MIRIŠE NA DETINJSTVO Listići, sjajno starinsko jelo po kom je čuven mačvanski kraj
“Nema veće ravnice u Srbiji od Mačve. Ona je bogata cura. Sve što se u njenu crnu utrobu baci, donosi bogata ploda”, zapisao je Janko Veselinović, a Milić od Mačve je svojim slikama ovekovečio njene lepote.
Kako oni, tako i svi ostali Mačvani ljubomorno čuvaju svoje nasleđe i tradiciju, pa tako i hranu. Od niza tradicinalnih domaćih jela ovoga kraja, posebno se izdvaja čuveno prženo testo „listići“, koje se služi sa sirom i belim lukom ili s pekmezom i džemom.
Ovaj autentični kulinarski specijalitet napravljen od brašna, malo masti i vode, sa dodatkom soli, a po želji i sa malo jogurta ili sira, uobičajen je samo za Mačvu.
Priprema:
Možda vas zanima:
MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.
OVU PITU ĆE SVI OBOŽAVATI Bundevara na starinski način, savršenstvo ukusa koje miriše na detinjstvo
Bundevara, poznata i kao pita od bundeve, je tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim kulturama širom sveta. Ova ukusna poslastica ima različite varijacije i veoma je omiljena kod Srba pa vam danas donosimo stari recept za budevaru koju ćete stalno praviti.
Možda vas zanima:
MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.
OVU PITU ĆE SVI OBOŽAVATI Bundevara na starinski način, savršenstvo ukusa koje miriše na detinjstvo
Bundevara, poznata i kao pita od bundeve, je tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim kulturama širom sveta. Ova ukusna poslastica ima različite varijacije i veoma je omiljena kod Srba pa vam danas donosimo stari recept za budevaru koju ćete stalno praviti.
Možda vas zanima:
MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.
OVU PITU ĆE SVI OBOŽAVATI Bundevara na starinski način, savršenstvo ukusa koje miriše na detinjstvo
Bundevara, poznata i kao pita od bundeve, je tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim kulturama širom sveta. Ova ukusna poslastica ima različite varijacije i veoma je omiljena kod Srba pa vam danas donosimo stari recept za budevaru koju ćete stalno praviti.
500 gr brašna
oko 275 ml vode
1 kašika masti
1 kašičica soli
U posudu za mešenje prvo izmrvite mast i brašno, dodajte so, a zatim i mlaku vodu. Testo umesite tako da bude fino i mekano, zatim ga ostavite da odstoji desetak minuta. Važno je da se testo razvuče tanko, zatim se iseče na željene oblike, kocke, trougliće i prži na masti. Listiće možete proseći po sredini. Masti u kojoj se prže treba da ima dovoljno, ne mora da plivaju u njoj ali nije ni kao za jaja. Listići treba malo da potonu u mast tokom prženja da bi bili hrskaviji, kada se isprže jako su hrskavi, međutim, dok se slažu jedni na druge, omekšaju.
Listiće služiti tople uz slane ili slatke namaze.
Prijatno!
Pročitajte još:
TRIKOVI KUVARA ZA PRŽENJE RIBE: Na ovaj način neće upiti ulje
Uz nekoliko jednostavnih smernica prženje ribe će biti lak posao, a rezultat je odličan ukus bez masti na tanjiru
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
DA LI KISELI KUPUS MOŽE DA SE ZAMRZNE? Postoji nekoliko stvari koje treba da znate kako biste sačuvali njegov kvalitet
Zamrzavanje kiselog kupusa je odličan način da ga sačuvate za duže vreme, a sa pravilnim postupkom, možete uživati u njegovom ukusu i van sezone.
SVADBARSKI KUPUS NA STARINSKI NAČIN: Evo kako da spremite tradicionalno jelo koje mnogi jedu sa uživanjem (RECEPT)
Svadbarski kupus je tradicionalno jelo kome retko ko može da odoli. Nije težak za pripremu, a ukus mu je bogovski i cela porodica će uživati.
RECEPT ZA POSNU POGAČU: Meka kao duša, jednostavna za pripremu, a ukus će vas oduševiti
Ukoliko vam slava pada na post, a želite da oduševite goste preukusnom, mekanom pogačom, ovo je recept za vas.
Komentari(0)