MIRIŠE NA DETINJSTVO Listići, sjajno starinsko jelo po kom je čuven mačvanski kraj

Jelica Jovanović

16:00

Gastronomija 0

“Nema veće ravnice u Srbiji od Mačve. Ona je bogata cura. Sve što se u njenu crnu utrobu baci, donosi bogata ploda”, zapisao je Janko Veselinović, a Milić od Mačve je svojim slikama ovekovečio njene lepote.

listići
Shutterstock

Kako oni, tako i svi ostali Mačvani ljubomorno čuvaju svoje nasleđe i tradiciju, pa tako i hranu. Od niza tradicinalnih domaćih jela ovoga kraja, posebno se izdvaja čuveno prženo testo „listići“, koje se služi sa sirom i belim lukom ili s pekmezom i džemom.

Ovaj autentični kulinarski specijalitet napravljen od brašna, malo masti i vode, sa dodatkom soli, a po želji i sa malo jogurta ili sira, uobičajen je samo za Mačvu.

Priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

500 gr brašna

oko 275 ml vode

1 kašika masti

1 kašičica soli

U posudu za mešenje prvo izmrvite mast i brašno, dodajte so, a zatim i  mlaku vodu. Testo umesite tako da bude fino i mekano,  zatim ga ostavite da odstoji desetak minuta. Važno je da se testo razvuče tanko, zatim se iseče na željene oblike, kocke, trougliće i prži na masti. Listiće možete proseći po sredini. Masti u kojoj se prže treba da ima dovoljno, ne mora da plivaju u njoj ali nije ni kao za jaja. Listići treba malo da potonu u mast tokom prženja da bi bili hrskaviji, kada se isprže jako su hrskavi, međutim, dok se slažu jedni na druge, omekšaju.

Listiće služiti tople uz slane ili slatke namaze.

Prijatno!

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/gastronomija/vesti/90225/jednostavno-zadovoljstvo-flekice-sa-kupusom-i-slaninom-na-vojvodanski-nacin/vest

Komentari(0)

Loading