JEDNOSTAVNO ZADOVOLJSTVO Flekice sa kupusom na vojvođanski način
Flekice sa kupusom i slaninom predstavljaju jedno od tradicionalnih jela u vojvođanskoj kuhinji. Ovo ukusno i brzo jelo često se sprema u domaćinstvima širom Vojvodine. Jednostavno za pripremu, spaja sočan kupus sa flekicama i slaninom, čineći ga idealnim izborom za brzinski ručak ili večeru.

Vojvodina je multikulturna regija, što se odražava i na njenu kuhinju. Kroz istoriju, Vojvodina je bila domaćin različitim etničkim zajednicama poput Srba, Mađara, Slovaka, Rumuna, Nemačke manjine i drugih, što je doprinelo raznovrsnosti jela. Recept su Vojvođani preuzeli, kao i većinu onih od testa, iz slovačke i nemačke, odnosno austro-ugarske kuhinje.
Vojvođanska kuhinja se često oslanja na sezonske i lokalno dostupne sastojke kao što su kukuruz, pšenica, povrće (posebno kupus), voće, meso (posebno svinjetina) i mlečni proizvodi.
Recept za Flekice sa kupusom:
Možda vas zanima:

Starinsko jelo iz Vojvodine puca od vitamina: Olakšava probavu, a priprema se za samo 30 minuta
Da li ste često jeli flekice sa kupusom kao dete?

MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.
Možda vas zanima:

Starinsko jelo iz Vojvodine puca od vitamina: Olakšava probavu, a priprema se za samo 30 minuta
Da li ste često jeli flekice sa kupusom kao dete?

MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.
Možda vas zanima:

Starinsko jelo iz Vojvodine puca od vitamina: Olakšava probavu, a priprema se za samo 30 minuta
Da li ste često jeli flekice sa kupusom kao dete?

MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.
Sastojci:
500 g flekica (kvadratni rezanci)
1 srednje glavica kupusa
1 veća glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
100 g slanine
2 kašike masti ili ulja
So, biber po ukusu
Uputstvo:
Kupus oprati, iseckati na tanke rezance i propržiti na zagrejanom ulju dok ne omekša, povremeno mešajući.
Dodati sitno iseckan crni luk i dinstati dok luk ne postane staklast.
U međuvremenu, skuvati flekice prema uputstvu na pakovanju. Ocediti ih.
Slaninu iseći na sitne kockice i propržiti je u tiganju dok ne postane hrskava. Dodati je kupusu i promešati.
Umešati kuvane flekice u smesu kupusa i slanine, dodati izgnječen beli luk i začiniti po ukusu solju i biberom.
Sve zajedno kratko propržiti na srednje jakoj vatri, uz povremeno mešanje, kako bi se svi ukusi sjedinili.
Poslužiti toplo, po želji posuti seckanim peršunom ili mirođijom.
Ovo jelo je jednostavno, ali izrazito ukusno i bogato aromom kupusa i slanine, sa mekanim flekicama koje upijaju sve ukuse. Idealno je za sve koji vole tradicionalna jela sa Balkana, a posebno za one koji cene brze i jednostavne recepte. Uživajte!
Pročitajte još:

Ovakve kiflice do sada niste spremali: Jedan sastojak ih čini najmekšim (RECEPT)
Puter kiflice su najmekše, a do sada ih sigurno niste spremali

Uskršnji hleb sa jajetom u sredini – simbol jedinstva i novog života
Zaboravljen običaj iz centralne Srbije – jaje se ne kuca, već peče u testu i daruje deci za sreću

Ovako pripremljena jagnjetina se bukvalno topi u ustima: Savršena za Uskršnju trpezu, a ne zahteva puno truda
Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Komentari(0)