalne proizvode koji obogaćuju ukuse jelima.

Svima je poznat zlatarski sir, a sasvim sigurno će vas oduševiti i pogača za koju ćete recept naći u nastavku teksta.
Sastojci za testo:
600g brašna
8g suvog kvasca (ili 30g svežeg)
1 kašičica šećera
1,5 kašičica soli
1 jaje
Oko 450ml vode
Fil za premazivanje:
200g putera
100g rendanog sira
3-4 kašike pavlake ili kiselog mleka
Uputstvo:
U većoj posudi pomešajte brašno, kvasac, šećer i so.
Dodajte jaje i postepeno sipajte vodu dok ne dobijete glatko testo, pa ga podelite na 4 dela
Ostavite testo da odstoji oko 10 minuta.
Premzujte testo smesom rastopljenog putera, sira i pavlake i formirajte kocku od testa.
Sučite zatim svaku kocku u krug na veličinu pleha, pa slažite jednu po jednu i svaku premažite nadevom.
Pecite na 200°C prvih 30 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 15 minuta.
Ceo postupak možete pogledati na videu u prilogu:
Ova pogača je neodoljivog ukusa i mirisa, i sigurno će vas osvojiti.
Prijatno!
Izvor/Aurora Recepti

Ovakve kiflice do sada niste spremali: Jedan sastojak ih čini najmekšim (RECEPT)
Puter kiflice su najmekše, a do sada ih sigurno niste spremali

Uskršnji hleb sa jajetom u sredini – simbol jedinstva i novog života
Zaboravljen običaj iz centralne Srbije – jaje se ne kuca, već peče u testu i daruje deci za sreću

Ovako pripremljena jagnjetina se bukvalno topi u ustima: Savršena za Uskršnju trpezu, a ne zahteva puno truda
Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Komentari(0)