JEDNOSTAVNO ZADOVOLJSTVO Flekice sa kupusom na vojvođanski način

Jelica Jovanović

16:00

Gastronomija 0

Flekice sa kupusom i slaninom predstavljaju jedno od tradicionalnih jela u vojvođanskoj kuhinji. Ovo ukusno i brzo jelo često se sprema u domaćinstvima širom Vojvodine. Jednostavno za pripremu, spaja sočan kupus sa flekicama i slaninom, čineći ga idealnim izborom za brzinski ručak ili večeru.

JEDNOSTAVNO ZADOVOLJSTVO Flekice sa kupusom na vojvođanski način
Shutterstock

Vojvodina je multikulturna regija, što se odražava i na njenu kuhinju. Kroz istoriju, Vojvodina je bila domaćin različitim etničkim zajednicama poput Srba, Mađara, Slovaka, Rumuna, Nemačke manjine i drugih, što je doprinelo raznovrsnosti jela. Recept su Vojvođani preuzeli, kao i većinu onih od testa, iz slovačke i nemačke, odnosno austro-ugarske kuhinje.

Vojvođanska kuhinja se često oslanja na sezonske i lokalno dostupne sastojke kao što su kukuruz, pšenica, povrće (posebno kupus), voće, meso (posebno svinjetina) i mlečni proizvodi.

Recept za Flekice sa kupusom:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci:

500 g flekica (kvadratni rezanci)

1 srednje glavica kupusa

1 veća glavica crnog luka

2-3 čena belog luka

100 g slanine

2 kašike masti ili ulja

So, biber po ukusu

Uputstvo:

Kupus oprati, iseckati na tanke rezance i propržiti na zagrejanom ulju dok ne omekša, povremeno mešajući.

Dodati sitno iseckan crni luk i dinstati dok luk ne postane staklast.

U međuvremenu, skuvati flekice prema uputstvu na pakovanju. Ocediti ih.

Slaninu iseći na sitne kockice i propržiti je u tiganju dok ne postane hrskava. Dodati je kupusu i promešati.

Umešati kuvane flekice u smesu kupusa i slanine, dodati izgnječen beli luk i začiniti po ukusu solju i biberom.

Sve zajedno kratko propržiti na srednje jakoj vatri, uz povremeno mešanje, kako bi se svi ukusi sjedinili.

Poslužiti toplo, po želji posuti seckanim peršunom ili mirođijom.

Ovo jelo je jednostavno, ali izrazito ukusno i bogato aromom kupusa i slanine, sa mekanim flekicama koje upijaju sve ukuse. Idealno je za sve koji vole tradicionalna jela sa Balkana, a posebno za one koji cene brze i jednostavne recepte. Uživajte!

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/gastronomija/vesti/90075/torotan-fenomenalni-sir-iz-mijeha-u-koji-se-hercegovci-kunu-moze-se-naci-u-srbiji-a-meri-se-sa-najboljim-svetskim-delicijama/vest

https://lepotesrbije.alo.rs/gastronomija/vesti/89276/po-starinskom-receptu-knedle-od-sljiva-idealna-poslastica-savrsenog-ukusa/vest

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading