TAJNE KULINARSTVA: Jednostavni trikovi za pečenje pite
Evo kako da domaća pita bude savršena baš svaki put

Srbi rado prave i konzumiraju pite i u slatkoj i u slanoj varijanti. Koliko se ovde pita ceni, govori i to da je ona deo i nekih običaja i obreda, pa se recimo u većini krajeva u našoj državi nosi i kao sastavni deo babina.
U svakom kraju države je prave na svoj način, ali im je svima jedno zajedničko – veoma su ukusne.
Ipak, ukoliko ne pravite pitu toliko često ili nemate iskustva, može se desiti i da vam ne uspe, da kore budu suve, popucaju ili fil u njima ostane nepečen.
Možda vas zanima:

SOČNA PITA SA SIROM I JOGURTOM: Mami na zalogaj više
Opustite se u udobnosti svog doma i uživajte u jelu na kojem su generacije odrastale.

Možda vas zanima:

SOČNA PITA SA SIROM I JOGURTOM: Mami na zalogaj više
Opustite se u udobnosti svog doma i uživajte u jelu na kojem su generacije odrastale.

Možda vas zanima:

SOČNA PITA SA SIROM I JOGURTOM: Mami na zalogaj više
Opustite se u udobnosti svog doma i uživajte u jelu na kojem su generacije odrastale.

Zbog toga bi trebalo da primenite nekoliko saveta i trikova kako bi se na vašoj trpezi uvek našla savršeno uvijena, ispečena i poslužena kraljica slanih posluženja – pita.
1. Držite kore pod vlažnom krpom
Kore bi trebalo da budu hladne kada se pita pravi, pa ukoliko ste ih držali u zamrzivaču, ostavite ih u toku noći da se odlede u frižideru.
Kada otvorite pakovanje, dok pripremate pitu, ostatak kora držite pod vlažnom krpom, jer se one veoma brzo suše, a onda i pucaju.
2. Izbegavate masnoću
Osim ako nije neka od fit verzija pite, gde se vodi računa da se masnoća svede na minimum, sve ostale vrste pita zahtevaju masnoću, bilo da je ona mast, puter, suncokretovo ili maslinovo ulje. Ako želite ukusnu pitu, ovaj korak ne bi trebalo da preskačete.
Osim toga, svaku pitu treba natopiti mešavinom vode i masnoće, kako bi ona ostala sočna.
3. Stavljate je u zagrejanu rernu
Trik koji primenjuju iskusni kuvari, kako fil u pitama ne bi ostao sirov, a kore izgorele, jeste da se pita stavi u hladnu rernu, a onda uključi prikladna temeperatura za pečenje.
Pita će se peći ravnomerno i biće savršena kada bude gotova.
4. Ne sečete je pre pečenja
Nestrpljivima će ovaj korak posebno biti od koristi, jer pita ne bi trebalo da se seče vrela, kako odjednom ne bi splasnula.
Isecite je pre pečenja, pa će tokom pečenja kroz rezove izlaziti višak pare, što će pomoći ravnomernom pečenju.

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.
Komentari(0)